Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Eerste Europees project voor MAD Architects

Eerste Europees project voor MAD Architects

De stad Rome geeft toestemming aan MAD Architects voor de renovatie en transformatie van een oud gebouw in het stadscentrum tot een trendy woonblok met 145 appartementen. Er komt tevens een ondergrondse parkeergarage. Het wordt het eerste Europese project voor deze ontwerper, die kantoren heeft in Beijing en Los Angeles. Het project in de Via Boncompagni is het resultaat van een ontwerpwedstrijd die begin 2010 door MAD Architects werd gewonnen. Het ontwerp raakte na lange onderhandelingen definitief goedgekeurd en komt nu in de uitvoeringsfase. Het project zal naar verwachting voltooid worden in 2017. De voornaamste uitdaging van de wedstrijd was hoe je een luxueus en trendy wooncomplex kan realiseren met respect voor de historische omgeving.

Bouwen en verbouwen is in een historische stad zoals Rome niet gemakkelijk. De overheid en allerlei toezichthouders kijken permanent mee over je schouder. De minste ingreep bij een renovatie moet verantwoord worden en vervolgens langs verschillende diensten ter goedkeuring passeren. Bij beschermde gebouwen ' en dat zijn er in deze stad bijzonder veel ' wordt bij gevelrestauraties zelfs de exacte en verplicht te gebruiken verfkleur opgelegd. Ambtenaren controleren het eindresultaat met een dik vergelijkingsboek in de hand. Als de kleur ook maar één tintje afwijkt van wat eerder werd opgelegd, kan de schilder herbeginnen.

Bouwen en verbouwen is in een historische stad zoals Rome niet gemakkelijk. Na vier jaar onderhandelingen en hoorzittingen mag MAD Architects, het kantoor van Ma Yansong, het project in de Romeinse binnenstad dan toch uitvoeren. Het gaat om een gebouw uit de jaren '70 van de vorige eeuw, een periode waarin in het straatbeeld van Rome wel vaker gebouwen verschenen die er eigenlijk nooit hebben thuisgehoord. Het stadsbestuur wil op langere termijn komaf maken met de lelijke architectuur uit het recente verleden.

In een stad waar de meeste panden minstens 400 tot 500 jaar oud zijn, is het echter niet gemakkelijk historische met moderne architectuur te verzoenen. De jongste jaren werden in Rome verschillende fraaie moderne architectuurprojecten gerealiseerd, op een paar uitzonderingen na echter allemaal enkele kilometers verwijderd van het historische centrum.

Acht verdiepingen

In plaats van het gebouw te slopen en gewoon een nieuwbouw neer te zetten, wil MAD Architects de structuur van het acht verdiepingen tellende gebouw aan de Via Boncompagni behouden.

De gevels worden verwijderd waardoor lacunes en gaten ontstaan tussen de nieuwe woningen en de originele raamwerkstructuur. Die worden afgedekt met doorzichtige metalen wanden waardoor de mogelijkheid ontstaat om terrassen te voorzien en deze te verfraaien met bomen en struiken.

Op die manier vervaagt ook de grens tussen het gebouw en de straat en krijgt de donkere kolos die vandaag de omgeving domineert door de vele tuintjes een levendige, transparante en vooral groene aanblik. Voor de bewoners wordt het op warme dagen aangenaam vertoeven op hun terras onder een natuurlijk groen dak.

Na de aanpassing van de huidige structuur krijgt het gebouw een soort 'boekenplankstructuur'. De 145 appartementen en studio's, bestemd voor zowel alleenstaanden als grotere gezinnen, worden uitgevoerd met gebogen glazen ramen die de ruimte tussen de vloerplaten en de vides in een soort gecontroleerde choreografie volledig zullen opvullen waardoor veel daglicht in de leefruimte kan binnenkomen.

Bewoners hebben tevens uitzicht op een fraaie binnenplaats. Die wordt enigszins wazig zichtbaar gemaakt via doorschijnende metalen gordijnen. In het midden wordt een grote vijver aangelegd, afgebakend met groen en enkele bomen. Het water weerspiegelt de bovenliggende structuren. Ook hier zorgt een systeem van speciaal aangelegde holtes en invalshoeken voor veel zonlicht dat zelfs kan doordringen tot de ondergrondse parking.

Het stadsbestuur wil op langere termijn komaf maken met de lelijke architectuur uit het recente verleden. Eigentijds wonen in een museumachtige stad zoals Rome is zeker mogelijk, maar de trendy woonplekken zitten vrijwel altijd verborgen achter de historische gevels waaraan niet mag worden geraakt. Door te kiezen voor een haast letterlijk 'open' gebouw breekt het levendige ontwerp van MAD Architects met deze traditie en maakt het met de vernieuwende architectuur ook de moderne manier van wonen zichtbaar. Het feit dat dit gebeurt in de traditionele en rijke wijk Ludovisi, vlakbij de statige en befaamde Via Veneto in het hart van de Romeinse binnenstad, mag uniek worden genoemd. - EC

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Nieuwe restauratiefase voor Onze-Lieve-Vrouwkerk in Ranst-Oelegem

Nieuwe restauratiefase voor Onze-Lieve-Vrouwkerk in Ranst-Oelegem

De parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw in Oelegem bij Ranst krijgt het groene licht voor een volgende renovatie. Ditmaal wordt de elektrische installatie vernieuwd en krijgt de verwarmingsinstallatie een opknapbeurt. De Vlaamse overheid geeft een[…]

Glasbedrijf Mols-Dom weer aanwezig in Herentals

Glasbedrijf Mols-Dom weer aanwezig in Herentals

Waterbedrijven willen zeewater op grote schaal drinkbaar maken

Waterbedrijven willen zeewater op grote schaal drinkbaar maken

Wienerberger plant mee bos aan op voormalige kleigroeve

Wienerberger plant mee bos aan op voormalige kleigroeve