Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

EDC is grootste investering ooit

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
EDC is grootste investering ooit

Van Marcke wil omzet verdubbelen tegen 2025

Van Marcke, de Belgische marktleider in de distributie van sanitair en verwarming, centraliseert zijn logistieke diensten in een hyperduurzaam distributiecentrum in de transportzone LAR-Zuid Kortrijk. Aan het project hangt een prijskaartje van 75 miljoen €, de grootste investering ooit voor het ambitieuze familiebedrijf. Bedoeling is om tegen 2025 de omzet te verdubbelen. AAVO Architects tekende voor het ontwerp, boydens engineering treedt op als studiebureau en de werken worden uitgevoerd door Stadsbader en Willy Naessens. Als alles volgens plan verloopt, moet het distributiecentrum in april 2018 100% operationeel zijn.

Het juiste product op het juiste moment in voorraad hebben blijft cruciaal voor installateurs, retailers, projectontwikkelaars en internetbedrijven. Om deze klanten nog meer continuïteit en zekerheid te bieden, investeert Van Marcke in logistieke efficiëntie. Op een terrein van 17 ha in de transport- en logistiekzone LAR-Zuid in Kortrijk verrijst tegen april 2018 het distributiecentrum EDC (Excellent Distribution to Customers).
 
Vanuit dit distributiecentrum, dat 80% van de orders automatisch zal afhandelen, gaat Van Marcke het netwerk in België, Frankrijk, Luxemburg, Nederland en Zwitserland beleveren. Het bedrijf, sinds jaar en dag verbonden met de regio, waar ook de meeste werknemers wonen, kiest bewust voor regionale verankering.

“Het EDC komt in de plaats van het huidige distributiecentrum in Kortrijk en stelt ons in staat om zowel onze dienstverlening als ons maatschappelijk engagement te perfectioneren”, zegt Caroline Van Marcke, ceo van Van Marcke. “De wereld is economisch, geopolitiek en ecologisch in verandering. In die context zorgen wij voor levenskwaliteit. Enerzijds blijven we ambitieus in de ontwikkeling van producten en diensten en mikken we op groei in nieuwe markten en productsegmenten. Anderzijds dragen we zorg voor het milieu en voor onze medewerkers, in lijn met het engagement dat we samen met meer dan 100 ‘captains of society’ zijn aangegaan in het kader van het klimaatverdrag van Parijs.”

Duurzame technieken

Het nieuwe distributiecentrum, de grootste investering ooit voor Van Marcke, is een showcase van duurzame technieken. De site is water- en CO2-neutraal, en de logistieke diensten zorgen voor minder verpakkingsafval en een beperking van de vrachtwagenkilometers.
Enkele innovatieve technieken die toegepast worden:
Geothermische verwarming: met 512 boringen wordt warmte en koude uit de ondergrond onttrokken, goed voor een piekvermogen van 1 Megawatt;
Adiabatische koeling (Wolf): dit duurzame koelproces op basis van (regen)water in plaats van schadelijk freongas houdt een deel van de kantoorgebouwen aangenaam op temperatuur;
Groene stroom: het dak bevat 16.000 m² zonnepanelen, goed voor een capaciteit van 2 MWp voor de automatische magazijnen, de verlichting, de warmtepompen en het laden van rollend materieel;
Brandstofcellen: de groene stroom wordt tijdelijk opgeslagen met Solenco Powerbox-brandstofcellen;
Waterzuivering: Van Marcke zal in samenwerking met Geberit zwart water filteren met iba-installaties en het vervuilde water van de parkings zuiveren van brandstof om zo grijs water te genereren. Het gefilterde water zal samen met het regenwater worden opgeslagen in waterbekkens met een capaciteit van een half miljoen liter en met innovatieve pompen van Grundfos geregenereerd worden tot drinkwater.

Een 8 m hoge groene wal moet de rust van de buurtbewoners garanderen. Het dak van het complex wordt ook een groendak met een bijenkolonie, zodat Van Marcke binnenkort zijn eigen honing heeft.
Alle technieken van het Van Marcke-gebouw, een vijftiental lagen, zullen schematisch weergegeven worden in een BIM-model om het verbruik en onderhoud van het gebouw optimaal te kunnen opvolgen en indien nodig bijsturen.
“Als bedrijven bij nieuwbouw voluit kiezen voor energie-efficiëntie en hernieuwbare energie, dan kan ik dat alleen maar toejuichen. Behalve burgers en overheden hebben we ook de steun van de bedrijfswereld nodig om onze energie- en klimaatdoelstellingen te behalen. Bij grote totaalprojecten als dit zijn er alleen maar winnaars: het bedrijf, de werknemers en het klimaat”, aldus Vlaams minister van Energie Bart Tommelein.

BREEAM-certificatie

Het bedrijf streeft met de bouw van haar nieuwe distributiecentrum naar een BREEAM-certificaat. Dit is een streng duurzaamheidslabel en ratingsysteem dat staat voor duurzaamheid in de ruimste zin van het woord, van een duurzaam gebouwconcept tot het gebruik van duurzame technieken en materialen, met aandacht voor alle stakeholders.
Het mag volgens Caroline Van Marcke dan ook niet verbazen dat het project als voorbeeld werd opgepikt door de Vlaamse Klimaattop.

“We onthullen de meest innovatieve technieken in avant-première en tonen aan dat het mogelijk is om onze groeiambities te verenigen met zorgzaamheid voor het milieu en voor onze medewerkers. Met de bouw van dit nieuwe distributiecentrum versterken we onze band met de regio en garanderen we blijvende werkzekerheid voor onze mensen. En dat allemaal zonder het milieu extra te belasten.”

 

Voor meer informatie rond Bim en Meeting Bim kan u terecht op www.meetingbim.be.
 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Verzeker de zonnepanelen van uw bedrijfsgebouwen

Publireportage

Verzeker de zonnepanelen van uw bedrijfsgebouwen

Sinds kort liggen er zonnepalen op het dak van uw bedrijf… maar wie moet die verzekeren? U, als huurder van het gebouw, of de eigenaar. Els Vermeulen, dienstverantwoordelijke Uitgifte-Beheer Brand, legt uit. Voor de verzekering hangt alles af[…]

Meer groen in de stad? Daar helpen wij bij Deschacht graag aan mee!

Publireportage

Meer groen in de stad? Daar helpen wij bij Deschacht graag aan mee!

U start in de bouw? Nuttige en benodigde verzekeringen (deel 2)

Publireportage

U start in de bouw? Nuttige en benodigde verzekeringen (deel 2)

Hoe leg je een duurzame tuin aan?

Publireportage

Hoe leg je een duurzame tuin aan?

Meer artikels