Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Een kant-en-klare woning in 30 minuten

Een kant-en-klare woning in 30 minuten

Een woning met een oppervlakte van 48 m² die in een half uur tijd kan worden opgetrokken is het gloednieuwe woonconcept waarmee Warsco Units uitpakt. Het is de eerste keer in ons land dat een woning van die grootte zo snel woonklaar kan worden neergezet. Ze worden bovendien ook bijna energieneutraal (ben) gebouwd.

De Belgische marktleider in unitbouw Warsco Units wil het concept nu op grote schaal lanceren en met deze nieuwe woonvorm de Belg meer kansen op de vastgoedmarkt geven. Zo moet het onder meer een oplossing worden voor de groeiende groep jongeren die de hoge vastgoedprijzen het hoofd moeten bieden, het grote tekort aan sociale woningen opvangen of kangoeroewonen nog toegankelijker maken.
 
 
Compact wonen bestaat al langer dan vandaag en zelfs snelbouw is niet nieuw. Een woning met een dergelijke oppervlakte die op amper een half uur woonklaar wordt gemaakt is echter wel nieuw. Het woonconcept kreeg de naam ‘Cocon’. Alle voorbereidingen gebeuren in een Limburgse productiehal. Zodra ze uit ‘de fabriek’ komen, worden ze met uitzonderlijk vervoer getransporteerd. Vervolgens zijn niet meer dan 30 minuten nodig vooraleer de eigenaars hun fonkelnieuwe stulpje kunnen betreden. 
 
 
“Een woning die op minder dan een half uur tijd wordt gerealiseerd zal je in België niet vinden. Daarmee spelen we in op heel wat maatschappelijke noden. Dit nieuwe concept moet vooral het haalbaar en betaalbaar alternatief worden op de Belgische vastgoedmarkt. Voor 99.500 €, btw inbegrepen, krijg je een compacte en instapklare nieuwbouwwoning, die inzake kwaliteit en comfort zeker naast gewone nieuwbouwappartementen kan staan. Als je het volledig zelf wil inrichten, kan het zelfs al in casco voor 65.000 €”, verklaart Marc Warson, gedelegeerd bestuurder van Warsco Units.
 
 
Bovendien is de productie volledig in Belgische handen omdat al het materiaal voor de units in het Limburgse Zutendaal wordt gemaakt. De Cocon-woonunit stoot geen fossiele brandstoffen uit omdat gebruik wordt gemaakt van warmtepompen en zonnepanelen. Er komt dus geen gasverwarming of stookolie aan te pas. Het exterieur is ontworpen door Roel Vandebeek, een Belgische ontwerper met internationale ervaring. Vandebeek benadrukt dat in het ontwerp de afwerking van de buitenzijde als een ‘gordijn’ rond de woning wordt gewikkeld waarbij een dynamisch beeld ontstaat tussen de eigenlijke unit en de buitenzijde.
 
 
Iedereen zal de Cocon-woonunits kunnen kopen, maar de bedoeling is vooral dat wordt ingespeeld op maatschappelijke kwesties zoals de nood aan compact betaalbaar vastgoed bij heel wat jonge Belgen en bijvoorbeeld ook de ellenlange wachtlijsten voor sociale woningen. “Door de Cocon-unit betaalbaar te maken wordt het voor mensen met een startersloon of een bescheiden inkomen net wat gemakkelijker om een eigen woning te kopen in plaats van bijvoorbeeld te huren of te wachten op een sociale woning”, zegt Anneleen Van Bosch van Warsco Units.
 
Het concept van de Cocon is bovendien future proof. Na een paar jaren sparen is het perfect mogelijk om een extra woonunit toe te voegen. Een andere belangrijke troef is de eenvoudige manier om de woningen te verhuizen. Wie van job verandert vergroot zo de mogelijkheid om toch nog altijd even dicht bij het werk te kunnen wonen. Dat ‘verhuiscomfort’ moet meteen een antwoord bieden op het stijgende aantal verhuisbewegingen in ons land, met een absoluut record in 2018 toen volgens Statbel 306.578 verhuisbewegingen geregistreerd werden.
 
 
“De Cocon kan inderdaad bijzonder gemakkelijk opgeheven en verplaatst worden. Als eigenaar van een dergelijke woonunit kan je de eigen woning gewoon mee verhuizen naar een andere stad of dorp. Je hoeft enkel uitzonderlijk vervoer in te schakelen en je moet in het bezit zijn van de juiste vergunningen voor de nieuwe grond waar je wil wonen”, aldus Marc Warson.
 
De ambities voor de supersnelle te bouwen woningen liggen in elk geval hoog en de markt lijkt er klaar voor. Vandaag krijgt het bedrijf al vijf aanvragen per dag voor zulke woningen. Warsco verwacht dat de komende jaren honderden Belgen op deze manier zullen gaan wonen. Het idee komt in feite uit het bedrijfsleven, waar dit soort units al eerder gebouwd werd. Het is voor het eerst in ons land dat dit soort woningen nu ook op deze schaal op de particuliere woningmarkt terechtkomen. Met de betonstop in aantocht, de schaarser wordende bouwgronden en de maatschappelijke trend om kleiner en ecologischer te gaan wonen, is dit volgens experts één van de opkomende woonvormen.
 
“In het bedrijfsleven is men al vertrouwd met het concept van units, al zijn die vaak nogal basic. In het verleden zag je trouwens soms ook al wel particulieren die een ‘container’ huurden, bijvoorbeeld na een woningbrand of voor mensen die graag naast de bouwwerf van hun nieuwbouwwoning wonen. Wat we nu op de markt brengen gaat echter een grote stap verder en is veel kwalitatiever, comfortabeler en groter”, besluit Anneleen Van Bosch.
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

'Virtual reality zal het meeste impact hebben op de bouwsector'

'Virtual reality zal het meeste impact hebben op de bouwsector'

Bouwkroniek laat elke week een CEO of andere leidinggevende uit de brede Belgische bouwsector aan het woord. Deze week mag Anthony Blavier, CEO van Maisons Compère/Woningen Compere, antwoorden op onze vijf standaardvragen.    […]

Patrick Cloet overleden

Patrick Cloet overleden

'Circulair bouwen mag geen modebegrip worden'

'Circulair bouwen mag geen modebegrip worden'

Familie Delmulle viert 100 jaar Danilith

Familie Delmulle viert 100 jaar Danilith

Meer artikels