Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Een droombeeld van schoon beton: zeer glad en met weinig voegen

Gerelateerde onderwerpen :

,
Een droombeeld van schoon beton: zeer glad en met weinig voegen

Het project – met als aannemer Vuylsteke Eiffage – wordt aan de buitenzijde volledig, en aan de binnenzijde deels, in zichtbeton opgetrokken. (3D-simulatie Govaert & Vanhoutte architects)

Voor het Izegemse project Skyline Communications 2  - een ontwerp van Govaert & Vanhoutte architects - levert Enjoy Concrete lamellen, gevelpanelen en terraselementen in zeer gladde en kleurvaste zichtbeton. “Architecten willen zeer gladde beton, liefst met zo weinig mogelijk voegen. Een uitdaging die we altijd graag aangaan”, aldus managing director Bernard Joye.

Beton is de passie van Bernard Joye, zaakvoerder van Enjoy Concrete, het bedrijf dat innovatieve prefab betonelementen, bijzonder geschikt voor designprojecten, produceert in zijn fabriek in Veurne. “Het materiaal is strak en straalt kracht uit, en is dan ook populair bij architecten. Vooral de verticaal geprefabriceerde terrassen bieden heel wat nieuwe mogelijkheden”, aldus Joye.

In Izegem rijst naast het bestaande bedrijfsgebouw van Skyline Communications een tien bouwlagen hoog torengebouw op, naar een ontwerp van het architectenbureau Govaert & Vanhoutte architects. (3D-simulatie Govaert & Vanhoutte architects)Verticaal storten van balkons

“Onze core business is het produceren van gladde en kleurvaste zichtbeton, geen fijn verzuurde variant ervan. Vroeger waren architecten niet snel geneigd om voor gladde beton te kiezen wegens het risico op wolkvorming en een gebrek aan kleurvastheid. Ze zijn wel te vinden voor supergladde beton, liefst met zo weinig mogelijk voegen. Een uitdaging die we altijd graag aangaan”, aldus Bernard Joye.

“Ook het modulair bouwen met prefab beton zit duidelijk in de lift. Hierbij wordt niet gestart met de binnenschil, maar wordt eerst de volledige buitenschil in zichtbeton gezet en wordt alles wind- en waterdicht gemaakt. Dit kan in een kleine week, waarna de binnenafwerking volgt. Onze grootste afzetmarkten blijven de appartementsbouw en de bouw van zorgfaciliteiten, vooral door onze specialisatie in het verticaal storten van balkons. Hierbij worden alle zijden (loopvlak, voor-, achter- en onderzijde) van een balkon in een keer afgewerkt, en zijn er geen extra kosten wat afwerking onder en boven betreft.”

 

Team nazorg

Inmiddels beschikt de specialist in zichtbeton ook over een team nazorg. “Het gebeurt dat onze betonproducten afgewerkt zijn maar op de bouwwerf nog een tijd aan de weersomstandigheden en eventuele beschadiging worden blootgesteld. Dit team nazorg bestaat uit drie medewerkers die met de meeste zorg en accuratesse schoon beton ‘updaten’. Zij kunnen eventuele afgebroken hoekjes en kleine foutjes herstellen en hydrofoberen tegen het vergroenen en verzuren van de beton”, aldus Joye.

Skyline Communications 2

Langs de Ambachtenstraat in Izegem rijst een tien bouwlagen hoog torengebouw op naar een ontwerp van het Brugse architectenbureau Govaert & Vanhoutte architects. Naast het bestaande bedrijfsgebouw laat bouwheer Skyline Communications een nieuwe pijler optrekken om haar uitbreidingsplannen gestalte te geven. Het project in uitvoering – met als aannemer Vuylsteke Eiffage - wordt aan de buitenzijde volledig, en aan de binnenzijde deels, in zichtbeton opgetrokken. De strakheid van het ontwerp en de brede overspanningen lenen zich perfect tot de keuze voor prefab zichtbeton.

“Na een eerste samenwerkingsproject met Enjoy Concrete, het nieuwbouwproject voor Zorgcentrum Maria ter Engelen in Klerken-Houthulst, is dit ons tweede project samen. Uitvoeringstechnisch - bijvoorbeeld wat systeemverankeringen betreft - verloopt alles vlot. Er zijn duidelijke afspraken over wat kan en wat niet kan. We krijgen duidelijke detailtekeningen doorgestuurd en de op de bouwplaats geleverde materialen zijn steeds van goede kwaliteit”, aldus Karel Derammelaere, projectleider van Chris Vuylsteke Aannemingen uit Meulebeke.

Minimalistisch effect

Het gebouw moet 50 m hoog worden en is in hoofdzaak opgetrokken uit zichtbeton en glas. Behalve een aantal ter plaatse gestorte wanden zijn er ook de gevels die volledig in prefab beton zijn opgetrokken. Voor de hoogbouw werden extra eisen gesteld naar sterkte en brandweerstand. Het goed doordachte concept van het Brugse architectenbureau voorziet de lamellen in zichtbeton aan de zuidzijde. De noordzijde geeft een vrij zicht en - ondanks de brandcompartimentering - een zeer open gevoel.

