Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Eerste rioolbuis in circulair zwavelbeton ligt in Brakel

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Eerste rioolbuis in circulair zwavelbeton ligt in Brakel

(c) Aquafin

Materialen in de infrastructuursector hebben vaak een grote ecologische voetafdruk. Als grote opdrachtgever stimuleert Aquafin fabrikanten om te investeren in duurzame innovatie. Betonbedrijf De Bonte Group ontwikkelde een rioolbuis in zwavelbeton die nu voor het eerst wordt gebruikt in een Aquafin-project in Brakel.
Elk jaar legt Aquafin voor het Vlaamse Gewest ongeveer 200 km leidingen aan om het huishoudelijke afvalwater vanuit de gemeentelijke riolen te transporteren naar een rioolwaterzuiveringsinstallatie. De keuze van het buismateriaal dat hiervoor wordt gebruikt, hangt in grote mate af van het projectontwerp. Er bestaan buizen in kunststof, gres (vette klei), cementbeton en nu dus ook zwavelbeton.
 
De Bonte Group ontwikkelde met Thiotube een rioolbuis die duurzaam is en oneindig herbruikbaar is (zie Bouwkroniek van 9 oktober 2020, blz 28-30). In de klassieke samenstelling van een betonbuis vervingen ze het water en de cement als bindmiddel door zwavel, een restproduct van olieraffinage. “Voor de productie van dit type buizen is veel minder energie nodig dan voor de productie van de andere courante materialen,” zegt CEO Filip De Bonte van De Bonte Group. “Het materiaal is volledig circulair. Je kan de buis aan een relatief lage temperatuur van 130° C smelten en nadien opnieuw laten stollen in een andere vorm. En dat oneindig vaak.”
 
In hetzelfde materiaal ontwikkelde De Bonte eerder al dwarsliggers voor het spoorwegnet (ThioTrack, zie Bouwkroniek van 21 maart 2021, blz 28-29). Infrabel heeft er zopas 200.000 besteld. Voor de rioolbuizen zijn de vereisten uiteraard compleet anders. Rioolbuizen transporteren huishoudelijk afvalwater en zijn door de vorming van H2S (waterstofsulfide) gevoelig aan corrosie. Daarom moeten ze zuurbestendig en uiteraard waterbestendig zijn.
 
Dat de eerste rioolbuizen in zwavelbeton werden gelegd in een project van Aquafin is geen toeval. De Bonte Group kon al tijdens de ontwikkeling rekenen op de medewerking van de rioolwaterzuiveraar die een aantal testlocaties ter beschikking stelde. “We weten dat de productie van de infrastructuur die we aanleggen een aanzienlijke ecologische impact heeft”, legt Danny Baeten, directeur Procesinnovatie van Aquafin, uit. “Daarom ondersteunen we initiatieven die durven inzetten op disruptieve innovaties als zwavelbeton. Wij vinden het onze rol om fabrikanten uit te dagen op zoek te gaan naar oplossingen met het beste resultaat voor het milieu. In de toekomst willen we bij het ontwerp van rioleringsprojecten de volledige ecologische voetafdruk meer laten doorwegen.”
 
“Elk initiatief dat zorgt voor gezondere lucht kan op mijn steun rekenen. Zeker wanneer het uit de betonsector komt, die een niet te onderschatten impact op onze omgeving heeft. Via Aquafin ondersteunen we maximaal projecten zoals dit, die helpen om minder CO2 de lucht in te blazen om zo onze klimaatdoelstellingen te halen”, stelt minister van Omgeving Zuhal Demir.
 
De zwavelbetonnen rioolbuis van De Bonte is door Copro gecertificeerd en won in 2021 de Vlario Innovatieprijs in de categorie Technologie. Het materiaal werd inmiddels opgenomen in het Vlario-bestek. Een volgende stap is de opname in het Standaardbestek 250 voor de wegenbouw.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Vlaams Betonakkoord in de maak

Vlaams Betonakkoord in de maak

De bouwsector steunt een Vlaams Betonakkoord om circulair en groen beton een boost te geven. De bedoeling is in te zetten op het vergroenen en verduurzamen van beton als bouwmateriaal van de toekomst voor de meest uiteenlopende toepassingen.[…]

25/05/2022 | ActueelLeefmilieu Brussel
Bosch Beton full-service partner in de GWW

Publireportage

Bosch Beton full-service partner in de GWW

ZABO: Zagen en boren in beton: al 40 jaar!

Publireportage

ZABO: Zagen en boren in beton: al 40 jaar!

Megaproject voor familiebedrijf Jos Eerdekens Betonvloeren

Megaproject voor familiebedrijf Jos Eerdekens Betonvloeren

Meer artikels