Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Een mobiele operatiekamer voor Bonaire

Een mobiele operatiekamer voor Bonaire

Vanguard Healthcare Solutions, naar eigen zeggen de grootste aanbieder van mobiele operatiekamers in Europa, leverde onlangs een mobiele operatiekamer op het Caraïbische eiland Bonaire.

Het ten noorden van de Venezolaanse kust gelegen Nederlandse gebiedsdeel Bonaire is voor medische noodgevallen onder de 18.000 inwoners en 70.000 toeristen per jaar aangewezen op de diensten van één enkel ziekenhuis. Dit ziekenhuis heeft slechts één operatiekamer tot haar beschikking en, net als voor alle operatiekamers, is er zo nu en dan een renovatie nodig om de beste chirurgische zorg voor de patiënt te kunnen blijven garanderen. Dat was het moment dat Vanguard een helpende hand toestak.

'Wij kunnen een mobiele operatiekamer overal naartoe transporteren, en dat is wat we ook doen in Europa. Al sinds jaren zorgen we voor betrouwbare oplossingen voor vele ziekenhuizen in België en Nederland. Maar toen we deze aanvraag binnen kregen van onze Nederlandse collega's, stonden we wel even te kijken', zegt Mary Smallbone, managing director Europa.

Logistieke uitdaging

De leider van het team van Vanguard was Rob van Liefland, specialist op de Europese markt, die in nauwe samenwerking opereerde met Tristan Botjes, de interne projectleider bij Fundashon Mariadal dat het ziekenhuis runt. 'Het organiseren, aanpassen en leveren van een stukje technologie van dit formaat aan een eilandje aan de oostelijke kust van Zuid-Amerika, over een afstand van 4.500 mijl over de Atlantische oceaan, is logistiek gezien een behoorlijke uitdaging,' zegt van Liefland. 'Je moet ook ondersteuning bieden, onderdelen leveren, zorgen voor technische expertise en het medische personeel ter plaatse trainen. Als organisatie moet je, om levensreddende zorg tijdelijk onderdak te bieden, bijzonder betrouwbaar zijn in je voorbereiding en levering', weet van Liefland.

Na de reis over de Atlantische oceaan werd de mobiele operatiekamer zonder problemen bij het Hospital San Francisco op het eiland geplaatst. Op de morgen waarop het lokale medische team zou starten, moest de operatiekamer echter plotseling vervroegd in gebruik worden genomen ' om 2 uur 's nachts ' om een keizersnede in goede banen te leiden. Die verliep zonder problemen.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Aannemers wegen- en waterbouw worden vergoed voor coronamaatregelen

Aannemers wegen- en waterbouw worden vergoed voor coronamaatregelen

Vlaams Minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters laat weten dat het departement Mobiliteit en Openbare Werken (MOW) een regeling klaar heeft voor de vergoeding van de extra kosten van aannemers in de  wegen- en[…]

29/10/2020 | Lydia Peeterswegenbouw
Voetbalstadion Club Brugge krijgt originele en innovatieve architectuur

Voetbalstadion Club Brugge krijgt originele en innovatieve architectuur

Japanse architecten bouwen academische ark

Japanse architecten bouwen academische ark

Nieuwe tarieven kilometerheffing vrachtwagens vanaf 1 januari

Nieuwe tarieven kilometerheffing vrachtwagens vanaf 1 januari