Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Eén online loket voor aanvraag renovatie- en energiepremies

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Eén online loket voor aanvraag renovatie- en energiepremies

Bedrijven en particulieren kunnen vanaf 1 oktober via één online loket een premie aanvragen voor renovatie en energiebesparende investeringen. Die eengemaakte premie geldt voor woningen, appartementen en alle andere gebouwen in het Vlaamse Gewest. 'Mijn Verbouwpremie' moet Vlamingen motiveren om meer te renoveren.

Wie investeert in een bestaande woning, appartement, appartementsgebouw of een niet-residentieel gebouw (bijvoorbeeld een bedrijfspand of kantoorgebouw) zal, afhankelijk van de doelgroep waartoe hij of zij behoort, financiële steun kunnen aanvragen voor investeringen in energie-efficiëntie (zoals dakisolatie, muurisolatie, vloerisolatie, hoogrendementsglas, zonneboiler, warmtepomp, warmtepompboiler) en investeringen in woningkwaliteit.


De Vlaamse ministers Zuhal Demir en Matthias Diependaele voeren deze administratieve vereenvoudiging door omdat een renovatie al ingewikkeld genoeg is. Verbouwers hebben geen boodschap aan ingewikkelde aanvraagprocedures en premievoorwaarden die niet op elkaar afgestemd zijn. De bedoeling is dat alle verbouwpremies in de toekomst kunnen aangevraagd worden via één centraal digitaal loket.


De Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) is tevreden met de komst van ‘Mijn Verbouwpremie’. “Het kluwen aan uiteenlopende premies is een oud zeer. Vandaag gaat een renovatieproject gepaard met een complex en lijvig dossier om de voorziene premies en steun aan te vragen. Om de verhoopte renovatiegolf verder te stroomlijnen, is de administratieve vereenvoudiging van het premiestelsel dan ook een belangrijke stap”, vindt ook Marc Dillen van de VCB.


Hoewel heel wat woningen reeds beschikken over isolerend glas (80%); dak- of zolderisolatie (75%); muurisolatie (bijna 50%); vloerisolatie (30%); blijkt uit de scores van de energieprestatiecertificaten dat amper 5% van de Vlaamse woningen het futureproof A-label haalt. Liefst 95% van de woningen voldoet dus niet aan het energieniveau dat voor 2050 wordt vooropgesteld.


Een verdrievoudiging van het renovatieritme dringt zich daarom op. De komende jaren zullen dan ook heel wat eigenaars hun woning energetisch willen renoveren. Een vereenvoudigd systeem dat alle steunmaatregelen centraliseert in één digitaal loket, vormt daarom een belangrijk hulpmiddel voor verbouwers. Het snel terugvinden van beschikbare premies op maat en de efficiënte afhandeling van de aanvragen, ontzorgen en stimuleren energetische renovatieprojecten.


“De komende jaren zullen heel wat gezinnen en bedrijven een renovatieproject aanvatten. Om hen te ontzorgen, hen wegwijs te maken in de steunmaatregelen en om een snelle administratieve afhandeling te verzekeren van de premie-aanvragen, is een one-stop-shop zoals het online loket ‘Mijn verbouwpremie’ noodzakelijk”, aldus nog de VCB.
 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Gent verdubbelt subsidie voor energiezuinige renovatie huurwoningen

Gent verdubbelt subsidie voor energiezuinige renovatie huurwoningen

Woningeigenaars die aan kwetsbare huurders verhuren, kunnen vanaf 1 oktober op dubbel zoveel Gentse subsidies rekenen om hun huurwoning energiezuinig te renoveren. Voor de overige verhuurders stijgen de subsidies met een derde. De Gentse[…]

Ook sociale woningen in privaat bouwproject in Gent

Ook sociale woningen in privaat bouwproject in Gent

Nieuwe bestemming voor Damiaansite in centrum Leuven

Nieuwe bestemming voor Damiaansite in centrum Leuven

Stimuleringsprijs voor innovatieve woonideeën

Stimuleringsprijs voor innovatieve woonideeën

Meer artikels