Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

EBP en Bouwkroniek reiken acht Publica Awards uit

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
EBP en Bouwkroniek reiken acht Publica Awards uit

De Publica Award voor Goed Bestuur ging naar Het Groene Lo2t in Wichelen, een project van de gemeente Wichelen & Zero Emission Solution.

De Publica Awards werden op 25 april voor de derde maal uitgereikt. De Awards, toegekend door EBP samen met Bouwkroniek en La Chronique, bekronen publieke actoren, hun partners en hun samenwerking. Bijna 300 genodigden, met talrijke vertegenwoordigers uit de bouwsector, woonden de geslaagde gala-avond in Hotel Le Plaza bij.

 

De jury’s bogen zich over tientallen dossiers van publieke projecten die in verschillende categorieën werden ingediend. De kandidaten waren aan elkaar gewaagd, maar uiteindelijk namen de volgende projecten een Publica Award in ontvangst.

Goed Bestuur

De Publica Award voor Goed Bestuur ging naar Het Groene LO2T in Wichelen, een project van de gemeente Wichelen & Zero Emission Solution. Het burgemeestersconvenant voor klimaat en energie is het grootste klimaat- en energie-initiatief ter wereld waarbij duizenden lokale en regionale overheden zich engageren om de Europese doelstellingen op hun grondgebied te verwezenlijken. Wichelen engageert zich om tegen 2030 de jaarlijkse CO2-uitstoot met 40% te verminderen met de campagne ‘Het Groene LO2T van Wichelen’. Hierbij stond de inspraak van de burger centraal: hij/zij kon suggesties doen om de doelstellingen te bereiken. Enkele uitgelote burgers werden klimaatambassadeur. Deze ambassadeurs werkten voorstellen uit en organiseerden klimaattafels. Daarbovenop werd ook nog een open burgervergadering georganiseerd. Zo garanderen we een betere toekomst aan onze inwoners.

De zilveren medaille in deze categorie ging naar de dorpsraad van Geraardsbergen (stad Geraardsbergen), de bronzen naar het project

ISO27001 van het ziekenhuis CHR Liège. De Publieksprijs in de categorie Goed Bestuur was voor het Meldpunt 1788 ­#VANRSL in Roeselare.

Stedenbouw

De Publica Award voor Stedenbouw & Mobiliteit ging naar Tivoli GreenCity van de stad Brussel. Tivoli GreenCity is een nieuwe wijk met duurzame woningen van citydev.brussels. Het was de bedoeling om een wijk in te richten die een voorloper is in duurzame ontwikkeling, sociale mix en integratie in een dichtbevolkt stadsdeel dat in volle ontwikkeling is. Het is één van de grootste bouwprojecten van de stad Brussel van de voorbije 50 jaar. Het project omvat behalve woningen ook bedrijfsruimtes, openbare ruimte en winkels. 

De zilveren medaille in deze categorie ging naar het Handelskaaiproject, ook al van de stad Brussel. De bouw van het provinciehuis en de herontwikkeling van de site Leopoldskazerne was goed voor de bronzen medaille. Dit laatste project werd ingediend door de provincie Oost-Vlaanderen dienst Patrimonium-DMI Vastgoed-Matexi-Democo-360 Architecten-B2Ai-Sergison Bates Architecten-Delva Landscape Architects-E3-Inegium-Procos-G. Derveaux. De Publieksprijs voor Stedenbouw & Mobiliteit was voor de heraanleg van ’t Zand en de Vrijdagmarkt door stad Brugge (ingediend door de stad Brugge-West8).

Openbare Werken

De Publica Award Openbare Werken ging naar het project Cultureel Centrum en bibliotheek De Factorij in Zaventem, een project van ebtca architecten, Archiles architecten, gemeente Zaventem, Belfius, StuBeCo, HVAC-Heedfeld, d2s International, TTAS, FPC risk, Seco, Alain Wauters, Boringen Verheyden, Franki Construct, Keysers, Tevean, Spie en Vanhoeyveld. De site ‘Suchard’ is een langgerekt terrein dat onderhevig is aan een strikt bpa. Het ontwikkelen van deze site betekent voor de dorpskern een ware socioculturele injectie. De aangrenzende aanwezigheid van de academie in haar groene omgeving verruimt en voedt de site. De aanwezigheid van de restaurants aan het Heldenplein is een perfecte aanvulling van het geheel. Het masterplan biedt ruimte voor terrasjes aan deze promenade waardoor de huidige achterkanten zich ontwikkelen tot nieuwe voorkanten. Op de site zal een schouwburgzaal met 700 zitplaatsen gebouwd worden. Voorts komt er een bescheiden inplanting van de openbare bibliotheek. Het centraal gelegen cultuurcafé zorgt voor een schakel tussen het culturele gebeuren en de nieuwe gemeentelijke bibliotheek.

De zilveren medaille en de Publieksprijs gingen naar het project Fietsen door het water in Limburg, een project van de provincie Limburg en Toerisme Limburg. Kleuterschool Dageraad uit Jette behaalde de bronzen medaille. Dit laatste project werd ingediend door de gemeente Jette, architectenbureau Nord-Sud en In Advance.

