Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Eerste betonnen kruis van nieuwe Mechelse parkeertoren geplaatst

Gerelateerde onderwerpen :

,
Eerste betonnen kruis van nieuwe Mechelse parkeertoren geplaatst

De ontwikkelaarsgroep Kairos/Mont-Real begon een jaar geleden met de bouw van een duurzaam multifunctioneel parkeergebouw op de Eandistip in Mechelen. De stad koos bewust voor een kwalitatieve afwerking met een opvallende gevel die vorm gegeven wordt door grote betonnen elementen in de vorm van een kruis. Recent vond de plaatsing van het eerste kruisvormige element plaats.
De voorbije jaren maakte Fluvius een deel van haar terreinen vrij in het kader van het stadsontwikkelingsproject Keerdok, één van de vele initiatieven waarmee Mechelen de bevolkingsgroei op een ruimtelijk kwaliteitsvolle manier wil opvangen. De parkeertoren is het eerste nieuwbouwproject binnen het project Keerdok. Over enkele jaren komt er een wijk met honderden nieuwe woningen. De toren moet enkele bestaande parkings vervangen, zoals die aan het Rode Kruisplein en die van de oude Carrefour-site.
 
“Wat een versteend en weinig dynamisch stadsdeel was, wordt een levendige site die verschillende functies zal combineren. Naast kwaliteitsvol wonen is er ook plaats voor horeca, winkelen, ontspanning, een publiek park van 1 hectare en een duurzaam multifunctioneel parkeergebouw als landmark”, zegt Greet Geypen, schepen van Stadsvernieuwing.
 
Gedurfde architectuur
 
Intussen zijn de werken voor Parking Keerdok volop aan de gang en werd er recent gestart met de realisatie van de bovengrondse verdiepingen. De komende maanden wordt de nieuwe landmark steeds meer zichtbaar. Het stadsbestuur wilde voor het project geen stalen constructie, maar koos ervoor om er een opvallend gebouw van te maken. De gevels worden afgewerkt met bijzondere betonnen elementen in de vorm van een kruis.
 
“Het parkeergebouw ligt op een belangrijke locatie langs de afrit Mechelen Noord en is een toegangspoort naar de stad. Een doorsnee stalen constructie was hier geen optie. Daarom hebben we gekozen voor gedurfde architectuur. We vinden het belangrijk dat het parkeergebouw een kwalitatieve architecturale uitstraling heeft. Het gebouw moet een blikvanger zijn. Vandaar dat we ook werken met opvallende betonnen elementen die het gebouw de nodige uitstraling geven”, zegt Greet Geypen.
 
265 betonnen elementen
 
De volledige gevelstructuur wordt opgebouwd uit geprefabriceerde betonelementen. In totaal zullen ongeveer 265 betonnen elementen geplaatst worden, variërend van 12 tot 22 ton. De gevelstructuur is tevens de dragende structuur van het gebouw, wat een zeer grote uitdaging is om de stabiliteitseisen met deze van de voorziene architectuur, hand in hand te laten samenvloeien.
 
Het eerste betonnen element dat werd geplaatst weegt ongeveer 14 ton, is 4 m hoog, 5 m lang en is een standaard element in het gebouw. De gevels worden per niveau opgebouwd. Deze werken zullen in de loop van januari op volle snelheid gebeuren, de volledige structuur wordt in ongeveer vier tot vijf maanden opgebouwd.
 
Flexibel gebouw
 
Naast parkeerplaatsen kan je in de toekomst in het gebouw ook een buurtwinkel, kantoren en een afhaalpunt voor postpakketten, terugvinden. Op het dak zal een groen stadsbalkon een prachtig uitzicht over de stad bieden.
 
Het gebouw steekt ook heel slim in elkaar. Zo kunnen parkeerverdiepingen gemakkelijk omgevormd worden naar bijvoorbeeld kantoren of kan er een tijdelijke invulling aan gegeven worden. Het is dus een flexibel gebouw dat gemakkelijk kan inspelen op toekomstige noden.
 
Het parkeergebouw is ook op energetisch vlak een voorbeeld in duurzaamheid. Zo zal onder andere het elektriciteitsverbruik, mede dankzij de steun van Europa via het project Access, slim gestuurd worden. Parking Keerdok wordt dé laadhub voor elektrische wagens in Mechelen.
 
“De realisatie is niet alleen belangrijk om de randparking van het Rode Kruisplein te herlokaliseren, het is ook belangrijk voor de start van alle andere bouwprojecten op het Keerdok omdat Parking Keerdok ook een plaats biedt aan de bezoekers van de nieuwe wijk”, aldus schepen Geypen.
 
54 appartementen
 
Zodra het parkeergebouw af is, volgt omstreeks 2022 de bouw van 54 appartementen op de huidige parking van het Rode Kruisplein. Voor de baanwinkels van het Keerdok werd reeds plaats voorzien in Malinas aan de afrit van Mechelen Noord.
 
In oktober werd ook de stalen constructie van de brug voor het gemotoriseerd verkeer geplaatst. De stalen fiets- en voetgangersbrug zal begin 2022 over de Dijle worden gelegd.
 
2022 wordt een belangrijk jaar, want dan worden beide bruggen geopend, net als het parkeergebouw. De opening van Parking Keerdok is volgend najaar voorzien.

Schepen Greet Geypen en projectcoördinator Wim Vandevorst van de stad Mechelen bij de plaatsing van het eerste kruisvormige betonnen element in de toekomstige parkeertoren.
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Vynckiersite in Gent krijgt 1 miljoen euro erfgoedsubsidie

Vynckiersite in Gent krijgt 1 miljoen euro erfgoedsubsidie

Het Vynckierproject in Gent mag rekenen op een Vlaamse erfgoedsubsidie van 1 miljoen euro. Het bedrag zal gebruikt worden om de buitenschil van het centrale Manchester-gebouw te renoveren met behoud van de typische industriële elementen. De[…]

25/11/2022 | ErfgoedRenovatie
Gents voetbalveld wordt warmtebron voor de buurt

Gents voetbalveld wordt warmtebron voor de buurt

Vier architectenteams willen wetenschapshub in Kortrijk ontwerpen

Vier architectenteams willen wetenschapshub in Kortrijk ontwerpen

Vergunningsprocedures zijn vertragende factor voor duurzame infrastructuurwerken

Vergunningsprocedures zijn vertragende factor voor duurzame infrastructuurwerken

Meer artikels