Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Duwtje in de rug voor renovatie Antwerpse flatgebouwen

Duwtje in de rug voor renovatie Antwerpse flatgebouwen

© totalpics

In Antwerpen staan meer dan 600 appartementsgebouwen met minstens 20 wooneenheden die minstens 20 jaar oud zijn. Om de klimaatdoelstellingen te halen wil de stad Antwerpen samen met de bewoners deze gebouwen versneld toekomstbestendig maken. De stad ontwikkelde in dat kader een nieuwe premie en coaching.

Aan het einde van de jaren ’60 en het begin van de jaren ’70 van vorige eeuw schoten de appartementsgebouwen in de rand van de Vlaamse centrumsteden als paddenstoelen uit de grond. Gebouwen van tien en meer verdiepingen veranderden in een paar jaar tijd de skyline van Antwerpen. Ondertussen vieren deze gebouwen hun 50-jarig bestaan en zijn er heel wat toe aan een grondige renovatie. Dit stelt eigenaars voor grote uitdagingen. Behalve het financiële aspect is er voor een grondige renovatie immers ook heel wat kennis en ervaring nodig. Waar te beginnen, welke maatregelen te nemen en in welke volgorde?

“Eigenaars die hun woning toekomstbestendig willen maken worden geconfronteerd met verschillende vervangingsinvesteringen en zien vaak door het bos de bomen niet meer. Vaak voldoet de isolatie niet meer of kan er door de bewoners nog sterk bespaard worden op energie door te kiezen voor nieuwe gevelisolatie, ramen of een nieuwe verwarmingsinstallatie”, verduidelijkt de Antwerpse schepen van Leefmilieu Nabila Ait Daoud.

“Om een overzicht te krijgen van de prioritaire investeringen in grote appartementsgebouwen geeft de stad Antwerpen aan de Vereniging van Mede-Eigenaren (VME) een premie om een masterplan Benovatie op te maken. Zo krijgen eigenaars een zicht op de kosten en opbrengsten van hun investering om het wooncomfort te blijven garanderen en de volgorde waarin ze de aanpassingen het best uitvoeren”, meldt ze.

Stappenplan

De stad wil eigenaars van grote appartementsgebouwen (met minstens 20 wooneenheden) hulp bieden voor dergelijke renovaties. De renovatiecoach van de stad zal de bewoners ondersteunen om met experts een duidelijk stappenplan, aangepast aan de specifieke noden van het gebouw, uit te werken. Het doel hierbij is de verbetering van de energieprestatie van een gebouw met oog voor een veiligere, gezondere en comfortabelere leefomgeving.

Een Masterplan Benovatie bestaat uit drie grote delen:

  1. een analyse van de staat van het gebouw;
  2. de opmaak van een duurzame meerjarenplanning voor het gebouw;
  3. een stappenplan waarmee de eigenaars in hun algemene vergadering aan de slag kunnen.

De stad Antwerpen ondersteunt de eigenaars ook met een premie. Dankzij deze premie krijgen de bewoners tot 50% van de kosten van het studiewerk, met een maximum van 7.500 €, terugbetaald. Renovatiecoach Barbara De Kezel ondersteunt bovendien de bewoners bij de masterplanstudie en gidst hen daarna doorheen de financieringsmogelijkheden en het Vlaamse premielandschap. Zo kunnen ze hun persoonlijk masterplan Benovatie realiseren.

Brabo I

Onlangs werd de eerste overeenkomst ondertekend tussen de stad en de Vereniging van Mede-eigenaars en de syndicus van het appartementsgebouw Brabo I. “Een goede meerjarenonderhoudsplanning voor dit gebouw biedt de kans om een goede dienstverlening te blijven bieden aan de bewoners. Zo kunnen we dankzij het stappenplan de financiering opbouwen om een veilige en comfortabele huisvesting te voorzien. We zijn blij om als eerste mee vorm te kunnen geven aan toekomstbestendige woningen in Antwerpen”, stelt syndicus Tony Van den Bergh van Trigon.

Meer info is te vinden op www.antwerpen.be/renovatiecoach. Eigenaars van een woning in een appartementsgebouw met minstens 20 wooneenheden van minstens 20 jaar oud kunnen zich kandidaat stellen via renovatiecoach@stad.antwerpen.be voor de coaching en de premie.

 

 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

152 miljoen € voor Brussels politiegebouw

152 miljoen € voor Brussels politiegebouw

De burgemeesters van Brussel en Elsene hebben de architectenbureaus B-architecten en OSAR aangesteld voor de bouw van het gebouw van De Ligne. De kosten van het hele project worden begroot op 152 miljoen €, waarvan iets meer dan 33 miljoen[…]

19/10/2021 | BrusselProjecten
Marie Thumas-site aan Leuvense Vaart krijgt nieuwe bestemming

Marie Thumas-site aan Leuvense Vaart krijgt nieuwe bestemming

Evolutie bouwvergunningen eerste zes maanden van 2021

Evolutie bouwvergunningen eerste zes maanden van 2021

Eerste steen gelegd voor renovatie en uitbreiding Anderlechtse school

Eerste steen gelegd voor renovatie en uitbreiding Anderlechtse school

Meer artikels