Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Eerste PRoF Award voor Fietsen door je verleden

Eerste PRoF Award voor Fietsen door je verleden

Voormalig president van de Europese Raad Herman Van Rompuy heeft eind mei de eerste PRoF Award voor innovatieve projecten in de gezondheidszorg uitgereikt aan het project Fietsen door je verleden. Hiermee kunnen senioren vanop hun hometrainer via een scherm door hun oude buurt fietsen.

PRoF is een internationale en interdisciplinaire denktank die meer dan 300 professionals uit de zorg- en medische sector, bedrijven en universiteiten bijeenbrengt rond de evolutie van zorgsystemen. Oorspronkelijk was het een Vlaamse denktank, maar intussen wordt ook over de landsgrenzen samengewerkt. Samen ontwikkelen ze toekomstvisies, die elk in een conceptkamer gerealiseerd worden. De kamers kunnen bezocht worden in Poperinge (zie kader).

32 inzendingen

De Gentse universiteit (UGent) lanceerde eerder een oproep om innovatieve projecten inzake gezondheidszorg in te dienen, met een focus op nieuwe concepten en theorieën in de modellen rond gezondheidszorg (medisch, zorg, vergrijzing van de samenleving), nieuwe inzichten met betrekking tot de infrastructuur in de gezondheidszorg (architectuur of apparatuur), innovatieve zorgprocessen of procedures en innovatieve producten of diensten in de gezondheidszorg. Enkel projecten in een late onderzoeksfase of early market-fase kwamen in aanmerking. Er werden 32 projecten ingediend. Behalve 23 Belgische projecten waren er nog inzendingen uit o.m. Groot-Brittannië, Italië, Griekenland, Turkije, Duitsland en Nederland.

'De projecten die meedingen naar de PRoF Award werden getoetst aan acht criteria van PRoF: minimaal comfort, privacy, veiligheid, eenzaamheid tegengaan, niet-stigmatiserend en intergenerationeel zijn, respect en flexibiliteit. De innovatie moest tot stand komen door een interdisciplinaire en interuniversitaire/interscolaire samenwerking. Tot slot moeten de projecten een impact hebben op de gezondheidszorg, en op maatschappelijk en/of zakelijk vlak duurzaam zijn', duidt Jan Van Hecke, één van de trekkers van het PRoF-consortium.

Hometrainer

Fietsen door je verleden werd uit meer dan 30 voorstellen uit zeven verschillende landen verkozen omdat het het beste voldoet aan al die criteria. Het is een samenwerking tussen zorgprofessionals en onderzoekers uit Woonzorgcentrum Witte Meren (Mol), VITO en de KU Leuven. Het team bouwt een platform dat bewoners uit een verpleeghuis aanmoedigt om fysiek actief te blijven door de gebruikers volledige vrijheid aan te bieden om de buitenwereld te ontdekken vanuit de veilige omgeving van het verpleeghuis. Eerder ontving het project ook de Innovate2Care Award, de Kempische Innovatie Award, de tweejaarlijkse Janssen Open Innovation Award van de Kempense Innovatieraad en krijgt de steun van de Koning Boudewijnstichting en de VOKA Health Community. Momenteel maakt het team het platform klaar voor commercialisering

De hometrainer is gekoppeld aan een beeldscherm, dat het gevoel van een ritje door het dorp simuleert dankzij 360°-beelden van Google Street View. De KU Leuven ontwikkelde samen met VITO de software die mensen toelaat een route door een zelfgekozen omgeving te fietsen. Het lijkt op de beeldschermen in fitnesscentra die je doen geloven dat je de Mont Ventoux oprijdt, maar hier kiezen de gebruikers vrij het startpunt, de richting en het traject.

De data die tijdens het fietsen wordt opgeslagen, gebruikt VITO om aan gezondheidsmonitoring te doen. De slimme fiets motiveert de senioren zo niet alleen om te bewegen, hij levert ook allerlei informatie op over de gezondheid en fysieke activiteit van de fietsende senioren: trapfrequentie, hartslag, oriëntatievermogen, '. Gezondheidsproblemen als hartfalen of alzheimer kunnen zo vroegtijdig worden opgespoord. De hometrainer bezorgt de bewoners van het woonzorgcentrum niet alleen hun dagelijkse portie beweging, maar bevordert ook het sociale contact.

Dementie

Bij de genomineerden waren nog wel meer interessante projecten. Zo was er het dagverzorgingscentrum en de woonopvang voor mensen die kampen met vroegtijdige dementie. Dit is een primeur voor ons land en ook voor de rest van Europa is dit pionierswerk. De initiatiefnemers van woonzorgcentrum Regina Coeli hopen dat ze hun initiatief kunnen uitrollen over gans Vlaanderen.

Andere genomineerde projecten hebben minder voeling met de brede bouwsector, zoals dat van de Saint-John University in York waar mensen met psychische problemen geïntegreerd worden in de randactiviteiten van de studenten (koor, toneelclub, restaurant, bibliotheek, sport, '). De studenten leren omgaan met deze mensen en uit de eerste resultaten blijkt dat de patiënten er beter van worden. Ook was er een computerprogramma dat heel specifiek per patiënt oefeningen voorschrijft bij cardiovasculaire problemen. Vaak worden te algemene oefeningen voorgeschreven, omdat er te veel parameters zijn om heel gericht oefeningen te bepalen. Door al die parameters in een programma te gieten, kunnen dokters dit voortaan via hun smartphone doen.

Woonpark

Dichter bij de bouwsector ligt het pilootproject Astor Geel. Daar realiseren ze een omvangrijk woonpark met een aantal 'virtuele' rusthuisbedden. De erkenning als rusthuisbed hangt hier niet vast aan een gebouw of ruimte maar aan de bewoner. In principe komt elke woning ervoor in aanmerking. Pas als de zorgbehoefte van de bewoner(s) van die aard is dat ze naar een rusthuis zouden moeten verhuizen, krijgt die woning een erkenning. Zo moeten senioren niet langer verhuizen telkens hun zorgbehoefte verandert.

De initiatiefnemers hebben de appartementen zo ontworpen dat elke woning een eigen keuken en een ruime eettafel hebben. Senioren krijgen doorgaans kookhulp van familie en vrienden zolang ze nog thuis wonen. Als ze naar een rusthuis gaan, valt dat plots weg. Door de mogelijkheid open te laten, blijft het contact behouden. Het kan voor bewoners ook helpen om de kosten onder controle te houden.

Liggende architectuur

Bij de projecten die niet genomineerd werden, zijner eveneens een paar interessante invalshoeken, zoals een elektronische spiegel die helpt bij het toedienen van medicatie en het verzamelen van medische gegevens. Nog een onontgonnen gebied is 'lying architecture'; het ontwerpen van een ziekenhuiskamer vanuit het standpunt van een (langdurig) liggende patiënt.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

"Intelligentie moet het centrale element blijven in ons engagement"

"Intelligentie moet het centrale element blijven in ons engagement"

Bouwkroniek geeft elke week het woord aan een CEO of andere leidinggevende uit de brede bouwsector. Deze week mag David Roulin van ArtBuild Architects antwoorden op onze vijf vragen. Van welke nieuwe technologie verwacht u dat ze uw business de[…]

14/01/2022 | Architecten
Besix bouwt mee aan het Parc des Expositions in Ivoorkust

Besix bouwt mee aan het Parc des Expositions in Ivoorkust

Omgevingsvergunning voor rioleringsproject Achterbos in Mol

Omgevingsvergunning voor rioleringsproject Achterbos in Mol

DEME koopt Noors offshore installatieschip

DEME koopt Noors offshore installatieschip