Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Eeklo start bouw groene woonwijk met 76 appartementen

Eeklo start bouw groene woonwijk met 76 appartementen

Burgemeester Luc Vandevelde, schepen van Omgeving Danny Plaetinck, ION-oprichter Davy Demuynck en Nigel Jooren van OYO Architectsn, legden in Eeklo samen de eerste steen van de nieuwe woonwijk Molenpark.

© Jurgen de Witte

Het stadsbestuur van Eeklo heeft vandaag de eerste steen gelegd van de nieuwe groene woonwijk Molenpark. Het project werd ontworpen door OYO Architects en omvat 76 duurzame stads- en parkappartementen, dertien gezinswoningen, twee handelspanden en een nieuw stadspark, het Louisepark, waar naast veel groen, ook enkele waterpartijen en speeltuigen komen. Projectontwikkelaar ION geeft hiervoor een privéterrein van 4.300 m² terug aan de buurt. 

De woningen en appartementen worden opgericht rond een centraal park, dat is ontworpen in samenwerking met landschapsarchitect Thomas Leplat. Het terrein is momenteel nog eigendom van de projectontwikkelaar, maar wordt na de aanleg ervan teruggegeven aan de buurt. Door de onder- en bovengrondse parkeerplaatsen aan de rand van het park te plaatsen, zal het park ook autovrij zijn.
 
“Het nieuwe park zal een verbindend element vormen tussen de omliggende woonbuurten en toegankelijk zijn voor iedereen. Het resultaat is een unieke combinatie van wonen in het stadscentrum én wonen in het groen. Uiteraard is ook duurzaamheid van belang, zo zal het regenwater ter plaatse infiltreren via wadi’s en zullen de speeltuigen in het park worden gemaakt van de oude bomen die op de site stonden. De waardevolle bomen werden behouden en in het plan geïntegreerd, zoals de majestueuze rode beuk. Deze vormt een centraal ijkpunt in de nieuwe buurt en zal het park karakteriseren”, verklaart Davy Demuynck, de CEO van ION.

Warmtenet

Zonnepanelen het project deels zelfvoorzienend, maar de hele buurt zal ook worden aangesloten op een nieuwe warmtenetcluster. Concreet zullen alle 76 appartementen, twee winkelruimtes en dertien huizen van het nieuwe bouwproject verwarmd worden via een state-of-the-art centrale stookplaats, aangesloten op zonnepanelen. Voor de aanleg en het beheer van het warmtenet zal worden samengewerkt met energiebedrijf Veolia. In de toekomst zal het lokale warmtenet worden aangesloten op het stadswarmtenet van de stad Eeklo.
 
“Eeklo was de eerste stad in ons land die in 2018 zijn volledige grondgebied onder voorwaarden openstelde voor de aanleg en exploitatie van een coöperatief warmtenet. Het realiseren van stedelijke warmteclusters, zoals in het Molenpark, zullen in belangrijke mate bijdragen tot de uiteindelijke realisatie van het grote warmtenet”, aldus burgemeester Vandevelde.
 
In twee gebouwen aan de Molenstraat komen stadsappartementen, die langs de achterkant uitkijken over het nieuwe stadspark. In het park komen voorts nog twee gebouwen met parkappartementen, met volledig zicht op het groen en een eigen gemeenschappelijke binnentuin. Tot slot komen aan de zuidkant van het park gezinswoningen die aansluiten aan de J. Geirnaertstraat met telkens een zuidgerichte, private tuin met berging. 
 
Op de site naast publieke fietsenstallingen zijn twee grote fietsenstallingen voorzien en 74 ondergrondse parkeerplaatsen. 24 daarvan zullen e-ready zijn, zodat ze gemakkelijk kunnen worden voorzien van een laadpunt voor elektrische wagens. Volgens de planning wordt de eerste fase van het project, waarvan de bouw nu begint in de zomer van 2024 opgeleverd.
 
In Eeklo neemt het bevolkingsaantal ieder jaar toe. “Onze stad telt momenteel ongeveer 21.500 inwoners, maar tegen 2040 zullen dat er zeker 2.000 meer zijn. Zij zullen allen nood hebben aan een duurzaam en energie-efficiënt dak boven hun hoofd. Tegelijk moeten we erover waken dat we voldoende open ruimte in Eeklo vrijwaren, zodat we een leefbare en klimaatvriendelijke stad blijven hebben waar het aangenaam wonen is. In deze nieuwe woonbuurt komen al die ambities mooi samen”, zegt Luc Vandevelde, burgemeester van Eeklo.
 
“Dit project weerspiegelt een toekomstgerichte visie op stedelijk wonen. Er wordt beter en compacter gebruik gemaakt van de beschikbare ruimte, in combinatie met het verhogen van de omgevingskwaliteit voor de bewoners en voor de hele buurt. Ook de nieuwe vlotte verbinding voor voetgangers en fietsers, doorheen een aangename groene zone, is ongetwijfeld een meerwaarde voor de stad”, besluit schepen van Omgeving Danny Plaetinck.
 
 
 
 
 
 
 
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Team aangesteld voor toekomstvisie wijk Watersportbaan in Gent

Team aangesteld voor toekomstvisie wijk Watersportbaan in Gent

Het expertenteam Els Vervloesem - Latitude mag een toekomstvisie ontwikkelen voor de buurt rond de Watersportbaan in Gent. Het team, dat eerder al werkte rond de Antwerpse wijk Luchtbal, gaat samen met stadsdiensten, bewoners, gebruikers en[…]

28/09/2022 | Studie
TINC, GIMV en TDP lanceren Yally

TINC, GIMV en TDP lanceren Yally

Ontwerper aangesteld voor Impact Factory in Mechelen

Ontwerper aangesteld voor Impact Factory in Mechelen

Geen vergunning voor stelplaats De Lijn in Gent-Wondelgem

Geen vergunning voor stelplaats De Lijn in Gent-Wondelgem

Meer artikels