Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Eerste fase van nieuwe Waregemse voetbaltempel is klaar

Eerste fase van nieuwe Waregemse voetbaltempel is klaar

SV Zulte Waregem bouwt met steun van de stad Waregem aan een nieuwe voetbaltempel. Goedefroo + Goedefroo architecten kreeg de opdracht om het Regenboogstadion compleet om te toveren, een project waarvan de kostprijs geraamd wordt op 25 miljoen '. In dit moderne en innovatieve stadion naar Engels model staan supporterscomfort en voetbalbeleving centraal. De uitvoering van het project zal in verschillende fases gebeuren. In een eerste fase werden het veld en stadion aangepast om te voldoen aan de voorschriften voor Europees voetbal. Daarna werd gestart met de afbraakwerken voor en de bouw van de eerste nieuwe tribune. Enkele partners in het nieuwe stadion ' Renson, Willy Naessens Industriebouw en Cras ' stelden zopas de nieuwe tribune voor.

Het nieuwe stadion gaat uit van het Engelse model, dat voetbalbeleving en supporterscomfort centraal stelt (zie Bouwkroniek van 22 augustus 2014, blz. 5-6). Uiteraard moet dit stadion ook meer uitstraling geven aan Essevee. Dit stadion zal dan ook niet overladen worden met elementen die niet-voetbalgerelateerd zijn. Enkel functies die een meerwaarde creëren, zoals een fitness en een bowling, werden in de buitenste cirkelsegmenten van het ronde gebouw geïntegreerd. Door de ronde vorm van het geheel worden de overgangen tussen de zones beter in de verf gezet. Voorts zijn er geen hindernissen, verkleint het geheel, verdwijnen de gebouwranden en vervagen de grenzen. Door de horizontale schijf op te tillen, lopen de circulatiepatronen van het aanpalende park naadloos over in de publieke zones van het stadion.

Voordelen voor fans en de buurt

Belangrijk voor het nieuwe stadion is dat spelers en bezoekers in nauw contact staan met elkaar. Het stadion zal geen verhoogde tribunes krijgen en de afstand tussen het veld en de tribune is zeer beperkt. Om alle supporters ' jonge en oude, mindervalide personen, gezinnen met kinderen, ' - een optimale service te bieden, werden de sanitaire voorzieningen en de catering op hun maat gemaakt.

Behalve aan de voetbalfan hebben bouwheer en architect ook veel aandacht besteed aan het beperken van de hinder voor buurtbewoners. Om overlast voor de buurt te minimaliseren, zal het vernieuwde stadion bijvoorbeeld volledig gesloten zijn. Dat houdt het gejuich van de supporters binnen de perken omdat het binnen het volume van het stadion blijft. De lichtmasten worden afgebroken en de nieuwe verlichting komt aan de dakrand. Zo zal de omgeving ook geen last meer hebben van strooilicht en lichtvervuiling.

Materialen en opbouw

Het stadion wordt opgebouwd uit prefab betonelementen en is gefundeerd op palen. Het dak van de structuur bestaat uit metalen spanten waarop metalen dakplaten gemonteerd worden. De schil is opgebouwd uit aluminium schrijnwerk op de plaatsen waar er ruimtes achter zitten. Voorts worden op alle zijden behalve de noordzijde verticale lamellen geplaatst om de zonnetoetreding te beperken en de gevel een eenheid te geven. Bij de bouw werden zo goed als geen afwerkingsmaterialen gebruikt. De basisbouwstenen zijn beton, glas, staal en aluminium.

Eerste fase opgeleverd

De nieuwe tribune, die plaats biedt aan 2.227 (zit)plaatsen voor thuissupporters en 964 voor uitsupporters, werd feestelijk en nokvol geopend op 28 november met de wedstrijd tegen KAA Gent. 'Deze investering in de eerste fase van de broodnodige vernieuwing lijkt nu al haar vruchten af te werpen. Niet enkel zijn de fans laaiend enthousiast, ook de commerciële partners staan te springen om mee te stappen in het verhaal. Er zijn in deze fase drie verdiepingen commerciële ruimte ' samen goed voor zowat 1.500 m² - beschikbaar in de nieuwe tribune. Er is interesse uit de dienstensector, maar ook uit de sportgerelateerde sector. We hopen de eerste overeenkomst de komende weken te sluiten. Deze vermarkting moet ons in het tussenseizoen in staat stellen om het 'vak X' tot eenzelfde nieuwe tribune om te toveren. Ik wil in naam van de club alle partijen - architecten, partners, de stad Waregem en alle anderen - enorm bedanken voor deze snelle en schitterende realisatie. Dit is een paradepaardje voor de club, de stad, de regio en het Belgische voetbal en op deze weg gaan we verder', zegt voorzitter Carl Balliere van SV Zulte Waregem

