Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Een mobiele operatiekamer voor Bonaire

Een mobiele operatiekamer voor Bonaire

Vanguard Healthcare Solutions, naar eigen zeggen de grootste aanbieder van mobiele operatiekamers in Europa, leverde onlangs een mobiele operatiekamer op het Caraïbische eiland Bonaire.

Het ten noorden van de Venezolaanse kust gelegen Nederlandse gebiedsdeel Bonaire is voor medische noodgevallen onder de 18.000 inwoners en 70.000 toeristen per jaar aangewezen op de diensten van één enkel ziekenhuis. Dit ziekenhuis heeft slechts één operatiekamer tot haar beschikking en, net als voor alle operatiekamers, is er zo nu en dan een renovatie nodig om de beste chirurgische zorg voor de patiënt te kunnen blijven garanderen. Dat was het moment dat Vanguard een helpende hand toestak.

'Wij kunnen een mobiele operatiekamer overal naartoe transporteren, en dat is wat we ook doen in Europa. Al sinds jaren zorgen we voor betrouwbare oplossingen voor vele ziekenhuizen in België en Nederland. Maar toen we deze aanvraag binnen kregen van onze Nederlandse collega's, stonden we wel even te kijken', zegt Mary Smallbone, managing director Europa.

Logistieke uitdaging

De leider van het team van Vanguard was Rob van Liefland, specialist op de Europese markt, die in nauwe samenwerking opereerde met Tristan Botjes, de interne projectleider bij Fundashon Mariadal dat het ziekenhuis runt. 'Het organiseren, aanpassen en leveren van een stukje technologie van dit formaat aan een eilandje aan de oostelijke kust van Zuid-Amerika, over een afstand van 4.500 mijl over de Atlantische oceaan, is logistiek gezien een behoorlijke uitdaging,' zegt van Liefland. 'Je moet ook ondersteuning bieden, onderdelen leveren, zorgen voor technische expertise en het medische personeel ter plaatse trainen. Als organisatie moet je, om levensreddende zorg tijdelijk onderdak te bieden, bijzonder betrouwbaar zijn in je voorbereiding en levering', weet van Liefland.

Na de reis over de Atlantische oceaan werd de mobiele operatiekamer zonder problemen bij het Hospital San Francisco op het eiland geplaatst. Op de morgen waarop het lokale medische team zou starten, moest de operatiekamer echter plotseling vervroegd in gebruik worden genomen ' om 2 uur 's nachts ' om een keizersnede in goede banen te leiden. Die verliep zonder problemen.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

"Intelligentie moet het centrale element blijven in ons engagement"

"Intelligentie moet het centrale element blijven in ons engagement"

Bouwkroniek geeft elke week het woord aan een CEO of andere leidinggevende uit de brede bouwsector. Deze week mag David Roulin van ArtBuild Architects antwoorden op onze vijf vragen. Van welke nieuwe technologie verwacht u dat ze uw business de[…]

14/01/2022 | Architecten
Besix bouwt mee aan het Parc des Expositions in Ivoorkust

Besix bouwt mee aan het Parc des Expositions in Ivoorkust

Omgevingsvergunning voor rioleringsproject Achterbos in Mol

Omgevingsvergunning voor rioleringsproject Achterbos in Mol

DEME koopt Noors offshore installatieschip

DEME koopt Noors offshore installatieschip