Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Eerste in één stuk geprinte woning staat in Westerlo

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Eerste in één stuk geprinte woning staat in Westerlo

(c) Kamp C

©

Op Kamp C, het provinciaal Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de bouw, in Westerlo werd een huis geprint met de grootste 3D-betonprinter van Europa. De woning is 90 m² groot en werd in één stuk geprint met een vaststaande printer. Dit is volgens Kamp C een wereldprimeur.
Het huis in Westerlo bestaat uit twee verdiepingen en is 8 m hoog. Dit is de grootte van een gemiddelde Kempense rijwoning. “Uniek is dat we het huis in één geheel geprint hebben met een vaststaande 3D-betonprinter”, zegt Emiel Ascione, projectverantwoordelijke op Kamp C. “De woningen die wereldwijd reeds geprint zijn, hebben slechts één verdieping en zijn bovendien vaak in delen in de fabriek geprint en op de bouwwerf samengebouwd. Wij hebben de volledige bouwschil als één geheel op de site geprint.”

Projectpartners

Het huis werd geprint als onderdeel van het Europese project C3PO met steun van EFRO (het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling). De projectpartners willen met deze prestatie de bouwsector warm maken om 3D-betonprinten te implementeren in hun bouwtechnieken.

Drie keer zo sterk

Het geprinte huis is volgens Kamp C drie keer sterker dan een woning gebouwd met snelbouwstenen. “De druksterkte van het materiaal is drie keer hoger dan de klassieke snelbouwsteen”, legt Marijke Aerts, projectverantwoordelijke op Kamp C uit. Dit eerste huis is een testgebouw en er zal onderzocht worden of de stevigheid behouden blijft in de loop der tijd.
 
Behalve de vezels die in het beton zitten, werd slechts minimale krimpwapening gebruikt. Door de printtechniek wordt bekisting van het beton overbodig. Hierdoor wordt naar schatting 60% van het materiaal, tijd en geld uitgespaard. Zo zou een woning in de toekomst in twee dagen geprint kunnen worden. Als je alle printdagen optelt, is het huis op Kamp C geprint in nauwelijks drie weken.

Demowoning

De woning is een demogebouw dat de technieken en mogelijkheden van het 3D-printen zoveel mogelijk wil tonen. “Er werd een overhang geprint, er zitten sterk gekromde wanden in, er zitten verschillende wandtypes in, … Voor de klassieke bouwknopen werden ook oplossingen ingebracht zodat deze volledig vrij van koudebruggen zijn”, licht Ascione toe. “Het huis wordt uitgebouwd tot een lage energiewoning die voorzien is van alle comfort: er is vloer- en plafondverwarming, er zijn speciale gevelzonnepanelen en een warmtepomp en er komt een groendak.”
 
“Toen we aan de bouw begonnen, wisten we niet welke functie het gebouw zou krijgen, het doel was de oppervlakte, hoogte en vorm van een gemiddelde hedendaagse woning te printen, maar dan als een demogebouw met multifunctionele mogelijkheden. Dit is een principe van circulair bouwen. Het kan zowel als woning, vergaderruimte, kantoor of exporuimte fungeren. Het gebouw kan vanaf september worden bezocht op afspraak”, zegt Piet Wielemans, architect bij Kamp C.

https://youtu.be/pxrVEfxrwUw

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Cementnijverheid wil circulaire en klimaatneutrale bouw tegen 2050

Cementnijverheid wil circulaire en klimaatneutrale bouw tegen 2050

Febelcem, de Federatie van de Belgische Cementnijverheid, kondigt haar ‘Cement & beton Roadmap 2050’ aan waarmee zij resoluut kiest voor een circulaire en klimaatneutrale bouw tegen 2050. In de Roadmap wordt beschreven hoe[…]

07/05/2021 | DuurzaamheidBouwmaterialen
Geert De Maeyer is nieuwe voorzitter FedBeton

Geert De Maeyer is nieuwe voorzitter FedBeton

RENIKA is een betonproducent met specialisatie in de recyclage van gronden, puin- en bouwmaterialen

Publireportage

RENIKA is een betonproducent met specialisatie in de recyclage van gronden, puin- en bouwmaterialen

Mulder Europe levert eerste elektrische stationaire betonmixers

Mulder Europe levert eerste elektrische stationaire betonmixers

Meer artikels