Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Publireportage

Aluprof: Een nieuw leven voor oude gebouwen dankzij duurzame renovaties

Aluprof: Een nieuw leven voor oude gebouwen dankzij duurzame renovaties

(c) Aluprof

Duurzaam bouwen is een relatief nieuwe trend, die beslist veel nieuwer is dan de meeste bestaande gebouwen. Dat betekent dat wanneer er sprake is van renovatie men zich af moet vragen: kan deze uitgevoerd worden op een milieuvriendelijke manier?
Afbreken of renoveren?

50 jaar is voor veel gebouwen niet meer dan een klein stukje van hun geschiedenis. Wanneer we echter zo ver in de tijd teruggaan, komen we terecht in een tijd waarin nog niemand van duurzaam bouwen gehoord had. Bij het bouwen van gebouwen werd toen gebruik gemaakt van heel andere materialen; ze voldeden aan totaal andere normen dan diegene die momenteel van toepassing zijn. Wanneer we nog een keer 50 jaar terug in de tijd gaan zouden we in weer andere tijden terechtkomen, met andere regels en met een andere blik op de natuurlijke omgeving.

Gebouwen die enkele decennia geleden gebouwd werden staan er meestal nog. In sommige gevallen moeten ze grondig gerenoveerd worden om te kunnen dienen voor de volgende generaties. Men moet zich dan afvragen: is renoveren de moeite waard of is het niet beter om een geheel nieuw gebouw te bouwen?

Het blijkt echter dat we ongeacht hoe oud een gebouw is, momenteel in staat zijn om de renovatie hiervan door te voeren volgens de regels van duurzaam bouwen. Dankzij die technologieën en materialen die er momenteel beschikbaar zijn, kunnen we ze niet alleen een nieuw leven geven maar ook beter laten aansluiten bij de huidige trends.
Kamienica Żelazko, Poznań, Polen. Toegepaste systemen: MB-60E EI, MB-70, MB-70US, MB-86 SI, MB-SR50N EFEKT.

De hedendaagse normen zorgen er natuurlijk wel voor dat het werkterrein bij dit soort werkzaamheden zeer breed is. Er moet nu eenmaal o.a. gezorgd worden voor:
● de verwijdering van materialen die mogelijk de natuurlijke omgeving kunnen schaden en deze vervangen door milieuvriendelijkere alternatieven,
● het ontwerpen van een doeltreffend en tegelijk energiebesparend ventilatie- en luchtrecuperatiesysteem,
● de verbetering van de energie-efficiëntie van het gebouw, wat in veel gevallen het gebruik van aangepaste passieve technologieën vereist,
● het aanpassen van het gebouw aan de geldende brandvoorschriften en de beveiliging hiervan met systemen die de toekomstige gebruikers hiervan beschermen.
 
Met alle bovenstaande punten moet natuurlijk ook rekening gehouden worden bij het ontwerpen van nieuwe gebouwen; bij een renovatie wordt dat proces echter bemoeilijkt door één concreet element: de reeds bestaande compositie hiervan met al de bijbehorende constructieve beperkingen.
 
Moderne oplossingen in oude gebouwen

Duurzaam bouwen legt grote nadruk op milieuvriendelijke materialen en technologieën, die tegelijk moeten voldoen aan hoge veiligheidsnormen. Om die reden wordt bij investeringen in renovatie vaak gebruik gemaakt van o.a. uit aluminium vervaardigde onderdelen - een metaal dat voor 100% gerecycled kan worden.

Wat de productie van onderdelen uit dit materiaal betreft loont het de moeite om de offerte van het bedrijf Aluprof te bekijken. De door dat merk geproduceerde raam- en deursystemen maken gebruik van aluminium bij het produceren van sterke raamconstructies. Dat zorgt ervoor dat die ramen bestand zijn tegen intensief, jarenlang gebruik zowel in de woningbouw, in commerciële en dienstgebouwen als in openbare nutsgebouwen.

De producten van het bedrijf Aluprof worden niet alleen gekenmerkt door de hoogwaardige afwerking, maar ook door het streven naar maximale veiligheid. Een goed voorbeeld vormt het MB-78EI systeem dat bestemd is voor het maken van brandwerende afscheidingen zowel binnen als buiten. Het belangrijkste voordeel hiervan is de brandwerendheidsklasse van EI 15 tot EI 90 en ook dat het voldoet aan de PN-EN 13501-2:2010 norm. Behalve het voldoen aan de norm voor brandbeveiliging wordt dit systeem ook gekenmerkt door een heel goede thermische isolatie, waarbij de Uf minimaal 1,60 W/(m2K) bedraagt. Het MB-78EI systeem beschikt over een door het UBAtc Instituut uitgegeven BENOR-ATg certificaat, waardoor het volledig voldoet aan de normen van de Belgische markt.

Zulke eigenschappen zorgen ervoor dat die oplossing vaak gekozen worden door investeerders die oude gebouwen renoveren om ze aan te passen aan de hedendaagse normen, juridische vereisten en daarbij een zo hoog mogelijk comfort en veiligheid te bieden aan toekomstige gebruikers. En dat is niet alleen van belang voor de brandvoorschriften, maar eveneens voor een laag energieverbruik.

Laten we een betere toekomst bouwen

Oude gebouwen hoeven helemaal niet gesloopt te worden. Met de juiste technologieën kunnen ze aangepast worden aan de vereisten voor duurzaam bouwen. Dankzij de "groene" trends krijgen onze steden en woonwijken de kans om milieuvriendelijker te worden. Ze houden rekening met de geschiedenis van de door vorige generaties gebouwde gebouwen, die dankzij nieuwe oplossingen onze nakomelingen kunnen blijven dienen en daarbij tezelfdertijd klimaatneutraal blijven, zoals voorgeschreven.

– Renovatie is een uitstekende manier om oude gebouwen hun oude glans terug te geven en ze vaak ook nieuwe, helemaal niet voor de hand liggende functies te geven – vertelt Emmanuel Gregoire, Managing Director bij Aluprof Belgium NV. – Investeringen in hedendaagse technologieën, zoals bv. aluminium raam- en deursystemen zorgen er niet alleen voor dat zo'n gebouw energiebesparend en milieuvriendelijk wordt, maar ook tegemoet komt aan de huidige veiligheidsvoorwaarden, wat buitengewoon belangrijk is om het gebouw met name een nieuwe woon-, dienstverlenings- of verkoopfunctie te geven, voegt hij er aan toe.
Hala Koszyki, Warschau, Polen. Toegepaste systemen: MB-Slimline.
Door Aluprof gesponsord artikel

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Een aluminium dakrand van Premium kwaliteit!

Publireportage

Een aluminium dakrand van Premium kwaliteit!

Roval Aluminium is marktleider op het gebied van aluminium dakranden. Niet alleen beschikt Roval over een uitgebreid assortiment standaarddakranden, maar ook over architectonische dakranden. Een van de dakranden uit het standaardassortiment is[…]

Mechelen restaureert ’t Schipke en Hof van Busleyden

Mechelen restaureert ’t Schipke en Hof van Busleyden

Hoogdringende dakrestauratie nodig voor Mechelse kerk

Hoogdringende dakrestauratie nodig voor Mechelse kerk

Gevangenis van Ieper wordt gerenoveerd en breidt uit

Gevangenis van Ieper wordt gerenoveerd en breidt uit

Meer artikels