Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Eerste energiemanagers zoeken werk

Gerelateerde onderwerpen :

De Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen biedt sinds drie jaar de bacheloropleiding Energiemanagement aan, die een brede vorming aanreikt over energieverbruik en -efficiëntie. Dit jaar studeerden de eerste energiemanagers af. Met de verplichte energieaudits die Europa vanaf december voor grote bedrijven invoert, zullen zij in principe ruim voldoende werk hebben. Met hun eindverhandeling zorgden de kersverse energiemanagers reeds voor concrete energiebesparingen bij bedrijven in binnen- en buitenland.

De bacheloropleiding Energiemanagement van de AP Hogeschool was de eerste in haar soort in Vlaanderen. In september 2012 begonnen 23 studenten aan deze gloednieuwe opleiding. In juni dit jaar studeerden de eerste energiemanagers af. Sommigen hebben reeds een arbeidscontract op zak. Voor anderen moet de zoektocht naar werk nog beginnen.

'De meeste bedrijven staan nog te weinig stil bij het totale energieverbruik van hun gebouwen en machinepark. Dikwijls worden enkel de meest voor de hand liggende technieken bekeken terwijl een totaaloverzicht een juister beeld geeft van wat, waar en wanneer precies wordt verbruikt. Vanaf december verplicht Europa grote bedrijven om vierjaarlijks een energieaudit te (laten) uitvoeren. Deze audits kunnen gebeuren door een interne of externe energiedeskundige zoals onze bachelors Energiemanagement', aldus Bart Van Brabant, opleidingshoofd Energiemanagement.

Met de audits die de laatstejaarsstudenten uitvoerden in het kader van hun eindwerk en -stage zorgden ze reeds voor de eerste concrete energiebesparingen bij bedrijven in zowel in binnen- als buitenland. Studenten Hans Gys en Jelle De Ryck voerden bij brouwerij Palm een energie-audit uit en voerden een aantal snelle ingrepen door. Ze stelden de regulatoren van stoomproductie juister af en detecteerden en repareerden persluchtlekken. Hierdoor daalde het energieverbruik onmiddellijk.

Gerd Vanclee bracht in Londen het energieverbruik van ruim 2.000 filialen van Belron International in kaart, controleerde hun energie-efficiëntie en deed een internationale testprocedure. In België zijn de filialen van Belron bekend onder de naam Carglass.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Helft bouwprofessionals vindt nieuwe technologieën belangrijk

Helft bouwprofessionals vindt nieuwe technologieën belangrijk

Naar aanleiding van de zestigste editie van Batimat, de internationale vakbeurs voor bouw en architectuur, onderzocht iVox wat projectontwikkelaars, architecten en aannemers zoal bezighoudt. De bouwprofessionals blijken vooral wakker te liggen[…]

Tweede editie Demo Days in Boussu

Tweede editie Demo Days in Boussu

Eerste editie We Are Real Estate is schot in de roos

Eerste editie We Are Real Estate is schot in de roos

Vakbeurs ISH toont alle tools voor de energieomslag

Vakbeurs ISH toont alle tools voor de energieomslag

Meer artikels