Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Eén op de tien in de bouw is een vrouw

Gerelateerde onderwerpen :

,
Eén op de tien in de bouw is een vrouw

© francescoridolfi.com

Eén op de tien mensen die in de bouw werkt (zelfstandigen en werknemers) is een vrouw. Dat blijkt uit cijfers die Bouwunie, de Unie van het kmo-bouwbedrijf naar aanleiding van de Internationale Vrouwendag op 8 maart verzamelde. Toch is er van een echte opmars van vrouwen in de bouwsector nog lang geen sprake.
“Vrouwen zijn een verrijking voor de sector. Ze spreken minder vaak in bouwjargon, zijn meer empathisch en kijken verder dan het puur technische. Vrouwen hebben ook vaker meer oog voor detail”, zegt Bouwunie-gedelegeerd bestuurder Jean-Pierre Waeytens.

“De verhouding tussen het aantal mannen en vrouwen blijft vrij stabiel. Niet onlogisch, want heel wat jobs in de bouw blijven vrij fysiek en zijn niet voor iedereen weggelegd. Maar vrouwen zijn absoluut meer dan welkom. De sector smeekt om extra werkkrachten en er zijn heel wat functies niet die noodzakelijk ‘mankracht’ vragen. En de bouw blijft een mooie stiel. Je creëert iemands dromen of je lost een probleem op”, vervolgt Waeytens.

Hoewel Bouwunie natuurlijk liever geen oorlog in Oekraïne had, ziet de organisatie wel kansen voor de sector. De voornamelijk vrouwen die in ons land terecht zullen komen, kunnen zeker terecht in de bouw, ook al is hun verblijf misschien niet van heel lange duur. “Al het werk dat kan gedaan worden, is meegenomen”, aldus Jean-Pierre Waeytens.

Vandaag zijn er 90.885 zelfstandigen in de bouw actief, waarvan 6% vrouwen. De bouw stelt 209.733 werknemers tewerk, waarvan driekwart actief is als arbeider. Bij de arbeiders is het aandeel vrouwen eerder beperkt (1,14%). Bij de bedienden ligt dat aantal veel hoger. Bijna vier op de tien van de bedienden is vrouw. Dat gaat dan bijvoorbeeld over calculators, werfleiders of administratieve krachten.

Volgend weekend organiseert Bouwunie haar jaarlijkse Bouwroute, een opendeurdag bij Vlaamse bouwbedrijven. “Dat is de ideale gelegenheid voor zowel mannen als vrouwen om niet alleen inspiratie op te doen voor bouw- of verbouwplannen, maar ook om kennis te maken met de sector en wat erbij komt kijken. En om wie weet te kiezen voor een job in de bouw”, besluit Waeytens.
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

VVSG deelt kennis over lokale overheidsopdrachten

VVSG deelt kennis over lokale overheidsopdrachten

Elk lokaal bestuur plaatst als aanbestedende overheid jaarlijks vele overheidsopdrachten. De Vlaamse lokale besturen kopen jaarlijks 1,5 miljard euro aan goederen en diensten aan. Hierbij zijn de werken nog niet meegerekend. Dat betekent dat er[…]

Studiedag over groenblauwe ingrepen in steden en dorpskernen

Studiedag over groenblauwe ingrepen in steden en dorpskernen

NAV toont knapste realisaties op Renovatiedag

NAV toont knapste realisaties op Renovatiedag

Zondag 15 mei iedereen welkom op Open Wervendag

Zondag 15 mei iedereen welkom op Open Wervendag

Meer artikels