Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Eerste energiemanagers zoeken werk

Gerelateerde onderwerpen :

De Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen biedt sinds drie jaar de bacheloropleiding Energiemanagement aan, die een brede vorming aanreikt over energieverbruik en -efficiëntie. Dit jaar studeerden de eerste energiemanagers af. Met de verplichte energieaudits die Europa vanaf december voor grote bedrijven invoert, zullen zij in principe ruim voldoende werk hebben. Met hun eindverhandeling zorgden de kersverse energiemanagers reeds voor concrete energiebesparingen bij bedrijven in binnen- en buitenland.

De bacheloropleiding Energiemanagement van de AP Hogeschool was de eerste in haar soort in Vlaanderen. In september 2012 begonnen 23 studenten aan deze gloednieuwe opleiding. In juni dit jaar studeerden de eerste energiemanagers af. Sommigen hebben reeds een arbeidscontract op zak. Voor anderen moet de zoektocht naar werk nog beginnen.

'De meeste bedrijven staan nog te weinig stil bij het totale energieverbruik van hun gebouwen en machinepark. Dikwijls worden enkel de meest voor de hand liggende technieken bekeken terwijl een totaaloverzicht een juister beeld geeft van wat, waar en wanneer precies wordt verbruikt. Vanaf december verplicht Europa grote bedrijven om vierjaarlijks een energieaudit te (laten) uitvoeren. Deze audits kunnen gebeuren door een interne of externe energiedeskundige zoals onze bachelors Energiemanagement', aldus Bart Van Brabant, opleidingshoofd Energiemanagement.

Met de audits die de laatstejaarsstudenten uitvoerden in het kader van hun eindwerk en -stage zorgden ze reeds voor de eerste concrete energiebesparingen bij bedrijven in zowel in binnen- als buitenland. Studenten Hans Gys en Jelle De Ryck voerden bij brouwerij Palm een energie-audit uit en voerden een aantal snelle ingrepen door. Ze stelden de regulatoren van stoomproductie juister af en detecteerden en repareerden persluchtlekken. Hierdoor daalde het energieverbruik onmiddellijk.

Gerd Vanclee bracht in Londen het energieverbruik van ruim 2.000 filialen van Belron International in kaart, controleerde hun energie-efficiëntie en deed een internationale testprocedure. In België zijn de filialen van Belron bekend onder de naam Carglass.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Meer dan 14.000 bezoekers op Polyclose

Meer dan 14.000 bezoekers op Polyclose

Polyclose lokte vorige week meer dan 14.000 bezoekers naar Flanders Expo in Gent. Dat zijn er bijna 1.000 meer dan bij de vorige editie in 2018. Het was ook inhoudelijk een topeditie met tal van primeurs en nieuwigheden. Dat de sector van raam-,[…]

InterSolution toont veelbelovende toekomst van solarmarkt

InterSolution toont veelbelovende toekomst van solarmarkt

Innovatie en nieuwe systemen staan centraal op Polyclose

Innovatie en nieuwe systemen staan centraal op Polyclose

Helft bouwprofessionals vindt nieuwe technologieën belangrijk

Helft bouwprofessionals vindt nieuwe technologieën belangrijk

Meer artikels