Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Een boomhotel voor het Château des Pères

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Een boomhotel voor het Château des Pères

De kamers van het hotel bevinden zich in bollen op de takken van de boom. (© Château des Pères)

Op het domein Le Château des Pères, in Bretagne, zal in september een nieuw, atypisch hotel zijn deuren openen. Het gebouw heeft immers de vorm van een boom, met bollen op de takken waarin de kamers ondergebracht zijn. Het project dankt zijn oorsprong en realisatie aan de familie Legendre (eigenaar van het pand) en het architectenbureau Unité.

Sinds de aankoop door de familie Legendre in 2011 heeft het Château des Pères in Piré-sur-Sèche (bij Rennes) zich gestaag verder ontwikkeld: de 7.000 m2 aan gebouwen werden gerenoveerd en er werden verschillende elementen toegevoegd, zoals een bistronomisch restaurant en een 1.000 m2 grote receptieruimte – l’Orangerie.

Dankzij deze faciliteiten is het 31 hectare grote domein geleidelijk uitgegroeid tot een belangrijke locatie voor evenementen, zowel publiek als privé, in de regio. Het ontbrak de site echter aan een accommodatie voor bruiloften of residentiële seminaries. Vandaar dat de eigenaars gekozen hebben voor een viersterrenhotel met 42 kamers.

Het hotel ligt in het hart van een historisch landgoed, dat al enkele jaren focust op innovatie en creativiteit. (© Château des Pères)

Gepatenteerd concept

In tegenstelling tot het 17e-eeuwse kasteel en zijn bijgebouwen krijgt het hotel een avant-gardistische architectuur die is bedacht door Jean-Paul Legendre (voormalig CEO van de gelijknamige groep die gespecialiseerd is in bouw en vastgoed) en uitgetekend door het bureau Unité. Het gebouw is geïnspireerd op een boom: zijn kern is een betonnen hoofdstructuur die een lift herbergt en op deze “stam” worden “takken” geënt die bollen met aluminium bekleding zullen dragen. Elk van die bollen zal 26 m2 groot zijn en zich op een hoogte tussen 5 en 28 m bevinden, met uitzicht op de omgeving.
Dit innovatieve concept, ongekend in Frankrijk, is gepatenteerd. “Het project herinterpreteert het hotelkamerconcept en stelt het in vraag, om te komen tot een soort van cocon die innerlijke rust en contemplatie oproept. Dit effect wordt nog versterkt door hun hoogte. Omdat ze alleen worden vastgehouden door een vrijdragende loopbrug, zweven de “cocons” tientallen meters boven de grond”, legt Anthony Rio van het bureau Unité uit. Het hotel heeft ook zes kamers beneden en een wellnessruimte.

Artistieke benadering

De werkzaamheden, onder beheer van de groep Legendre, werden in februari 2019 aangevat. De opening van het hotel is gepland voor september 2020. Naast het verbreden van het aanbod van het domein en het aantrekken van een meer gevarieerd cliënteel, moet dit etablissement een echt embleem vormen voor het Château des Pères. “Kunst is de rode draad doorheen de ontwikkeling van het domein sinds de opening in 2013”, benadrukt beheerder Julien Legendre. “Dit project kadert in deze artistieke benadering, die de bezoekers laat kennismaken met zijn betekenis en symboliek. Veel meer dan een gewoon hotelcomplex, is dit project een uiting van de identiteit van het Château des Pères dat met een steeds innovatiever en creatiever aanbod uitpakt.”

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

'Belgische architecten mogen best wat chauvinistischer zijn'

'Belgische architecten mogen best wat chauvinistischer zijn'

Bouwkroniek geeft elke week het woord aan een CEO uit de brede Belgische bouwsector. Deze week mag Pieterjan Vermoortel van architectenkantoor B2Ai antwoorden op onze vijf vragen.   Van welke nieuwe technologie verwacht u dat ze uw business[…]

07/05/2021 | Architecten
Gent zoekt inzendingen voor eerste Architectuur Prijs

Gent zoekt inzendingen voor eerste Architectuur Prijs

Gent zoekt ontwerper voor innovatief stadsdepot

Gent zoekt ontwerper voor innovatief stadsdepot

Bouwvergunning voor Cartoonmuseum in Brussel

Bouwvergunning voor Cartoonmuseum in Brussel

Meer artikels