Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

E-Crane pakt uit met zijn eerste E-Handler

E-Crane pakt uit met zijn eerste E-Handler

E-Crane, de producent van kranen met beweegbare balast uit Adegem, stelde zopas zijn eerste handler voor. De E-Handler EH7290 CR-D op rupsen was de blikvanger op de klantendagen in Adegem waar zowat duizend klanten en relaties uit de hele wereld op af kwamen.

'Op de markt moeten onze kranen concurreren met material handlers van andere merken, hoewel handlers aan minder strenge eisen moeten voldoen dan bv. havenkranen. Om die discussie voorgoed achter ons te laten, brengen we voortaan zelf handlers op de markt', verduidelijken Lieven Bauwens en Bas Tolhuizen van E-Crane. Ze stellen dat de handlers van E-Crane in het algemeen een langere levensduur, een lager verbruik, een groter bereik en een hogere hijscapaciteit hebben dan klassieke handlers.

Instapmodel

Als 'instapmodel' stelt E-Crane alvast drie nieuwe overslagmachines voor. Deze hebben een capaciteit van 10 ton en een bereik van respectievelijk 26, 29 en 32 m. Alle machines zijn leverbaar als vaste uitvoering, op spoor alsook op rupsen. De rupsuitvoering wordt standaard voorzien van een hoog portaal. Volgens de Belgische constructeur zijn deze nieuwe machines leverbaar binnen de drie maanden en zijn ze bijzonder aantrekkelijk geprijsd.

Elektrische motoren

De indrukwekkende EH7290 CR-D heeft een werkbereik van 29 m en een eigengewicht van 140 ton. De cabine bevindt zich op een hoogte van ruim 10 m. Opmerkelijk is dat deze machines aangedreven worden door een elektrische motor van amper 132 kW. E-Crane werkt al langer met elektrische motoren en wordt daarin steeds meer gevolgd door de rest van de markt. Het demonstratiemodel staat op rupsen en de stroomvoorziening wordt verzorgd door een generatorset van 200 kVA van Cummins. Deze doet zijn werk nagenoeg geruisloos. Dat is behoorlijk indrukwekkend en meteen het bewijs dat de uitbalancering met het beweegbare tegengewicht zijn werk doet. Bij E-Crane zie je geen extra accumulatoren of extra cilinders voor energierecuperatie maar wel een uitgekiend energievriendelijk concept.

Slechts één cilinder zorgt voor de beweging van de hoofdarm. Hetzelfde is het geval voor de beweging van de voorarm en daarenboven zijn beide cilinders identiek. Een mooi voorbeeld van engineering met het oog op servicevriendelijkheid. E-Crane heeft naar eigen zeggen altijd alle onderdelen op voorraad.

25-jarig bestaan

Moederbedrijf Indusign begon in 1990 in Eeklo met een tiental mensen. Vandaag telt de onderneming afgerond 400 werknemers en heeft E-Crane vestigingen in o.m. de Verenigde Staten, Nederland en Polen. In Polen werkt het gros van de medewerkers aan de staalbouw van de kranen. In Adegem volgt de afwerking vóór de montage ter plaatse. E-Crane kiest nog steeds voor een volledig geïntegreerde constructie.

In kranen realiseert de onderneming een omzet van pakweg 25 miljoen ' met een productie van 20 tot 25 kranen per jaar voor havens, recycling (schroot) en onderhoudsbaggerwerken. Het merendeel van de productie wordt buiten Europa verkocht.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Ontwerpteam gezocht voor herontwikkeling Sint-Andrieswijk

Ontwerpteam gezocht voor herontwikkeling Sint-Andrieswijk

Kandidaat-ontwerpers kunnen zich vóór 6 september aanmelden om een binnengebied in de Sint-Andrieswijk in het stadshart van Antwerpen nieuw leven in te blazen. AG Vespa schrijft hiervoor een openbare aanbesteding uit. Tussen de[…]

11/08/2022 | ProjectenOntwerp
Werken aan de Mechelse vesten van start

Werken aan de Mechelse vesten van start

Voor het eerst sinds anderhalf jaar minder vacatures

Voor het eerst sinds anderhalf jaar minder vacatures

Ierse isolatiegroep Kingspan neemt Derbigum over

Ierse isolatiegroep Kingspan neemt Derbigum over