Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Een tunnel voor de Muntschouwburg in Brussel

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Een tunnel voor de Muntschouwburg in Brussel

Het podium en de ateliers van de Koninklijke Muntschouwburg in Brussel zijn vanaf nu met elkaar verbonden door een tunnel. Die vormt een rechtstreekse route voor de decors, de kostuums en de acteurs. De verbetering van de infrastructuur van De Munt wordt voortgezet met de bouw van een uitbreiding op het dak van de ateliers als extra opslagruimte voor de vele kostuums. Beliris, de publieke bouwexpert voor Brussel, begint deze maand met de werkzaamheden.

De nieuwe tunnel onder de Leopoldstraat in hartje Brussel vormt een efficiënte weg voor de decors van de ateliers en voert rechtstreeks naar het podium. Het is een ingreep die het werk achter de schermen aanzienlijk zal vergemakkelijken. Het transport van de decorstukken verliep tot nog toe erg omslachtig: per productie moest De Munt gemiddeld 250 m³ decors demonteren, inladen in verschillende vrachtwagens, de blok rond rijden door het drukke verkeer, alles weer uitladen en op het podium monteren. De volledige organisatie van de spektakels zal vanaf nu kunnen genieten van de infrastructuur die werd ontworpen door studiebureau A2RC-Origin. De tunnel werd gebouwd door PPR-Vibed nv uit Haaltert.

Opwindende ontdekking

Tijdens de werken deed het bouwteam ook nog een opwindende ontdekking. “We wisten dat we op deze locatie op archeologisch erfgoed konden stuiten omdat op deze plek in de vijftiende eeuw een Dominicaans klooster stond. Zodra we de graven en oude funderingen 
ontdekten, verwittigden we de dienst Archeologie van het Brusselse Gewest, waarmee we nauw samenwerken, zodat ze alles konden onderzoeken en registreren”, vertelt projectleider Patricia Vervenne van Beliris.
 
Nu de tunnel in gebruik wordt genomen, start ook de bouw van de uitbreiding. Op het dak van de ateliers komt een constructie van twee verdiepingen hoog, goed voor 350 m² opslagruimte. De lichte constructie van metalen balken, uitgerust met ventilatie en isolatie, zal onzichtbaar zijn vanaf de straat. Een kraan zal gedurende verschillende weken het bouwmateriaal van de Prinsenstraat naar het dak hijsen. De werken zullen tot de zomer van 2020 duren en worden uitgevoerd door A.M. Phenicks.
 

Kostuums

De bijkomende opslagruimte zal dienen om de vele kostuums die De Munt zelf creëert veilig te bewaren in een omgeving die hiervoor speciaal werd ontworpen. De kostuumreserve betekent zowel een besparing als tijdswinst voor De Munt.  Er moet niet langer externe magazijnruimte worden gehuurd, er is geen bijkomend transport nodig en complexe planningen worden overbodig. Zowel voor de kleermakers als voor de logistieke dienst wordt het een stuk eenvoudiger en efficiënter werken. Ook voor het milieu zal dit een hele verbetering zijn wegens veel minder CO2-uitstoot. 
 
 
Na de renovatie van de ateliers in 2016, de tunnel en de kostuumreserve, werd de renovatie van de gevels van de schouwburg opgenomen in het programma van Beliris. In totaal zal Beliris ongeveer 15,2 miljoen € geïnvesteerd hebben in De Munt: 8,8 miljoen € voor de renovatie van de ateliers, 1,6 miljoen € voor de tunnel, 1,2 miljoen € voor de kostuumreserve en 3,6 miljoen € subsidies voor technische installaties, podiumverlichting, informatica, de opnamestudio, enz. 
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Bouw nieuw VRT-complex start in november

Bouw nieuw VRT-complex start in november

De werken aan het nieuwe gebouw voor de Vlaamse publieke omroep VRT beginnen in november. De stedenbouwkundige vergunning voor het nieuwe complex had de omroep al gekregen, maar het was nog even wachten op de milieuvergunning. Zopas werd ook[…]

30/09/2022 | Projectennieuwbouw
Nieuwe campus KU Leuven in Pachecogebouw aan Brusselse Kruidtuin

Nieuwe campus KU Leuven in Pachecogebouw aan Brusselse Kruidtuin

Nieuw datacenter voor Green Energy Park in Zellik

Nieuw datacenter voor Green Energy Park in Zellik

Toekomstplan voor universitaire campussen UGent

Toekomstplan voor universitaire campussen UGent

Meer artikels