Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Eerste nooddorpen komen in Mechelen en Antwerpen

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Eerste nooddorpen komen in Mechelen en Antwerpen

In Mechelen en Antwerpen start de bouw van twee nooddorpen voor Oekraïnse vluchtelingen. Op de Middenvijver op Linkeroever laat de stad Antwerpen een nooddorp bouwen. Daar zal in een eerste fase plaats zijn voor 600 personen. Dat kan nog uitgebreid worden tot 1.000. In Mechelen werden de eerste woonunits reeds geleverd op de grindparking aan de Nekker. In totaal komen er 208 logiesgebouwen, goed voor 624 noodopvangplaatsen. Daarnaast komt er in Mechelen een dokterspraktijk, een speeltuin en een tent van liefst 3.200 m².
Het Mechelse nooddorp kan indien nodig nog opgetrokken worden tot 1.000 opvangplaatsen. De eerste 100 units zullen binnen twee weken al gerealiseerd zijn. Dat betekent dat vanaf de eerste week van april de eerste vluchtelingen in het Mechelse woondorp terecht kunnen. Een grote tent van 80 bij 40 m zal als ontmoetingsplek het hart van het nooddorp worden. Er komen voorts een speeltuin, een dokterspraktijk, een plek om huisdieren op te vangen en er is eventueel ook ruimte voor het organiseren van onderwijs op de site zelf.
 
“Op slechts enkele weken tijd wordt in Mechelen een volledig dorp uit de grond gestampt. Het bewijst na corona weer eens de daadkracht van onze lokale besturen. Ik ben ongelooflijk fier dat mijn stad binnenkort 624 mensen opvangt die op de vlucht zijn voor een oorlogsmisdadiger. Ze zullen de tijd krijgen om hier op adem te komen. Waarna we hen gaan opnemen in onze stad”, stelt Vlaams Minister Bart Somers.
 
“Volgens de eerste statistische modellen zouden er zowat 120.000 Oekraïense vluchtelingen naar Vlaanderen komen. Er zijn er al 26.157 geregistreerd. 80% van die mensen heeft geen opvangnood en vindt zelf onderdak. Met de Vlaamse regering werken sinds het begin van deze humanitaire crisis op verschillende sporen. Ons credo daarbij is: hopen op het beste, voorbereiden op het ergste. Met de nooddorpen in Antwerpen en Mechelen creëren we vandaag een testomgeving om dan later – wanneer het echt nodig zou zijn – praktijkervaringen te delen met de andere lokale besturen”, duidt Vlaams minister Matthias Diependaele.
 
Het Mechelse nooddorp komt bovenop de inspanningen die de stad eerder al leverde. Voor de collectieve opvangen werden al woonunits geplaatst op het domein van het leegstaand hotel Montréal. Ook de 19 kamers van het hotel zelf worden ingezet voor noodopvang. Samen met de opvang in patrimonium van Woonpunt Mechelen kunnen zo vanaf 1 april 250 vluchtelingen langdurig opgevangen worden. Daarnaast werden er al 240 private locaties voor noodopvang aangemeld door particulieren.
 
“We hebben als stad de voorbije weken heel snel geschakeld om Oekraïense vluchtelingen te helpen. En dat zullen we blijven doen. De overheid legt de steden en gemeenten een target op van 0,02 opvangplaatsen per inwoner. Voor Mechelen komt dat neer op 1.740 plaatsen. Met de bouw van dit nooddorp komen we alvast in de buurt van de gestelde target”, meent Alexander Vandersmissen, waarnemend burgemeester van Mechelen.
 
De units zullen minstens negen maanden in Mechelen blijven. Verder in de toekomst kijken is op dit ogenblik nog niet mogelijk. De totale kostprijs voor deze negen maanden bedraagt 2.670.000 €. De realisatie gebeurt door het bedrijf Ideco nv uit Zwevezele. Dat wil bovenop de bouw van het nooddorp nog een extra bijdrage doen. Daarom hebben de familie Ide en vrienden beslist een bijdrage van 25% te leveren op de woonunits. 
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Nieuwe schoolgebouwen gepland in Jette

Nieuwe schoolgebouwen gepland in Jette

De gemeente Jette, de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) en de Vlaamse overheid werken samen aan nieuwe gebouwen voor de kleuters en de leerlingen van de Nederlandstalige academie voor Muziek-Woord-Dans op de campus Van Asbroeck. In een tweede[…]

27/05/2022 | ProjectenScholen
140 miljoen euro voor nieuw kenniscentrum in Gent

140 miljoen euro voor nieuw kenniscentrum in Gent

Opvangcentrum voor asielzoekers in Rixensart wordt gemoderniseerd

Opvangcentrum voor asielzoekers in Rixensart wordt gemoderniseerd

Fluxys en Gasunie bouwen grensoverschrijdend waterstofnetwerk

Fluxys en Gasunie bouwen grensoverschrijdend waterstofnetwerk

Meer artikels