Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Een contract afsluiten met een vzw, kan dat zomaar'

Wie een contract wil sluiten met een vzw, kan toch best even controleren of de wetgeving over de overheidsopdrachten niet van toepassing is!

De vzw

Ziekenhuizen, scholen, sportverenigingen zijn interessante opdrachtgevers. Vaak hebben zij een gezonde financiële structuur en nood aan modernisering van gebouwen en inrichting. Deze opdrachtgevers hebben meestal de rechtsvorm van een vereniging zonder winstoogmerk (vzw).

Het dak van het rusthuis

Neem nu even vzw 'Sint Joris' eigenaar van het rusthuis in de stad, contacteert bvba 'Dakwerken Paul' voor een dringende renovatie van het dak. De kostprijs wordt geraamd op minimaal 10.000 '. Kan de aannemer zorgeloos aan deze opdracht beginnen' Het is zeker niet zo eenvoudig als het op het eerste zicht lijkt.

Gewijzigde wetgeving

Sinds 1 juli 2013 is de wetgeving overheidsopdrachten opnieuw ingrijpend gewijzigd. En is deze wetgeving wel degelijk van toepassing op verenigingen zonder winstoogmerk.

Dit houdt dus in indien u werken contracteert met een non-profitorganisatie, u toch dient na te gaan of dit wel kan! Vanaf 8.500 ' valt men onder deze wetgeving. Zomaar een blaadje papier opstellen, zal niet geldig zijn. De wetgeving overheidsopdrachten dient immers verplicht toegepast te worden en het contract dat hiermee geen rekening houdt, is vernietigbaar.

Vallen alle vzw's onder deze wet' Neen, daarvoor geldt volgende korte checklist :

Gaat het om een éénmalig project dat gedeeltelijk geniet van subsidies' Dan wordt het een overheidsopdracht als de subsidie meer dan 50% van het contract bedraagt.

Gaat het om een vzw die onder 'overheidsinvloed' staat' Dan moet er ook een knipperlicht gaan branden.

Maar wat is dan een 'overheidsinvloed'' Dit wordt heel ruim gezien en geldt zeker in volgende gevallen:

Als er invloed is de totale financiering van de vzw: Van een financiering in hoofdzaak is sprake zodra meer dan de helft van de financiële middelen van de overheid komt. Het gaat dan om zowel rechtstreekse als onrechtstreekse financiering zoals werkingssubsidies, participaties, toelagen, '

Er is invloed in het toezicht: Aan het toezichtcriterium is voldaan als de betrokken vzw door toezicht afhankelijk is van de overheid. Dit kan onder de vorm van de aanstelling van een commissaris, controle op de jaarrekening en op het lopende beheer van de vzw.

Er is invloed in het bestuur: De overheid heeft meer dan de helft in de raad van bestuur.

Vzw en de aannemer

Het is er zeker niet eenvoudiger op geworden. De wetgeving op de overheidsopdrachten is omvangrijk. 'Dakwerken Paul' is in ieder geval gewaarschuwd: het contract voor de renovatiewerken dient de wetgeving te respecteren. Hij kan tijdig de nodige informatie opvragen bij zijn accountant of boekhouder.

Frank Glorieux

Key Accountmanager Legal

Vandelanotte Bouwteam

bouwteam@vdl.be

056 43 80 60

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

"Intelligentie moet het centrale element blijven in ons engagement"

"Intelligentie moet het centrale element blijven in ons engagement"

Bouwkroniek geeft elke week het woord aan een CEO of andere leidinggevende uit de brede bouwsector. Deze week mag David Roulin van ArtBuild Architects antwoorden op onze vijf vragen. Van welke nieuwe technologie verwacht u dat ze uw business de[…]

14/01/2022 | Architecten
Besix bouwt mee aan het Parc des Expositions in Ivoorkust

Besix bouwt mee aan het Parc des Expositions in Ivoorkust

Omgevingsvergunning voor rioleringsproject Achterbos in Mol

Omgevingsvergunning voor rioleringsproject Achterbos in Mol

DEME koopt Noors offshore installatieschip

DEME koopt Noors offshore installatieschip