26 werkdagen

Aannemer Willy Naessens Industriebouw werd eind juni 2014 aangesteld voor de realisatie van de nieuwe tribunes voor het Regenboogstadion van voetbalclub SV Zulte Waregem. De werken startten nog dezelfde maand met de realisatie van de tribune aan de kant van de vijvers. De afbraakwerken en voorbereidende grondwerken werden met zorg en aandacht voor instandhouding van drainage en besproeiing van het veld uitgevoerd. In het eigen studiebureau werd intussen met de grootste aandacht en precisie gestart met detaillerings- en uitvoeringsplannen, zodat de productie van de structuur in de productievestigingen van de Willy Naessens Group kon aanvangen. Gedurende het zomerreces werd doorgewerkt en werden de funderingspalen en -kespen geplaatst. Na de zomervakantie was de grootste verandering reeds merkbaar toen de aannemer startte met het monteren van de betonstructuur. In amper 26 werkdagen werd dit huzarenstuk afgerond en kon men de plaatsing van de stalen dakstructuur aanvatten alsook de binnenafwerking.

Behalve de ruwbouwwerken werd ook de coördinatie van de technieken toevertrouwd aan Willy Naessens Industriebouw. Hiervoor werd samen met de andere partners in het bouwteam nauwkeurig samengewerkt om de strakke planning aan te houden. Er werd gestreefd naar maximale efficiëntie op de bouwwerf. Door het inzetten van het eigen studiebureau, eigen productieafdelingen, eigen montageploegen, eigen transport, een eigen schrijnwerkafdeling, ' werd het bewijs geleverd dat verticale integratie geen modewoord is, maar een filosofie die diep geïntegreerd is in de bedrijfscultuur van Willy Naessens Industriebouw.

Zonwering

Renson, de specialist in ventilatie, zonwering en terrasoverkappingen en al enkele jaren trouwe partner van Essevee, leverde het zonweringsysteem voor de nieuwe Tribune 4 van het Regenboogstadion. Tribune 4 geeft niet alleen een nieuwe dimensie aan voetbalbeleving voor de supporters, maar opent ook heel wat nieuwe perspectieven op commercieel vlak. De duurzame betonstructuur en het stalen dak worden aan de commerciële ruimtes vervolledigd met een imposante en uitnodigende vliesgevel met efficiënte buitenzonwering dankzij witte aluminium lamellen type Icarus Aero 400 van Renson.

Grote glaspartijen zijn kenmerkend voor onze hedendaagse architectuur, ook voor voetbalstadions. Ze zorgen immers voor voldoende lichtinval, wat resulteert in heldere ruimtes. De zon vermindert tijdens de wintermaanden en de tussenseizoenen ook het energieverbruik. Ze creëert een aangename warmte, waardoor de behoefte aan verwarmingselementen beperkt kan worden. De opwarming van ons klimaat heeft echter ook zijn gevolgen. Door de lange warmere periodes is het vandaag vaak duurder geworden om een gebouw te koelen dan om het te verwarmen.

De zon beheersen

Om oververhitting, maar ook reflecties in beeldschermen en verkleuring van het interieur te vermijden, komt het erop aan het natuurlijke licht en de zonnewarmte te beheersen. Een buitenzonwering biedt daar een geschikte oplossing. Ze beperkt de hoeveelheid binnenvallende zonnestralen en vertraagt zo de opwarming van het interieur. Naast deze invloed op het thermische comfort in het gebouw levert de zonwering tegelijk een belangrijke bijdrage aan de reductie van de energiefactuur. De warmte die door het zonweringsysteem geweerd wordt, hoeft nadien niet gekoeld te worden. Studies geven aan dat een zonwering, als die correct geplaatst is, het jaarlijkse energieverbruik in een gebouw met 10% kan doen zakken. Naast deze functionele aspecten heeft een zonweringsysteem ook een belangrijke esthetische impact op de architectuur van een gebouw.

