Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Een groendak voor elk gebouw

Een groendak voor elk gebouw

Het nieuwe Urbanscape groendaksysteem van Knauf effent de weg naar de brede toepassing van extensieve groendaken. Deze groendaken hebben immers grote troeven voor mens en milieu, en dat beginnen steeds meer urbanisten en architecten te beseffen. Knauf geeft hen nu de technologie in handen met een innovatief lichtgewicht groendaksysteem, waarmee haast elk gebouw kan uitgerust worden.

De voordelen van extensieve groendaken zijn talrijk. Ze zuiveren de lucht in de stad, helpen de opwarming tegengaan en ontlasten de riolering door het regenwater te managen en op natuurlijke wijze te filteren. Ze hebben een heilzaam effect op de mens en zijn omgeving en vormen dus bij uitstek de toekomstgerichte bouwtroeven die het aanzicht van steden kunnen veranderen.

Groendaken hebben ook een esthetische waarde in de hedendaagse architectuur, brengen groen in de stad en verminderen geluidsoverlast door akoestische absorptie. Maar door het gewicht zijn ze niet meteen geschikt voor elk dak.

Daar komt nu verandering in. Het groendaksysteem Urbanscape van Knauf is het eerste complete en unieke systeem met een hoge waterbuffercapaciteit, bijzonder licht in gewicht en eenvoudig te installeren in slechts enkele uren. Daardoor wordt voor elke private woning, bedrijfspand of kantoorgebouw en voor elk type dakstructuur - staal, beton of hout - het groendak beschikbaar.

'Een oplossing waarvan je jarenlang de vruchten plukt', zegt Ivan Deman van Knauf. 'De temperatuur op een traditioneel dak kan tot 40 graden hoger worden dan op een groendak. Het groendaksysteem reguleert de temperatuur, helpt CO2 in de lucht te reduceren en vermindert de stedelijke opwarming. Dat zijn enorme voordelen voor het milieu. In combinatie met zonnepanelen ligt volgens verschillende studies de opbrengst nog eens 16 % hoger.'

Extensief en innovatief

Het Urbanscape-systeem werd speciaal ontwikkeld met het oog op direct rendement door de open structuur en de goede waterretentie van het ecologische rotswolsubstraat. Het lichtgewicht systeem belast het dak met maximum 60 kg/m², waardoor op de structuur van het dak bespaard wordt. Bovendien kan elk project via de Urbanscape Performance Evaluation Tool continu gemonitord worden.

Urbanscape is een extensief groendak, dat met een dunne vegetatielaag (max. 8 cm) weinig onderhoud vraagt. Het systeem bestaat uit vier lagen die op elk soort dak hun functie kunnen vervullen:

De vegetatielaag uit sedum (vetkruid). Dit natuurlijke karakter biedt uiteraard een welkome afwisseling in betonnen landschappen. Groene zones in de stad hebben een bewezen gunstig psychologisch effect en effect op de bloeddruk. Sedum is geschikt voor alle klimaten omdat de plant water opslaat en vasthoudt in zijn bladeren.

Een gepatenteerd rotswolsubstraat dat twee keer meer water absorbeert dan substraten in andere groendaken. Het is ook acht keer lichter. Het lichte gewicht en de open structuur zorgen voor een goede water- en wortelverdeling en groei.

Een drainagesysteem zonder buffer zijn zwarte noppenplaten uit hdpe met aangehecht geotextiel. Dat zorgt voor een snelle drainage van water in natte periodes en een goede beluchting van het wortelsysteem van de planten.

Een wortelwerend doek van gerecycleerd zwart ld polyethyleen voorkomt wortelpenetratie in het dak.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Verlof ... in onze eigen hof

Verlof ... in onze eigen hof

Tijd om uit te rusten! Niks moet, niksen mag! Wij nemen een korte pauze van 19/07 t.e.m. 08/08! Op 09/08 zijn we er weer! Blijf gezond, hou het veilig en vooral: geniet ervan! Team Bouwkroniek  

'Virtual reality zal het meeste impact hebben op de bouwsector'

'Virtual reality zal het meeste impact hebben op de bouwsector'

Half augustus begint aanleg rotonde Tongersesteenweg in Lanaken

Half augustus begint aanleg rotonde Tongersesteenweg in Lanaken

Dendermonde wil toekomst vestinggordel veiligstellen

Dendermonde wil toekomst vestinggordel veiligstellen