Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

"Een strategische voorraad producten en een kortere keten zijn belangrijker dan ooit"

Gerelateerde onderwerpen :

, ,

(c) LPW Pools

Bouwkroniek geeft elke week het woord aan een CEO of andere leidinggevende uit de brede Belgische bouwsector. Deze week antwoordt Antoon Boeykens, CEO van zwembadbouwer LPW Pools, op onze vijf vragen.
Van welke nieuwe technologie verwacht u dat ze uw business de komende jaren het meeste zal beïnvloeden?
We verwachten dat vooral home domotica (zowel indoor als outdoor) en de synergie van alle slimme systemen in en rond het huis een belangrijke impact zullen hebben. Dit moet voor een cohesie in communicatie zorgen waardoor het makkelijker zal zijn om alles vanop afstand te beheren. Dit zal ook een belangrijke impact hebben op de mogelijkheden om efficiënter te besparen en milieubewuster met energiebronnen om te gaan. Home domotica zal ons ook kunnen helpen om die besparing duidelijker in kaart te brengen en aan te tonen.

Welk beroep moeten jongens en meisjes kiezen op school voor een goedbetaalde en interessante loopbaan in de bouwsector?
Net als in de algemene bouwsector kampt de zwembadsector met een groot tekort aan technische profielen en meer bepaald aan gespecialiseerde zwembadtechniekers. De Belgische Federatie van zwembad- en wellnessprofessionals, een groepering met de experten uit het vak, wil dan ook de opleidingen voor zwembadtechniekers promoten. Aanverwante beroepen zoals vloerder en lasser zijn ook profielen die enorm gegeerd zijn. Er gaat helaas niet genoeg aandacht naar deze technische profielen. In eerste instantie lijkt de job van zwembadtechnieker niet zo complex te zijn, maar het is een zeer gevarieerde job waarin concepten als fundering, grondwerken en elektriciteit allemaal aan bod komen.

Wat heeft de viruscrisis u geleerd over uw bedrijf?
Wij trekken drie conclusies uit de crisis, waar we in de toekomst rekening mee zullen houden:
De wereld draait rond het concept van ‘Just In Time’, waarbij goederen enkel geleverd worden op het moment dat er vraag naar is. We hebben echter gezien dat hier snel problemen kunnen optreden (hoge vraag, wereldwijd grondstoftekort door pandemie, containership dat vast zit...). Daarom is het belangrijk om een voorraad op te bouwen, zodat men hier op kan terugvallen.
Nauwe contacten en duidelijke contracten met leveranciers zijn van cruciaal belang. In tijden van prijsonzekerheden en marktgevoeligheid, dien je de prijsvariatie in contracten duidelijk te formuleren zodat dit niet nefast is voor de eindresultaten. Wij onderhandelen en houden steeds goede contacten met onze leveranciers en klanten zodat de uitkomst voor iedereen aanvaardbaar is. De prijs van onderdelen in inox en pvc zijn bv. enorm gestegen, maar dankzij onze samenwerking met onze leverancier hebben wij de stijging kunnen beperken.
Producten met een langeafstandslevering zijn problematisch. Een strategische onafhankelijkheid en autonomie voor Europa zijn van cruciaal belang. Warmtepompen en boordstenen bv. komen vaak uit verre landen. Als marktleider volgen we de nood van de markt en zien wij dat Europese oplossingen zich opdringen. Natuurlijk moeten we rekening houden met de hoge kwaliteitseisen bij een dergelijke verandering.
 
Wat ziet u als de grootste bedreiging voor uw bedrijf of sector?
De markt is geëxplodeerd waardoor er  veel nieuwe aanbieders zijn. Er kunnen er tussen zijn die minder betrouwbaar zijn of geen garanties kunnen geven. Wij vragen om goed huiswerk te doen, steeds controles uit te voeren, referenties op te vragen, zoals informatie opvragen via de kruispuntbank van ondernemingen. De technische implicaties voor een volledig zwembadproject van A tot Z worden algemeen onderschat.  Het blijft zeker belangrijk  om recensies en beoordelingen te lezen alvorens men kiest met wie men in zee gaat.
 
Bouwen we nog steeds voor de eeuwigheid of krijgen gebouwen, wegen, bruggen, … straks een uiterste houdbaarheidsdatum?
Vroeger werden zwembaden gebouwd met een levensduur van 10 tot 20 jaar.. Inmiddels staan we al verder met de technologie waardoor sommige monoblokzwembaden vandaag de dag een garantie krijgen van 35 jaar. In de zwembadsector kan je dus wel spreken over een aankoop die je je leven lang zal bijblijven.
 
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

De rol van de buitenschil bij een optimale akoestiek

Publireportage

De rol van de buitenschil bij een optimale akoestiek

Stadslawaai is niet enkel hinderlijk, het heeft ook nadelige effecten op de gezondheid en het welzijn. Een goede akoestiek is daarom essentieel. Schüco, specialist in aluminium systeem-oplossingen voor ramen, deuren en (vlies)gevels, beseft[…]

Buiten werken tijdens de winter

Publireportage

Buiten werken tijdens de winter

Antislipplaat verhoogt veiligheid op de bouwplaats

Publireportage

Antislipplaat verhoogt veiligheid op de bouwplaats

Alternatieve mobiliteitsvormen voor uw werknemers en verzekeringen

Publireportage

Alternatieve mobiliteitsvormen voor uw werknemers en verzekeringen

Meer artikels