Voor de nieuwe tribune werd 4.500 m³ beton en 450 ton constructiestaal gebruikt. 657 lamellen

'Wij leverden alle aluminium lamellen: 422 lamellen met een lengte van 4.365 mm voor de eerste en de tweede verdieping en 235 lamellen met een lengte van 3.905 mm voor de bovenste verdieping. Deze witte vleugellamellen staan verticaal voor de glasgevel in een vaste uitvoering. De oriëntatie en de stap van de lamellen varieert volgens de positie in de bocht van de tribune. In totaal werden 70 verschillende types kopschotten gebruikt om deze oplossing op maat te realiseren. Dit project omvat ook nog vier dubbele deuren met lamellen voor de vlotte toegang van de brandweer in het stadion', verduidelijkt communicatieverantwoordelijke Johan Debaere van Renson.

Opvallend houtaccent

Wie naar de hoofdinkom van de nieuwe Waregemse tribune wandelt, loopt recht naar een grote wand in hout. Tussen het vele beton, glas en staal eist deze accentwand meteen de aandacht op. Voor de uitvoering van de wand in strakke, verticale latten kozen architect en bouwheer voor Thermowood van Cras als houtsoort. Thermowood is thermisch behandeld dennenhout uit Europese bossen. Het Thermowood-verduurzamingsproces wijzigt de chemische samenstelling van de celwand van het hout door het gebruik van hoge temperatuur en stoom, zonder enig chemisch product. Het proces zorgt voor een gevoelige verbetering van de stabiliteit, de duurzaamheid en de isolatiecapaciteit van het gebruikte dennenhout, zodat het vergelijkbaar wordt met duurzaam hout uit tropische bossen.

Hout met vele voordelen

Thermowood is een 100% natuurlijk product, zonder toevoeging van chemische producten. Enkel warmte en stoom worden gebruikt. Het hout is ook voorzien van het PEFC-label en is dus afkomstig uit duurzaam beheerde bossen. Lokale, snelgroeiende houtsoorten kunnen dankzij het Thermowood-procedé opgewaardeerd worden tot een duurzame, stabiele grondstof voor zowel binnen- als buitentoepassingen. Zo worden ze een waardig alternatief voor tropische hardhoutsoorten.

Tijdens het behandelingsproces worden door de opwarming tot 210° C alle suikers en koolhydraten uit het hout verwijderd. Alle harsen zijn uit het hout verdwenen. Hierdoor is er geen voeding voor schimmels en insecten. Het gebruikte dennenhout wordt zo een stuk duurzamer en inzetbaar voor meer toepassingen. Door het lagere evenwichtsvochtgehalte en de veranderde chemische samenstelling neemt het hout bovendien ook gevoelig minder vocht op en werkt het tot 40 tot 50% minder. Thermowood moet dan ook niet bijgedroogd worden voor binnengebruik. Hetzelfde hout kan zowel binnen als buiten toegepast worden.

Het thermische modificatieproces geeft het hout in de massa een goudbruine kleur. Deze kleur is ook vrij egaal tussen de planken onderling. Onder invloed van uv en regen verkleurt Thermowood van warm bruin naar zilvergrijs. De snelheid hiervan hangt af van de graad van directe blootstelling aan zonlicht. Tot slot blijven machines en schuurpapier ook properder tijdens de verwerking van Thermowood, omdat er geen hars in het hout zit. Het hout laat zich bovendien zeer glad schaven, zodat er weinig schuurwerk is. Afwerken kan met producten op waterbasis. Door de afwezigheid van chemische producten mag het afval met het andere houtafval gemengd worden.

Op maat geschaafd

Houtgroep Cras is exclusief importeur voor Thermowood in België en werkt nauw samen met de fabrikanten. Cras biedt Thermowood als grondstof aan, maar verwerkt het ook tot gevelbekleding, wandbekleding en constructie-onderdelen voor carports, pergola's, tuinhuizen, enz.

Voor deze realisatie werden de gevellatten op maat geschaafd in de Cras-schaafafdeling. - FVDL

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Renovatie in Museum voor Natuurwetenschappen afgerond

Renovatie in Museum voor Natuurwetenschappen afgerond

De Regie der Gebouwen heeft zopas omvangrijke renovatiewerken afgerond in het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen in Brussel. Het gaat om een investering van ongeveer 4,5 miljoen €.     Twee verdiepingen van de[…]

18/09/2020 | Brussels GewestRenovatie
Tijdelijke en speelse heraanleg voor Leuvens Hogeschoolplein

Tijdelijke en speelse heraanleg voor Leuvens Hogeschoolplein

Circulair gevelmateriaal legt de lat een stuk hoger

Circulair gevelmateriaal legt de lat een stuk hoger

Waregem schenkt CO2-meters aan scholen

Waregem schenkt CO2-meters aan scholen