Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Eerste Industrial Water Innovation Award is voor Xylem

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Eerste Industrial Water Innovation Award is voor Xylem

In het gebouw van Living Tomorrow in Vilvoorde werd de eerste  Industrial Water Innovation Award uitgereikt. De prijs ging naar Xylem, een specialist in watertechnologie. De Industrial Water Innovation Award is een initiatief van watercircle.be en B-IWA, het Belgisch Comité van de International Water Association. 

Met de award willen beide organisatoren een veelbelovende creatieve technologische innovatie in de kijker zetten en de zichtbaarheid verhogen van een bedrijf dat actief is in de watersector en sterk is in het ontwikkelen van innovatieve en duurzame oplossingen. 
 
Eind 2021 konden kandidaten een project indienen rond een nieuw patent, een concept, een prototype, een beproefde innovatieve technologische oplossing of zelfs een significante verbetering van een bestaande technologie. 
 
De voornaamste criteria voor het beoordelen van de verschillende aanvragen waren innovatie, creativiteit en potentieel. De nieuwe award maakt deelt uit van de Water Industry & Research Awards (WIRA’s). 
 
Watercircle.be en het bestuur van B-IWA hebben de projecten geëvalueerd en besproken, waarna ze besloten om de allereerste Industrial Water Innovation Award uit te reiken aan Xylem. Het bedrijf diende een project in over inspectie met de SmartBall, een innovatieve technologie voor lekdetectie.
 
Het betrof de inspectie van een drinkwaterleiding van de Société wallonne des eaux, waarvan de precieze loop niet gekend was, aangezien de leiding onder landbouwgebied loopt. Xylem slaagde er op die manier in om de exacte locatie van drie lekken te bepalen, waarop de leiding kon worden uitgegraven en hersteld en opnieuw in gebruik werd genomen.

Inspectietechniek

De SmartBall is een inspectietechniek die deel uitmaakt van de Pure Technologies-oplossingen van Xylem. Een bal met variabele diameter wordt in een onder druk staande leiding geplaatst en legt vervolgens, voortgedreven door de waterstroom, een vooraf bepaalde afstand af. 
 
De bal is uitgerust met een krachtige hydrofoon waarmee hij tijdens het afgelegde traject omgevingsgeluiden en minieme geluidsvariaties kan registreren. Door de akoestische gegevens te analyseren en te vergelijken met de lokalisatiegegevens van verschillende ontvangers slaagde Xylem erin de exacte gps-coördinaten van drie lekken te achterhalen. 
 
“We zijn blij dat onze SmartBall de aandacht van de jury heeft getrokken en hen heeft weten te overtuigen. Het is een uiterst precieze techniek waarmee we in minder dan een dag een inspectie kunnen uitvoeren en lekken vanaf een verlies van 0,1 liter per minuut kunnen opsporen. De methode is al bij verschillende van onze klanten, waaronder Farys en de Société wallonne des eaux, bijzonder doeltreffend gebleken”, zei Tom Van Den Bosschelle, directeur BeLux bij Xylem tijdens de prijsuitreiking.
 
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Haalbaarheidsstudie voor decarbonisering in België

Haalbaarheidsstudie voor decarbonisering in België

Fluxys, ArcelorMittal Belgium en North Sea Port starten een haalbaarheidsstudie voor het project Ghent Carbon Hub, een opslag- en vloeibaarmakingshub voor CO2 met open toegang in het Gentse deel van North Sea Port. Naast het gebruik van[…]

25/08/2022 | ProjectenInfrastructuur
Striktere regels voor werfwater definitief goedgekeurd

Striktere regels voor werfwater definitief goedgekeurd

Meer geld voor asbestverwijdering in scholen

Meer geld voor asbestverwijdering in scholen

Leidraad voor kleinschalige woonconstructies

Leidraad voor kleinschalige woonconstructies

Meer artikels