Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Eerste lichting inspecteurs van gebouwen gecertificeerd

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Eerste lichting inspecteurs van gebouwen gecertificeerd

© seanlockephotography - stock.adobe.com

De eerste lichting van inspecteurs van gebouwen kreeg zopas haar certificaat. Deze inspecteurs namen vorig najaar deel aan de theoretische en praktische examens.

Ze testten de kennis en het toepassingsvermogen van de deelnemers aangaande de Nederlandse norm NEN 2767, die een methodiek omvat voor het grondig en op uniforme wijze inspecteren van gebouwen.  Organisaties die de conditie van hun patrimonium door een erkende inspecteur in kaart willen laten brengen, kunnen vanaf nu terecht op de website www.onderhoudvangebouwen.be.

De certificatie wordt verzorgd door de Belgian Construction Certification Association (BCCA). De norm NEN 2767 vindt steeds meer toegang in België. Aan de hand van deze methodiek kan men de conditie van een gebouw op een objectieve, gedetailleerde en uniforme wijze in kaart brengen. De resultaten van de inspectie zijn een cruciale informatiebron voor het opstellen van onderhoudsbudgetten over verschillende jaren, beslissingen over investeringen, kopen en verkopen, huren en verhuren van gebouwen.

Er zijn twee soorten van inspecties: die van de gebouwschil en die van de technische installaties (elektriciteit, hvac, …). De kandidaat-inspecteurs konden dan ook kiezen voor het certificaat ‘Inspecteur gebouwschil’ of  ‘Inspecteur technische installaties’. In België gaan bpost en het Facilitair Bedrijf van de Vlaamse overheid aan de slag met de lichting nieuwe inspecteurs. De inspecteurs worden op regelmatige basis gecontroleerd en kunnen hun certificatie enkel behouden indien zij aantonen het beroep op een correcte wijze uit te voeren en de nodige bijscholingen te volgen.

“We hebben in de vzw Vlisog samen met de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB), het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf (WTCB), relevante partners uit de bouwwereld, een expert van de Nederlandse normcommissie en de andere leden van de vzw Vlisog een jaar hard gewerkt om deze examens en de daaraan gekoppelde certificatie tot stand te brengen”, zegt To Simons, directeur van Centrum Duurzaam Bouwen en afgevaardigd bestuurder van Vlisog vzw.

De geslaagde kandidaat-inspecteurs ontvingen hun certificaat eind januari op een plechtigheid in Brussel. Tot de geslaagden behoren vooral mensen van studiebureaus en organisaties als Arcadis, BTV, Building Group Jansen, Bureau Notermans, Cegelec Building Services, het Facilitair Bedrijf, Freestone nv, Ingenium, Seco nv, Van Roey Services, Veolia en Vinci Facilities.

Er start een nieuwe examencyclus in april. Het theoretische examen vindt plaats op 19 april bij de Confederatie Bouw in Brussel. Meer informatie vind je op www.onderhoudvangebouwen.be. Deze cyclus wordt voorafgegaan door een nieuwe reeks opleidingen over NEN 2767 in maart. Voor meer informatie: www.gebouwbeheerder.be.

AANBESTEDINGEN
Alle aanbestedingen

Meest aanbevolen artikels

Agoria wil paspoort voor digitale vaardigheden

Agoria wil paspoort voor digitale vaardigheden

Technologiefederatie Agoria wil tegen 2020 samen met de werkgelegenheidsagentschappen VDAB, ACTIRIS en FOREM een ‘digital skills paspoort’ ontwikkelen voor 4,5 miljoen Belgen. Zoals elk huis een energieprestatiecertificaat heeft,[…]

22/05/2019 | Digitaal
Alarmerend minder leerlingen en weinig studenten contrasteren met hogere opleidingseisen

Alarmerend minder leerlingen en weinig studenten contrasteren met hogere opleidingseisen

Dylan Lekeux en Jonas Menschaert naar Worldskills Kazan

Dylan Lekeux en Jonas Menschaert naar Worldskills Kazan

Limburgse FIRST LEGO League streeft naar dubbel zoveel deelnemers

Limburgse FIRST LEGO League streeft naar dubbel zoveel deelnemers

Meer artikels