Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Duurzame materialen voor binnenafwerking

Gerelateerde onderwerpen :

Het materiaal dat gebruikt wordt voor de binnenafwerking wordt het vaakst vernieuwd doorheen de levensduur van het gebouw. Bovendien brengen we allemaal veel tijd binnen door en beïnvloedt dit materiaal rechtstreeks de gezondheid van de bewoners. Het is dus belangrijk om aandacht te schenken aan de impact van dit materiaal op onze gezondheid, meer bepaald m.b.t. de uitstoot van schadelijke stoffen en de impact op het milieu doorheen de volledige levenscyclus.

Labels kunnen ons helpen bij het maken van de juiste keuze, maar hoe kunnen ze aanbevolen worden in bestekken van openbare aanbestedingen' Welke andere informatiebronnen kunnen aangeboord worden om het juiste materiaal te kiezen wanneer geen label voorhanden is' Is materiaal met een geringere impact op het milieu en de gezondheid duurder' Leefmilieu Brussel onthult de antwoorden op al deze vragen samen met de lessen die getrokken werden uit reeds gerealiseerde projecten tijdens een tweetalig seminarie met simultaanvertaling op 5 juni bij het CIVA in de Kluisstraat 55 in Elsene. Hierbij onderzoekt het hoe de milieubalans, het comfort en de technisch-economische haalbaarheid met elkaar kunnen verzoend worden.

Dit is het programma:

8.30 uur: Onthaal.

9 uur: Inleiding.

9.15 uur: 'Uitdagingen op het vlak van materialen voor binnenafwerking. Welke impact op de milieu- en gezondheidsbalans van het gebouw' Met welke duurzaamheidscriteria moeten we rekening houden'' door Laurent Dinaer (F), dienst Facilitator Duurzame Gebouwen - specialiste Leefmilieu.

9.30 uur: 'De impact van de afwerkingsmaterialen op de luchtkwaliteit. Praktijkervaring van de RCIB met concrete gevallen van vervuiling van de binnenlucht' door Sandrine Bladt (F), RCIB.

10.15 uur: 'Duurzaamheidscriteria opnemen in de bestekken. Labels, Europese Green Product Procurement-criteria en andere instrumenten voor (publieke) opdrachtgevers' door Liesbet Temmerman (F), Ceraa vzw.

10.45 uur: Vragenronde.

10.55 uur: Koffiepauze en gesprekken met de sprekers.

11.15 uur: 'Case study kantoren: het project Voorbeeldgebouw Mundo-B. Praktijkervaring over de kosten, de materiaalkeuze en hun weerstand doorheen de tijd' door Frederic Ancion (F), Ethical Property Europe.

11.30 uur: 'Case study school: passieve kleuterschool in Etterbeek. Gebruik van materiaal met een beperkte milieu-impact in een kleuterschool' door Marieke De Ridder (NL), EVR Architecten.

12.15 uur: 'Voorstelling van de aankoopgids ecologisch materiaal. Een praktische tool voor zowel particulieren als professionals' door Adeline Guerriat (F), Ecoconso.

12.30 uur: Slotwoord.

12.45 uur: Einde van het seminarie.

Leefmilieu Brussel organiseert dit seminarie in het kader van de seminaries Duurzaam Bouwen. Het richt zich tot architecten, studiebureaus, aannemers en zowel publieke (gemeenten, OCMW, OVM (Openbare Vastgoedmaatschappijen), gewestelijke of federale instellingen, ...) als particuliere opdrachtgevers. De deelnameprijs bedraagt 20 '. Voor inschrijvingen kan je terecht op http://www.icedd.be/inscription/Frm_detail.cfm'afoNum=779, voor meer informatie over de opleidingen Duurzaam Bouwen op http://www.leefmilieu.brussels/opleidingendubo. Dit seminarie stemt overeen met drie opleidingsuren voor vastgoedmakelaars en syndici.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Oplopende kosten duwen bouwbarometer in het rood

Oplopende kosten duwen bouwbarometer in het rood

Het ondernemersvertrouwen van bouwbedrijven zakte in het eerste kwartaal van 2022 naar 98,5, dat is een flink stuk onder de gezonde grens van 100. Negen op de tien bouwbedrijven maken zich ernstig zorgen over de economische situatie. Dat blijkt[…]

Hoge kosten doen kmo’s vrezen voor rendabiliteit

Hoge kosten doen kmo’s vrezen voor rendabiliteit

Elektrobedrijven teleurgesteld in federaal energieakkoord

Elektrobedrijven teleurgesteld in federaal energieakkoord

Vlaamse ondernemers vrezen voor recessie

Vlaamse ondernemers vrezen voor recessie

Meer artikels