Technologie

De Watergroep en delaware ontvingen de Publica Award voor Technologie. De Watergroep heeft de verantwoordelijkheid om meer dan 3 miljoen klanten op elk moment van de dag van drinkbaar water te voorzien. Om dit te realiseren, is een robuust, toonaangevend en duurzaam waterbeleid noodzakelijk. 20% van het drinkwater is niet in rekening gebracht, dit maakt van De Watergroep een goede leerling in de Europese klas. Maar dit geeft ook een enorme opportuniteit naar verbetering. Via een doorgedreven data & business analyse komen er nieuwe inzichten. Om deze inzichten te bekomen is het noodzakelijk om enkele ingrediënten te laten samenvloeien: de juiste data, de juiste mensen (it, data, waterproductie, …) en doorzettingsvermogen.

De zilveren medaille was voor de intelligente verlichting in Waver, van de stad Waver en Smartnodes, terwijl de bronzen medaille weggelegd was voor het digitale horecaloket van de Vlaamse ICT Organisatie (V-ICT-OR). Voor de Publieksprijs was het nogmaals feest bij De Watergroep, deze keer voor het project Integratie (De Watergroep-Devoteam-Cronos-Itineris).

Erfgoed

De Publica Award voor Erfgoed ging naar de restauratie van de Waux-hall in Brussel, een inzending van de stad Brussel. De restauratie nam meer dan vijf jaar in beslag. De zilveren medaille was voor De Beddermolen in Westerlo (Kempens Landschap-gemeente Westerlo), terwijl het Wijnpershuis in Leuven kon rekenen op het brons. Dit laatste project werd ingezonden door de provincie Vlaams-Brabant dienst Erfgoed-Architectenbureau Vanhecke & Suls-InReBo-Agentschap Onroerend Erfgoed. De publieksprijs ging in deze categorie naar de restauratie van de gevels van de Grote Markt in Brussel, een project van de stad Brussel en Renotec.

Welzijn

De Publica Award voor Maatschappelijke Ontwikkeling & Welzijn werd toegekend aan de burgerstages van de stad Brussel. De tweede plaats ging naar Een Warme Winter in Gent van de stad Gent (departement Samenleven, Welzijn & Gezondheid). Hetzelfde departement van de stad Gent won de Publieksprijs met het project Lockers. Op de derde plaats in deze categorie stond het project Kleinschalig Wonen in Vlaams-Brabant van de provincie Vlaams Brabant.

Facilities

De Publica Award voor Facilities, Budget & People werd toegekend aan De Watergroep omdat die van zijn werknemers digitale burgers maakt en zo de dienstverlening verbetert. Dit project werd ingediend door De Watergroep, Emeritis en Attentia. De toekomst voor een hr-afdeling ligt in het verschaffen van diensten met toegevoegde waarde: het boosten van employer branding, het ondersteunen en begeleiden van medewerkers in hun loopbaantrajecten, opleidingen, etc.

Om te kunnen evolueren naar een interne hr-dienstverlener, die niet enkel de administratieve taken in goede banen leidt, zette De Watergroep zwaar in op digitalisering. Zo kreeg de hr-afdeling meer tijd om zich toe te leggen op kerntaken. Voor de allereerste maal heeft een organisatie van de Vlaamse overheid een project van dergelijke omgang georganiseerd en zo ook het voortouw genomen in de digitale revolutie.

De zilveren medaille ging naar het E-loket van de stad en het OCMW van La Louvière (IMIO-Centre recherche Precise-Centre recherche Liris). Het brons was voor Oh God, een kerstboodschap van de provincie Antwerpen door Prophets Antwerpen en De Vloer. De Kortrijkse Jobhappening van de stad Kortrijk won de Publieksprijs.

Veiligheid

De Publica Award voor Veiligheid werd gewonnen door Previweb van de hulpverleningszone Wallonie Picardie. Het zilver en het brons gingen naar het ziekenhuis CHR Liège voor hun projecten  Antimalware en ISO27001. De mobiele camera’s van The Safe Group wonnen de Publieksprijs in deze categorie.

 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

National Tender Day dompelt 500 bezoekers onder in de wereld van overheidsopdrachten

National Tender Day dompelt 500 bezoekers onder in de wereld van overheidsopdrachten

De National Tender Day is zowat de hoogmis voor iedereen die met overheidsopdrachten te maken heeft. Deze vijftiende editie maakte zijn beloften meer dan waar. Het evenement, georganiseerd door EBP in samenwerking met Bouwkroniek en La[…]

Christine Lhoste aan boord bij bouwfederatie Embuild

Christine Lhoste aan boord bij bouwfederatie Embuild

Bouwsector wil geen lood meer in kraanwater

Bouwsector wil geen lood meer in kraanwater

Verozo wil aangepaste regelgeving tegen oververhitting in gebouwen

Verozo wil aangepaste regelgeving tegen oververhitting in gebouwen

Meer artikels