“De betonnen lamellen aan de zuidzijde hebben niet enkel een architecturale maar tevens een dragende functie. In het eerste niveau kolommen zit telkens een stalen koker, waarrond supergladde beton werd aangebracht. Vijftig terraselementen worden geïntegreerd op twee grote kolommen in supergladde en kleurvaste, zelfnivellerende beton. Alle verbindingen van de terrassen worden weggewerkt om een minimalistisch effect te bekomen”, aldus Karl Van Schaey-broeck, project engineer bij Enjoy Concrete. Alles werd uitgevoerd in overleg met studiebureau BM Engineering en het stabiliteitsbureau.

6 m lange structuurmatten

“Vermits het over verticale houten bekisting gaat en de standaard muurhoogte in dit project 6 m bedraagt, boden de klassieke bekistingsmatten van 4 m hoog  geen oplossing. Er moesten dan ook speciale bekistingsmatten van 6 m hoog worden besteld en geproduceerd”, aldus Maarten Durnez, sales engineer bij Enjoy Concrete. “Precisieafwerking is zeer belangrijk bij dit project. Zo moeten de lijnen van de bovenzijde van de glasprofielen perfect overeenstemmen met de lijnen van de onderzijde van de terrassen.”

Het project ‘Skyline Communications 2’ in enkele cijfers gevat: 2.500 m lamellen, 50 terraselementen en 2.000 m² gestructureerde en opgehangen gevelpanelen - wat resulteert in een zichtbare oppervlakte van 4.000 m². Met een aantal bijkomende betonelementen zoals trapkernen brengt dit de totale oppervlakte aan zichtbeton op ongeveer 5.000 m².

Geen risico met grondstoffen

Per project worden alle grondstoffen en aggregaten in één keer besteld en in de ateliers in stock gehouden. “Zand bijvoorbeeld moet niet enkel dezelfde codering hebben maar ook van dezelfde zandbank afkomstig zijn. Idem wat de keuze van het cement en het gebruikte hout betreft. De vliegassen en de fijne materialen bepalen niet enkel de kleur van de betonsamenstelling, maar zorgen tevens voor een gladde en zeer dichte betonstructuur. Ook de kwaliteit van de bekisting en de ontkistingsduur moeten altijd dezelfde zijn.”

Met het oog op de duurzaamheid gebeurt de nabehandeling van het zichtbeton in twee fases. “Vooral in de eerste periode van uitdroging is de nabehandeling van het beton cruciaal. Deze  bescherming wordt in onze ateliers toegepast. Na de ruwbouw wordt de tweede fase – de hydrofuge - op de werf zelf toegepast. De betonelementen die de fabriek verlaten, zijn immers nog te jong om deze dan al blijvend te hydrofoberen”, aldus Tony Debruyne, production engineer bij Enjoy Concrete.

Slanker renoveren

Met haar ultrahogesterktebeton (uhsb) heeft Enjoy Concrete ook een oplossing voor de renovatiemarkt, inmiddels vooral goed geïntroduceerd op de Franse markt. “Deze betonsamenstelling heeft een druksterkte die tienmaal hoger is dan de conventionele druksterkte, met name 200 Newton/mm². Dit laat de architect toe slanker te ontwerpen, bv. bij de renovatie van terrassen van appartementsgebouwen die vaak weinig draagkracht hebben. Deze oplossing maakt het mogelijk om deze met een licht en duurzaam betonmateriaal te renoveren, zodat architecturaal een slank effect bekomen wordt”, aldus Bernard Joye.

Beton maken leer je niet op school…

Recent werd de voormalige vestiging van Holcim in Veurne gekocht. Er werd geïnvesteerd in een terrein van 1 ha waarop een nieuwe loods werd gebouwd. Een nieuwe hightech betoncentrale monitort de vochthuishouding optimaal. “Het moeilijkste aan goede beton maken is monitoren hoeveel vocht in de granulaten aanwezig is, en dit nauwkeurig en bijna dagelijks bij te sturen. Beton maken leer je niet op school…”, aldus Maarten Durnez.

De nieuwe betoncentrale is uitgerust met een top menger uhsb ready en kan automatisch gereinigd worden. Hiervoor ging Enjoy Concrete in zee met de firma Rotonde. Er is automatische vochtmeting op de granulaten alsook op het nat mengsel. Voorts zijn er overdekte granulaatbunkers en met epoxy beklede bunkers. Een goed doordachte sturing laat dit alles met elkaar communiceren. – PDC

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Jaraco neemt sectorgenoot Vanwynsberghe over

Jaraco neemt sectorgenoot Vanwynsberghe over

De holding boven aannemingsbedrijf Jaraco uit Opglabbeek neemt ruwbouwaannemer Vanwynsberghe uit Diepenbeek over. Hierdoor groeit het aantal werknemers van de groep van 38 naar 60. “Dankzij deze overname kunnen we grotere en complexere[…]

Willy Naessens stapt in Kwantz

Willy Naessens stapt in Kwantz

België produceert opnieuw glijbekistingsmachines

België produceert opnieuw glijbekistingsmachines

Hybride wapening wint aan populariteit

Hybride wapening wint aan populariteit

Meer artikels