Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Eén op tien sociale woningen is voor senioren

Bijna één op tien sociale woningen is voorbehouden voor senioren. Dat blijkt uit een analyse vanVlaams minister van Wonen Liesbeth Homans. Concreet gaat het om 13.500 woningen op een totaal van 150.000 die via de Lokale Toewijzingsreglementen bestemd zijn voor senioren. Dit is bijna 9% van het sociale woonpatrimonium. In de praktijk zijn dit er nog meer, want niet iedere gemeente beschikt over een Lokaal Toewijzingsreglement.

Seniorenwoningen zijn verblijven die aangepast zijn aan 65-plussers, met veiligheidsgrepen in de badkamer, verhoogde stopcontacten, met een lift of op het gelijkvloers gelegen, in de buurt van een zorgcentrum, '

De jongste weken circuleerden berichten over een vermeend tekort aan seniorenwoningen in de sociale huisvesting. Volgens een enquête van Vlaams parlementslid Katrien Schryvers zou slechts 1,8% van alle sociale woningen aangepast zijn aan de noden van senioren.

'In deze enquête werd echter niet gerept over seniorenwoningen en de bevraging was allesbehalve representatief. Zo ontbraken o.a. de gegevens van de grootste Vlaamse sociale huisvestingsmaatschappij, Woonhaven. Deze shm beschikt over 2.036 aangepaste woningen voor senioren, wat neerkomt op 11% van hun patrimonium', verklaart Liesbeth Homans.

'Ook voor mensen met een fysieke beperking is plaats in de sociale huisvesting. Wie echter zwaar zorgbehoevend is, heeft meestal bijkomende noden. In de eerste plaats is het een bevoegdheid voor Welzijn om voor deze mensen een aangepaste woonzorgomgeving te voorzien. Ook voor wie in de eigen woning blijft wonen, bestaat steun. Zo worden particulieren die hun woning willen aanpassen aan de behoeften van een senior door de Vlaamse aanpassingspremie ondersteund. Vorig jaar werden hiervoor 2.596 aanpassingspremies verleend voor een totaalbedrag van ongeveer 3 miljoen '', besluit de Vlaamse minister van Wonen.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Verlof ... in onze eigen hof

Verlof ... in onze eigen hof

Tijd om uit te rusten! Niks moet, niksen mag! Wij nemen een korte pauze van 19/07 t.e.m. 08/08! Op 09/08 zijn we er weer! Blijf gezond, hou het veilig en vooral: geniet ervan! Team Bouwkroniek  

'Virtual reality zal het meeste impact hebben op de bouwsector'

'Virtual reality zal het meeste impact hebben op de bouwsector'

Half augustus begint aanleg rotonde Tongersesteenweg in Lanaken

Half augustus begint aanleg rotonde Tongersesteenweg in Lanaken

Dendermonde wil toekomst vestinggordel veiligstellen

Dendermonde wil toekomst vestinggordel veiligstellen