Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Video

Eerste CO2-neutraal gebouwde bedrijfssite staat in Waregem

Gerelateerde onderwerpen :

,
Eerste CO2-neutraal gebouwde bedrijfssite staat in Waregem

Een bedrijfssite van 11.597 m2 bouwen zonder impact op het klimaat lijkt een onmogelijke opdracht, maar projectontwikkelaar ION heeft het gepresteerd met de realisatie van Waregem Business Park. Het is de eerste bedrijfssite in ons land die CO2-neutraal is gebouwd. Dat was mogelijk dankzij onder meer zware inspanningen op het vlak van materiaalkeuze en energieverbruik. Zelfs de uitlaatgassen van de vrachtwagens die op de bouwwerf aan- en afreden werden gecompenseerd door te investeren in een bijzonder klimaatproject in Oeganda. In totaal werd liefst 16.579 ton CO2 geneutraliseerd.

Een vermindering van 35% van de CO2-uitstoot tegen 2030 is de doelstelling voor België die door Europa is vastgelegd. Dat is een enorme uitdaging die enkel zal gehaald worden indien iedereen eraan bijdraagt, niet in het minst de bedrijfswereld. De vastgoedsector heeft de voorbije maanden alvast een mooie voorzet gegeven met de lancering van het Waregem Business Park, de eerste volledig klimaatneutraal gebouwde bedrijfssite.

Het unieke project is een samenwerking tussen projectontwikkelaar ION en C02Logic, dat gespecialiseerd is in het berekenen, verminderen en compenseren van CO2-uitstoot. Dit team berekende minutieus hoeveel koolstofdioxide in totaal voor de bouw van het business park zou worden uitgestoten. Dat bleek precies 16.579 ton te zijn, vergelijkbaar met de jaarlijkse uitstoot van 1.550 Belgische gezinnen, of ruim 99 miljoen kilometer rijden met de wagen. Daarna kienden ze uit hoe ze uitstoot aan broeikasgassen zoveel mogelijk konden vermijden en efficiënt konden compenseren.

Bouwtechnieken

Zo werd uiteindelijk een beroep gedaan op lokale aannemers en leveranciers, waardoor de uitstoot van vrachtwagens flink afnam en hield ION het energieverbruik tijdens de bouw goed in de gaten. Daarnaast maakte de projectontwikkelaar gebruik van verschillende klimaatvriendelijke bouwtechnieken, waaronder geothermie, klimaatplafonds, groendaken, regenwaterrecuperatie, extra zonwerend glas en ledverlichting.  

“We hebben dit project met de volle overtuiging gerealiseerd. Voor ons is klimaatneutraal bouwen een maatschappelijke verplichting. Het is dé manier waarop we in de praktijk effectief onze bijdrage kunnen leveren aan de klimaatuitdagingen die ons allemaal te wachten staan. Als bedrijf willen we hier echt een voorbeeld stellen voor de hele sector”, verklaart Davy Demuynck, managing partner van ION.

Wat het initiatief nog opmerkelijker maakt, is dat ook ingegrepen werd op de uitstoot die niet verminderd kon worden door klimaatvriendelijk bouwmateriaal, of andere duurzame technieken. Die ‘onvermijdelijke’ uitstoot werd daarom gecompenseerd via financiële steun aan gecertificeerde klimaatprojecten in Afrika, die de lokale bevolking helpen om hun CO2-uitstoot te verminderen. ION ondersteunde zo het project ‘Saving Trees’ in Oeganda, dat voorziet in het verspreiden van efficiëntere oventjes onder de lokale bevolking.

 “Vandaag koken nog liefst 3 miljard mensen op een open vuur. In Oeganda verbrandt 93% van de bevolking elke dag hout of houtskool om eten te maken. Zo worden grote hoeveelheden CO2 de lucht ingepompt én verdwijnen grote stukken bos. Met het ‘Saving Trees’-project hebben we een oplossing gevonden die zowel bossen beschermt, als de levenskwaliteit van de lokale bevolking verbetert. Het gaat om efficiënte oventjes, waarvoor een gezin de helft minder hout of houtskool nodig heeft en ervoor zorgen dat ze jaarlijks gemiddeld per gezin twee ton CO2 minder uitstoten”, vertelt Antoine Geerinckx, managing director van C02Logic.

Oproep

Het project in Waregem is het eerste dat volledig CO2-neutraal werd gebouwd, maar als het van ION afhangt, blijft het daar niet bij. Samen met klimaatexperte en weervrouw Jill Peeters roept het bedrijf op om zoveel mogelijk bouwprojecten op een CO2-neutrale manier te bouwen. Als dat gebeurt, kunnen we jaarlijks zowat 13 miljoen ton aan CO2-uitstoot vermijden, wat gigantisch is.

“Vandaag weten zeven op de tien Belgische bedrijven nog altijd niet hoe groot hun impact is op ons klimaat, laat staan dat ze er dan ook iets willen of kunnen aan doen. Dat moét beter. Het project in Waregem laat zien dat het mogelijk is om de strijd tegen de klimaatverstoring aan te pakken, én dat je er als ondernemer ook beter van wordt. De kennis over duurzaam ondernemen is er, we moeten nu alleen nog het verstand en de energie hebben om eraan te beginnen”, stelt weervrouw Jill Peeters, tevens oprichter van Climate without Borders.

Ook Vlaams minister van Energie Bart Tommelein ondersteunt de oproep van ION en benadrukt dat klimaatneutraal bouwen ons land een heel eind verderop kan brengen in de strijd tegen de opwarming van de aarde. “In feite zouden alle bedrijven zo moeten bouwen. Sommige bedrijven hebben een duwtje in de rug nodig. Anderen, zoals ION, doen het uit zichzelf. Dat kan ik alleen maar toejuichen. Als alle bedrijven hun verantwoordelijkheid opnemen, dan komen we een serieuze stap dichter bij het halen van de klimaatdoelstellingen”, besluit Tommelein.

ION ontving voor de bouw van de nieuwe bedrijfssite in Waregem zopas het CO2 Neutral-label. Dit werd door C02logic ontwikkeld, in samenwerking met de onafhankelijke internationale certificatie-instelling Vinçotte, gebaseerd op de internationaal erkende normen.  
 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Meer budget voor groene warmte in Vlaanderen

Meer budget voor groene warmte in Vlaanderen

Het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) organiseert dit najaar een nieuwe oproep groene warmte, restwarmte en warmtenetten. Via het relanceplan Vlaamse Veerkracht wordt extra budget ter beschikking gesteld voor toekomstgerichte[…]

01/06/2021 | verwarminggroene energie
Cleantech-sector doorstaat de viruscrisis

Cleantech-sector doorstaat de viruscrisis

Nieuw verwarmingssysteem voor koninklijk domein van Laken

Nieuw verwarmingssysteem voor koninklijk domein van Laken

Luminus mag aan Ringvaart in Gent uitbreiden met zes gasturbines

Luminus mag aan Ringvaart in Gent uitbreiden met zes gasturbines

Meer artikels