Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

“Eenheidsbestek is op komst”

“Eenheidsbestek is op komst”

Koen De Peuter (derde van l.) en ere-voorzitter Geert Verscheure (m.) werden in de bloemetjes gezet door Wim Dom (l.), ondervoorzitter van VlaWeBo Antwerpen, en Marc Lauwers (tweede van r.), voorzitter van VlaWeBo Antwerpen.

De Vlaamse wegenbouwers uit de provincie Antwerpen bliezen op vrijdag 15 juni al voor de zestiende keer verzamelen in Brasschaat voor de traditionele jaarlijkse receptie met walking dinner. De organisatoren mochten bijna 400 deelnemers verwelkomen, een record! Het was de eerste keer dat Marc Lauwers van Viabuild de leden als nieuwe voorzitter van VlaWeBo Antwerpen mocht toespreken. Lauwers volgde begin dit jaar Geert Verscheure op.

“Na een aantal moeilijke jaren heeft onze sector mee kunnen profiteren van het verbeterde economisch klimaat. Het werkvolume heeft zich opnieuw genormaliseerd en dit heeft geleid tot een correctie van het prijsniveau. Het extreem lage niveau heeft zich hersteld tot het niveau van vóór de crisis”, juicht VlaWeBo Antwerpen-voorzitter Marc Lauwers. Hij stipt ook het ‘Charter Versnelde Projectrealisatie’ en de vernieuwde OCW-werking, met een wissel van de wacht in de organisatie en een nieuw handvest ten dienste van aannemers en opdrachtgevers, aan als positieve punten.

Ambitieuze deadlines

Optimisme troef dus, maar Lauwers beseft dat er toch nog altijd zaken zijn die beter kunnen. “Gemeenten stellen in het vooruitzicht van de verkiezingen in oktober wel erg ambitieuze deadlines. Als aannemers zit het in onze genen om flexibel te zijn, maar haast en spoed zijn nimmer goed. Een project kwalitatief, veilig en binnen een vooropgestelde tijdslimiet tot een goed einde brengen, blijft onze eerste prioriteit. We vragen dan ook om begrip voor de planningskalender van de aannemers.”

VlaWeBo Antwerpen betreurt voorts dat bij een aantal opdrachtgevers een nieuwe trend is ontstaan na de invoering van de nieuwe wetgeving overheidsopdrachten. “De inschrijvingsprijzen van de bieders worden niet meer bekendgemaakt. Zowel organisatorisch als bedrijfseconomisch hebben wij deze informatie echter absoluut nodig. Niet enkel om de continuïteit in onze bedrijven te kunnen waarborgen bij wisselende periodes van de ene keer een overaanbod en de andere keer zo goed als geen aanbestedingen, maar we willen kunnen voldoen aan de toenemende vraag om werven met de minste hinder, volgens strikte planning en met korte uitvoeringstermijnen, en steeds op een veilige manier te realiseren”, aldus Marc Lauwers.

BBC-meerjarenplanning

De lokale VlaWeBo-voorzitter gaat er ook vanuit dat gemeenten ondertussen vertrouwd zijn met de Beheers- en Beleidscyclus-meerjarenplanning. Daardoor zouden de welbekende pieken en dalen in de gemeentewerken moeten verminderen. Voorts vragen de Antwerpse wegenbouwers dat de geïnde bedragen van de kilometerheffing integraal geïnvesteerd worden in een efficiënt en kwalitatief wegennet, in plaats van ‘slechts’ de beloofde 100 miljoen €.

Lauwers hekelt ook de administratieve rompslomp waarmee aannemers te maken krijgen. “Het lijkt wel alsof regeltjes over het kader van de werken belangrijker zijn geworden dan het werk zelf. Alsof onze werf- en projectleiders op het terrein nog niet genoeg bekommernissen aan hun hoofd hebben, werden ze de voorbij 10 jaar opgezadeld met drie versies van het Standaardbestek 250, met daarnaast nog de aanvullende bestekken van de diverse opdrachtgevers. En als kers op de taart werd de wet op de overheidsopdrachten de afgelopen 5 jaar tweemaal gewijzigd. Dit is te veel van het goede en zorgt voor onduidelijkheden en discussies tijdens de uitvoering. Maar er is hoop. Bij de herziening van het Standaardbestek zal getracht worden om het Vlario-bestek zoveel mogelijk te integreren. Daarna zullen de rioolbeheerders hun eigen bestekken afstemmen op het nieuwe Standaardbestek. En alle sterposten die discussie en verwarring geven, worden geïnventariseerd en geëvalueerd, er wordt werk gemaakt van de uniformisering van de huisaansluitingsfiches, en ten slotte wordt het voorstel van VlaWeBo in verband met de herzieningsformules in beschouwing genomen. Ik heb er goede hoop op dat het nieuwe Standaardbestek een echt éénheidsbestek wordt”, besluit Lauwers.

Huldiging

Tijdens de receptie werd ook nog een eervolle onderscheiding uitgereikt. Koen de Peuter van nv De Peuter uit Herentals, tevens bestuurder van VlaWeBo Antwerpen, kreeg het Bijzonder Ereteken van de Beroepsverenigingen. Ook oud-voorzitter Geert Verscheure werd bedankt voor bewezen diensten. Hij kreeg de titel van ere-voorzitter.

 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Netwerken en innovaties ontdekken op InterSolution

Netwerken en innovaties ontdekken op InterSolution

Na een jaar afwezigheid kan in januari InterSolution, de vertrouwde jaarlijkse afspraak voor de solarprofessional, hopelijk opnieuw in alle veiligheid doorgaan. Intussen al voor de tiende keer zal InterSolution, dé netwerk- en vakbeurs[…]

Woensdag eerste Digital Construction Day

Woensdag eerste Digital Construction Day

AFAS en Starring Jane brengen digitalisering in de bouw bij een heerlijk inspiratiedinner

AFAS en Starring Jane brengen digitalisering in de bouw bij een heerlijk inspiratiedinner

Digitalisering in de bouwsector blijft groeien

Digitalisering in de bouwsector blijft groeien

Meer artikels