Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Ecologisch wooncomplex met park in Molenbeek en Sint-Agatha-Berchem

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Ecologisch wooncomplex met park in Molenbeek en Sint-Agatha-Berchem

Unreal Engine Demo

Op de grens van Sint-Jans-Molenbeek en Sint-Agatha-Berchem is een ecologisch wooncomplex op komst, goed voor 101 energiezuinige appartementen en liefst 1.700 m² aan groendaken. De buurtbewoners krijgen er bovendien een gloednieuw wandelpark met een oppervlakte van 6 ha bij. De bouw begint in augustus 2020 en het einde van de werken is voorzien voor augustus 2022.

Het Federaal Planbureau verwacht in het Brusselse Gewest een toename van 10.000 inwoners per jaar. Die fikse groei is vooral te zien in de gemeenten Sint-Jans-Molenbeek en Sint-Agatha-Berchem. Zo stijgt het aantal inwoners in Sint-Agatha-Berchem de komende jaren van 23.927 naar 26.800. Dat is het hoogste aantal dat de gemeente ooit geteld heeft.Om aan die bevolkingsgroei tegemoet te komen, ontwikkelt de Antwerpse projectontwikkelaar Immpact het nieuwbouwproject ‘High Park’. De totale site aan de Goede Herdersstraat heeft een oppervlakte van 7.028 m² en bevindt zich op de grens van Sint-Agatha-Berchem en Sint-Jans-Molenbeek. Het woongedeelte bestaat uit twee complexen van 40 en 61 appartementen, 106 ondergrondse parkings en meer dan 100 fietsenstallingen.

“De demografische groei in Brussel is iets waar we niet omheen kunnen. Met dit project willen wij de gemeenten Sint-Jans-Molenbeek en Sint-Agatha-Berchem doen heropleven. Het is een ideale plek voor mensen die in de buurt van de stad willen blijven, maar hun kinderen toch in een rustige omgeving willen zien opgroeien”, zegt Philippe Janssens, CEO van Immpact

Wandelpark

Het nieuwbouwproject zal 1.700 m² groendaken tellen, 1.800 m² gemeenschappelijk groen en 1.100 m² privé-tuinen. Daarmee is High Park één van de groenste en meest ecologische nieuwbouwprojecten van Brussel. Aansluitend wordt ook een gigantisch wandelpark van 6 ha voorzien.  2.000 m² zal door Immpact worden aangelegd als een poort naar de achterligende grote groene zone die eigendom is van de gemeente Sint-Agata-Berchem.“Als zoveel nieuwe gezinnen samenwonen, is het belangrijk dat we zorgen voor zo leefbaar mogelijke buurten en daarbij is groen een ontzettend belangrijke factor. Daarom werd beslist om het achterliggende terrein, dat nu niet toegankelijk is voor publiek, om te vormen tot een wandelpark waar buurtbewoners en kinderen kunnen genieten van een stukje natuur in de stad. De toekomstige bewoners kunnen er in het groen wonen, op een boogscheut van het centrum”, verklaart Philippe Janssens.

Het project lokt niet alleen mensen uit Sint-Agatha-Berchem en Sint-Jans-Molenbeek, maar ook Brusselaars uit andere gemeenten zoals Elsene of Etterbeek. Dat hoeft niet te verbazen. De vastgoedprijzen swingen in die Brusselse gemeenten de pan uit. Zo betaalde je vorig jaar voor een appartement in Elsene gemiddeld 319.184 €. In Sint-Agatha-Berchem is dat bijna 140.000 € goedkoper, oftewel gemiddeld 181.365 €. Vergeleken met andere Brusselse gemeenten zoals Oudergem, Etterbeek of Sint-Gillis blijkt wonen in de Brusselse rand dus nog betaalbaar.Ook investeerders trekken volgens ontwikkelaar Immpact vaker naar de Brusselse rand. De prijzen in het centrum zijn zo hoog dat je er nog amper rendement op haalt, terwijl verder van de stad niet slechter is, maar wel goedkoper. Bovendien blijken de torenhoge huurprijzen, het groeiende overaanbod in het centrum en de drukte vele Brusselaars en expats naar de rand te duwen. Zij wijken uit omwille van de betaalbaarheid maar ook omdat ze de voeling met Brussel niet willen verliezen.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Bouw van meest energiezuinige woonbuurt van Waregem gestart

Bouw van meest energiezuinige woonbuurt van Waregem gestart

In Waregem hebben burgemeester Kurt Vanryckeghem en een vertegenwoordiging van het schepencollege samen met directeur Bart Verschelde van het Waregems Autonoom Gemeentebedrijf Stadsontwikkeling en de projectontwikkelaars Steenoven en Eribo, de[…]

Oude schoolgebouwen in Lier veranderen in nieuwe woonbuurt

Oude schoolgebouwen in Lier veranderen in nieuwe woonbuurt

Durabrik steunt Baby-Nest

Durabrik steunt Baby-Nest

Historisch schoolgebouw wordt woonproject in het centrum van Herentals

Historisch schoolgebouw wordt woonproject in het centrum van Herentals

Meer artikels