Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

E+-woning dit weekend te bezoeken

Wie benieuwd is naar een woning die meer energie opwekt dan ze verbruikt, kan op 19 en 20 maart van 14 u. tot 18 u. de E+ woning van bouwbedrijf Qubo bezoeken aan de Stenenmolenlaan 2 in Sint-Amands. De energiepositieve woning die tijdens dit opendeurweekend wordt voorgesteld, is een 100% elektrische woning die jaarlijks meer energie produceert dan een gezin nodig heeft. Met dit surplus kunnen de bewoners hun elektrische auto opladen.

Het gaat om een echte en aantrekkelijke woning waar reeds vier maanden een gezin woont. Het huis ziet er niet veel anders uit dan de andere woningen in de straat. Het zijn de isolatie, de luchtdichtheid, de gebruikte technieken en principes die het verschil maken. Het huis heeft een energiepeil van -12, ver onder de vereisten voor een huidige nieuwe woning, voor een bijna-energieneutrale (ben) woning en voor een passiefwoning.

De bewoners houden een blog bij waarmee ze een inzicht bieden in het dagelijkse leven in hun superenergiezuinige woning. Ze noteren niet enkel hun ervaringen, maar een energiemonitoringsysteem geeft live ook een totaalbeeld van de energieproductie en het energieverbruik.

Ook de temperatuur, de luchtvochtigheid en de luchtkwaliteit (CO2-gehalte) in de woning, alle erg bepalend voor het leefcomfort, worden nauwkeurig bijgehouden.

Deze woning, ontwikkeld in samenwerking met Bouwunie, is een prototype dat zijn tijd vooruit is. Hoe ver precies, zullen de toekomstige fiscaliteit en de toekomstige energieprijzen bepalen. Voor het ogenblik is het concept enkel aantrekkelijk voor mensen met een groen hart, een minder krap budget en' een elektrische auto. In elk geval is deze bouwheer in de toekomst verlost van stijgende elektriciteitsprijzen.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Verlof ... in onze eigen hof

Verlof ... in onze eigen hof

Tijd om uit te rusten! Niks moet, niksen mag! Wij nemen een korte pauze van 19/07 t.e.m. 08/08! Op 09/08 zijn we er weer! Blijf gezond, hou het veilig en vooral: geniet ervan! Team Bouwkroniek  

'Virtual reality zal het meeste impact hebben op de bouwsector'

'Virtual reality zal het meeste impact hebben op de bouwsector'

Half augustus begint aanleg rotonde Tongersesteenweg in Lanaken

Half augustus begint aanleg rotonde Tongersesteenweg in Lanaken

Dendermonde wil toekomst vestinggordel veiligstellen

Dendermonde wil toekomst vestinggordel veiligstellen