Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Eeklo wil warmtenet laten aanleggen

Eeklo wil warmtenet laten aanleggen

15 jaar na de eerste volledig coöperatieve windmolens pioniert Eeklo opnieuw op energiegebied. Warmtenetten vinden stilaan meer ingang in nieuwe projecten. Uit een studie van Core uit 2011 blijkt dat een warmtenet op basis van de afvalverbrandingsoven van IVM in Balgerhoeke, een nieuwe biomassacentrale en particuliere warmteproducenten voor Eeklo praktisch en financieel haalbaar is. De gemeenteraad van Eeklo keurde op 21 maart een eerste stap goed in de realisatie van een warmtenet dat tot 25 km lang kan worden.

Een warmtenet kan je het best vergelijken met een klassieke centrale verwarming, maar dan op stadsniveau. 'Alleen liggen die nieuwe centrale verwarmingsnetten in Eeklo op nog te ontwikkelen projectgronden en is het project dus volledig privaat. Eeklo is de eerste stad in België die principieel haar ganse grondgebied ter beschikking wil stellen aan een mogelijke ontwikkelaar van een dergelijk warmtenet. De mogelijkheden worden hierdoor aanzienlijk vergroot. Ter vergelijking: het grootste warmtenet in Vlaanderen wordt op dit moment in Antwerpen aangelegd (5 km). Volgens de Core-studie is er in Eeklo een potentieel voor een net van tussen de 20 en de 25 km. Met een dergelijk warmtenet halen we zo onmiddellijk alle Vlaamse klimaatdoelstellingen waardoor Eeklo zich zonder gêne de energiehoofdstad van Vlaanderen mag noemen', zegt Bob D'Haeseleer, schepen van Ruimtelijke Ordening, Stadsontwikkeling en Duurzaamheid in Eeklo.

Procedure

'Maar zover zijn we uiteraard nog niet. De gemeenteraad keurde slechts een eerste stap naar de ontwikkeling van een warmtenet goed, namelijk de projectoproep voor een concessie openbare werken, de werkmethode en de selectieleidraad. Hierna volgt de opmaak en goedkeuring van het definitieve technische bestek en in een derde fase de definitieve toewijzing. Op elk moment kan de stad nog beslissen om de procedure te stoppen. Maar geïnteresseerde ontwikkelaars van warmtenetten kennen nu duidelijk de ambities van de stad en hebben volgens deze werkwijze voldoende garanties om studies te laten uitvoeren die antwoorden moeten bieden op de vele technische en praktische vragen die er nog zijn. Welk traject zal zo een warmtenet volgen' Wie kan aansluiten' Is zo een warmtenet wel bedrijfszeker' Eén vraag waar we wel al op kunnen antwoorden is wie dit betaalt. In de concessie openbare ruimte staat duidelijk dat de warmte all-in moet geleverd worden volgens het niet-meer-dan-anders-principe, waarbij de warmte (met aansluitingen en dergelijke meer) nooit meer mag kosten dan aardgas', meldt Bob D'Haeseleer.

De stad zal niet tussenkomen in de aanleg van een dergelijk net. 'Wij scheppen het juridische kader, behouden inspraak in de ontwikkeling en bepalen de technische randvoorwaarden waaronder zo een project mogelijk gemaakt. Samen betalen alle Eeklonaren al elk jaar 30 miljoen ' voor aardgas dat uit Rusland of het Midden-Oosten komt. Door te kijken naar lokale energiebronnen houden we die 30 miljoen ' hier. Ook staat er heel duidelijk in de selectievoorwaarden dat we de ingediende projecten ook zullen beoordelen op de mogelijkheid van directe participatie. Net zoals bij de windmolens 15 jaar geleden moeten burgers in staat zijn om coöperatieve aandelen te kopen', stelt de schepen.

Participatie

'De warmte kan geleverd worden via een bijkomende biomassacentrale. Echt vernieuwend is dat we elke particulier met een warmtepomp of zonneboiler die dat zelf wil ook de kans willen geven om warmteproducent te worden door mee warmte op het net te steken. Via deze weg kunnen ze delen in de winst. Het is uiteraard wel logisch dat een toekomstige ontwikkelaar het eerst zal kijken naar de verbrandingsoven van IVM. Zij hebben een jaarlijks warmteverlies dat gelijk is aan 10.000.000 m³ aardgas. Maar we mogen ons hier niet blind op staren. We laten daarom de mogelijkheid om de productie te diversifiëren en deconcentreren over het ganse net. Het is ook niet aan de gemeenteraad van Eeklo om te beslissen wat er met de verloren warmte van IVM moet gebeuren. Deze mijlpaal naar energieonafhankelijkheid van Eeklo gaat dus enkel over de manier waarop de stad haar grondgebied ter beschikking stelt', besluit schepen D'Haeseleer.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Wedstrijd voor groepswoningbouwproject in Beveren

Wedstrijd voor groepswoningbouwproject in Beveren

Dit najaar starten de infrastructuurwerken om het binnengebied Leurshoek in de Oost-Vlaamse gemeente Beveren te ontwikkelen. Het gemeentebestuur werkt hiervoor samen met Danneels Development nv. Vlaanderen Bouwt vzw (Vlabo), projectregisseur van[…]

19/05/2022 | WedstrijdWoningbouw
Ontharding Hollebeekvallei in hartje Antwerpen op komst

Ontharding Hollebeekvallei in hartje Antwerpen op komst

Nationale Bank waarschuwt voor dalende marges bij ondernemingen

Nationale Bank waarschuwt voor dalende marges bij ondernemingen

Omgevingsvergunning voor sanering asbeststort in Rumst

Omgevingsvergunning voor sanering asbeststort in Rumst