Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Eerste fase woonproject Mierenbergpark gerealiseerd

Eerste fase woonproject Mierenbergpark gerealiseerd

De Limburgse vastgoedontwikkelaar Kolmont Woonprojecten heeft de eerste fase van zijn woonproject het Mierenbergpark in Assent (Bekkevoort) gerealiseerd. De woningen liggen aan een 1,2 hectare groot sprookjesachtig park dat jarenlang niet toegankelijk was, maar dat in het kader van de gehele ontwikkeling zal overgedragen worden aan de gemeente.

De woningen hebben een energiepeil E50. Ze beschikken over een vraaggestuurd ventilatiesysteem dat uitgerust is met een CO2-meter en een vochtigheidsmeter. Voor de gevels werden klassieke en tijdloze roodbruine gevelstenen gebruikt. “We hebben robuuste en sobere materialen aangewend. Zo kozen we voor nieuwe gevelstenen met recuperatielook die weinig contrasteren met het park. Heel wat woningen hebben een direct contact met het parkgebied. We hebben het woonproject zo veel mogelijk willen integreren in het park en hebben een inventarisatie van de waardevolle bomen gemaakt. Het waardevolle groen werd behouden. Enkele minder waardevolle bomen werden gekapt. We willen het park zo authentiek mogelijk laten”, signaleert Wim Smeets van Kolmont Woonprojecten.

Ontoegankelijk

De toenmalige eigenaar van het park was wijlen Marcel Theunis, fabrieksdirecteur van deurenfabrikant Theuma. Hij spaarde kosten noch moeite om een unieke verzameling planten en bomen naar het park te halen: sequoia’s die gemakkelijk duizend jaar oud kunnen worden uit de VS, talloze boshyacinten zoals in het ondertussen wereldberoemde Hallerbos, Liquidambar-bomen waarvan er in België slechts enkele te vinden zijn, wilde aardbeien en een Japanse Ginko notenboom. Kers op de taart is onder andere een enorme beukenhaag die een tunnel van ruim 80 meter vormt. Bovendien liet hij verschillende vijvers en wandelpaden aanleggen en een muziekinstallatie plaatsen om dagelijks in zijn park naar muziek of sport te kunnen luisteren.

Dertig jaar lang kreeg bijna niemand het meer dan zes voetbalvelden grote park in Assent vlakbij Diest te zien. De eigenaar hield alles goed verborgen, louter voor zijn eigen plezier. “Het park was jarenlang een mysterie. Iedereen in de regio wist ervan, maar slechts een handvol mensen hebben het ‘sprookje’ ooit van binnenuit kunnen bewonderen. Soms kwamen mensen wel eens vragen of ze een kijkje mochten nemen of er bijvoorbeeld hun huwelijksfoto’s konden maken. Maar op enkele uitzonderingen na heeft niemand daar toestemming voor gekregen”, weet Willy Polders, tuinman van het Mierenbergpark.

Publiek

Toen de fabrieksdirecteur acht jaar geleden overleed, wilde de familie dat dit meesterwerk zou blijven voortbestaan. Daarom werd besloten om de gigantische tuin open te stellen voor het publiek. De familie van de eigenaar, de tuinman en de Hasseltse vastgoedontwikkelaar Kolmont Woonprojecten sloegen de handen in elkaar en besloten om de sprookjestuin toegankelijk te maken voor belangstellenden. Voor de nieuwe invulling zat de ontwikkelaar wekenlang samen met de familie en de tuinman om de bouwplannen uit te tekenen met het grootste respect voor het botanische park. Zo zal de meest waardevolle fauna en flora in het park behouden blijven.

“Tijdens de voorbereidingen van het hele project was één van de belangrijkste pijlers het behoud van de botanische tuin. We willen hier bouwen met het grootste respect voor het levenswerk van de tuinman en de natuur zelf. Zo worden de zones met de meest waardevolle natuur zeker behouden en blijft het sprookje voortleven. Op die manier wordt het trouwens voor het eerst in Vlaanderen mogelijk om in een echte botanisch park te wonen”, oppert Wim Smeets van Kolmont Woonprojecten.

Op termijn zou het park overgedragen worden aan de gemeente. De eerste negen woningen werden al gebouwd. Daarna volgen allicht nog enkele tientallen woningen. Alles samen zullen er op lange termijn zo’n tachtigtal woningen komen.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

741.000 € voor erosiebestrijding in Vlaams-Brabant

741.000 € voor erosiebestrijding in Vlaams-Brabant

De provincie Vlaams -Brabant  heeft acht projecten voorbereid waarin wordt geïnvesteerd in het kader van  het erosiebedstrijdingsplan. De provincie ontvangt daarvoor in totaal 741.335,31 € van de Vlaamse regering. De[…]

VCB ongerust over toenemende bouwstop in Vlaams-Brabant

VCB ongerust over toenemende bouwstop in Vlaams-Brabant

Studieopdracht voor masterplan stationsomgeving Ruisbroek

Studieopdracht voor masterplan stationsomgeving Ruisbroek

Provincie Vlaams-Brabant presenteert meerjarenplan

Provincie Vlaams-Brabant presenteert meerjarenplan

Meer artikels