Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Dyka verwerft rechten op V-flow infiltratiesysteem

Gerelateerde onderwerpen :

,
Dyka verwerft rechten op V-flow infiltratiesysteem

Het systeem bestaat uit een kolk met zandvang en een geperforeerde buis met geotextiel.

De producent en leverancier van kunststof leidingsystemen Dyka neemt het verticale infiltratiesysteem V-flow over van Wegenbouw van de Kreeke. Als onderdeel van de Tessenderlo Group PPS heeft Dyka meer mogelijkheden om deze oplossing internationaal te vermarkten. V-flow is een verticale infiltratieoplossing die drie functies combineert: regenwater inzamelen, bergen en infiltreren. Het systeem biedt een antwoord op lokale wateroverlast en het beheer van regenwater. Het grote voordeel van V-flow is dat het voor minder hinder zorgt bij de installatie. Straten hoeven niet opengebroken en afgesloten te worden. Het systeem laat zich snel en eenvoudig plaatsen.

“V-flow is bedacht door het van de Kreeke-team. Samen met Dyka en Nyloplast hebben we ons idee omgevormd tot een functioneel product. Inmiddels hebben we 750 V-flows geplaatst. Onze organisatie is gericht op de Vlaamse en Nederlands-Limburgse markt. Het product is nu helemaal klaar om door te breken in de rest van Europa. Daarom hebben we een overeenkomst gesloten met Dyka, dat een internationaal team heeft met de kennis en knowhow om V-flow alle groeikansen te geven”, verklaart directeur Bas van de Kreeke.

Ook Hans Verhoeven, marketing & business development manager bij Tessenderlo Group, ziet grote voordelen in de overname van V-flow. “Het infiltratiesysteem past perfect in ons Duborain-assortiment voor regenwaterbeheer. Bovendien heeft Dyka een groot distributienetwerk: alleen al in de Benelux beschikken we over twee productiesites en 27 filialen. Wegenbouw van de Kreeke blijft uiteraard een belangrijke partner voor de plaatsing van V-flow”, aldus Verhoeven.

Het systeem bestaat uit een kolk met zandvang en een geperforeerde buis met geotextiel. Het in de kolk opgevangen water wordt gebufferd in de buis en langzaam aan de bodem afgegeven. Dit systeem voorkomt niet alleen lokale wateroverlast, maar vermijdt ook uitdroging van de bodem. Het verticale afwateringssysteem reduceert plaatselijke overlast en is toepasbaar voor nieuwe en bestaande rioolstelsels. De oplossing is toepasbaar bij particulieren, in de industrie en bij openbare projecten.

Minder hinder

Bij de installatie hoeft men niet de hele straat open te leggen. Het boren van een gat op de plaats waar het systeem komt volstaat. Dat levert minder hinder op voor de omwonenden. Ook de uitvoerder wint omdat hij aanzienlijk minder kosten heeft bij de plaatsing. Voorts is het systeem onafhankelijk van andere voorzieningen, wat eveneens plaatsingskosten uitspaart.

V-flow is beschikbaar in twee versies: één met een gladde pvc-infiltratiebuis van 5 m en één met een geribde pp-infiltratiebuis van 6 m. Beide versies hebben dezelfde kolk met zandvang en filter. Andere opties zijn mogelijk en zijn in de praktijk reeds uitgevoerd. Het V-flow-systeem is perfect inspecteerbaar en reinigbaar met standaardmethodes. Een zandvang, een filter en een drijflaagschot voorkomen dat vuil diep in de infiltratiepaal verdwijnt. Zo is een lange levensduur gegarandeerd.

Het systeem is uiterst milieuvriendelijk. Regenwater wordt immers ter plaatse in de bodem verwerkt. Omdat het regenwater niet over grote afstanden hoeft te worden getransporteerd, is veel minder materiaal, werk en transport nodig. V-flow maakt gebruik van de bestaande structuur van wegen en goten. Daardoor zijn geen bijkomende grondwerken nodig. Elke kolk kan optioneel worden uitgerust met een overstort voor aansluiting op de riolering in de straat.

Deze decentrale oplossing zorgt ervoor dat het straatbeeld ongewijzigd blijft. Bestaande straatkolken worden immers vervangen door een V-flow infiltratiesysteem. Daarbij blijven de bestaande weginrichting en goten hun functie uitoefenen. Omdat V-flow direct infiltreert, zijn geen bijkomende ondergrondse verbindingen nodig om het water af te voeren naar een centrale installatie.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

'Virtual reality zal het meeste impact hebben op de bouwsector'

'Virtual reality zal het meeste impact hebben op de bouwsector'

Bouwkroniek laat elke week een CEO of andere leidinggevende uit de brede Belgische bouwsector aan het woord. Deze week mag Anthony Blavier, CEO van Maisons Compère/Woningen Compere, antwoorden op onze vijf standaardvragen.    […]

Patrick Cloet overleden

Patrick Cloet overleden

'Circulair bouwen mag geen modebegrip worden'

'Circulair bouwen mag geen modebegrip worden'

Familie Delmulle viert 100 jaar Danilith

Familie Delmulle viert 100 jaar Danilith

Meer artikels