Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Eandis en Gaselwest leggen eerste steen nieuwbouw in Ieper

Gerelateerde onderwerpen :

Eandis en Gaselwest leggen eerste steen nieuwbouw in Ieper

Burgemeester van Ieper Jan Durnez, voorzitter Luc Martens van Gaselwest en ceo Walter Van den Bossche van Eandis hebben op 5 juni de eerste steen gelegd van een nieuwbouw voor de dienstverlening van Eandis. De oplevering van het nieuwe gebouw staat gepland voor 2016.

Het nieuwe kantoor- en dienstengebouw voor het infrastructuurgebied IJzer-Mandel komt op het bedrijventerrein Ter Waarde in Ieper, waar Eandis vandaag al in een (gehuurd) gebouw is gehuisvest. Het perceel bevindt zich op de hoek van de Noorderring N38 met de Brieke­straat en wordt daarmee het eerste herkenningspunt van het bedrijventerrein FLV vanaf de A19, die Kortrijk met Ieper verbindt.

Het nieuwe gebouw bestaat uit twee grote delen. Onderaan een sokkel van 6,3 m hoog met o.m. het magazijn (ophaalpunt) met een vloeroppervlakte van 1.500 m². Op de gelijkvloerse verdieping komt ook het klantenkantoor. Daarboven komt een kantoorgedeelte van vier verdiepingen met een hoogte van ongeveer 21 m en een oppervlakte van 3.700 m². De eerste verdieping is bestemd voor een refter en vergaderzalen en de overige drie verdiepingen bieden kantoorruimte voor ongeveer 170 medewerkers.

Alle technische installaties worden maximaal ingewerkt in het gebouw. Er is voldoende parkeergelegenheid voor zowel bezoekers als personeel. In september zal een fietsverbinding klaar zijn met het centrum van Ieper.

Energiegebruik

De nieuwbouw zal een energieprestatiepeil of E-peil hebben van 48 en een K-peil van 31. Dat is heel wat beter dan de normen die worden opgelegd door de Vlaamse overheid. Voorts krijgt een deel van de sokkel een groendak en wordt voor verwarming en koeling gekozen voor een warmtepompsysteem via een beo-veld. Op het dak van de vierde verdieping worden fotovoltaïsche panelen geplaatst.

De plannen werden getekend door Bart Tryhou. De veiligheidscoördinatie is in handen van VETO & partners. Gabecon fungeert als algemene aannemer van de bouwwerken. Gabecon is een bouwbedrijf van klasse 8 uit Geluveld.

WO I

'Het project dat normaal moest starten op 7 april 2014 liep aanzienlijke vertraging op door archeologische vondsten. In het zuidelijke deel werden de stoffelijke resten van vijf Indische soldaten uit WO I gevonden en in het noorden restanten van een veldhospitaal en loopgraven. De ingrijpende graafwerken vroegen een stevige herstelfase: een milieutechnisch verslag, bouwfysische testen, het vastleggen van de uitvoeringsmethode, de berekening van de kosten en het bouwrijp maken van het terrein. De periode tussen de start van die werken op 23 februari 2015 en de eerstesteenlegging op 5 juni werd door Gabecon zo kort mogelijk gehouden. Deze werkzaamheden moeten uitgevoerd worden in 515 kalenderdagen en ten einde zijn op 22 juli 2016', zegt projectleider Michel Decat van Gabecon.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Nieuwe schoolgebouwen gepland in Jette

Nieuwe schoolgebouwen gepland in Jette

De gemeente Jette, de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) en de Vlaamse overheid werken samen aan nieuwe gebouwen voor de kleuters en de leerlingen van de Nederlandstalige academie voor Muziek-Woord-Dans op de campus Van Asbroeck. In een tweede[…]

27/05/2022 | ProjectenScholen
140 miljoen euro voor nieuw kenniscentrum in Gent

140 miljoen euro voor nieuw kenniscentrum in Gent

Opvangcentrum voor asielzoekers in Rixensart wordt gemoderniseerd

Opvangcentrum voor asielzoekers in Rixensart wordt gemoderniseerd

Fluxys en Gasunie bouwen grensoverschrijdend waterstofnetwerk

Fluxys en Gasunie bouwen grensoverschrijdend waterstofnetwerk

Meer artikels