Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Duurzaamste woonwijk van Gent voltooid

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Duurzaamste woonwijk van Gent voltooid

De nieuwe woonwijk werd zopas geopend door de Gentse burgemeester Mathias De Clercq (r.) en Alexandre Huyghe, de CEO van Revive.

De Gentse burgemeester Mathias De Clercq heeft de nieuwe woon- en werkwijk WATT tussen de Nieuwewandeling en de Pieter Colpaertsteeg officieel geopend. Ruim vier jaar geleden bevonden zich hier nog de overblijfselen van de vervuilde Elektrion-fabriek, een producent van motorolie.
Vandaag vertoef je er in de duurzaamste wijk van Gent, waar fossiele brandstoffen volledig verbannen zijn door een geothermisch netwerk. Bovendien is er 2.000 m² groen aangelegd op een locatie die vroeger volledig gebetonneerd was en werden een dertigtal regenwatertanks geïnstalleerd.
 
De stadsontwikkeling is een zogeheten brownfieldproject, waarbij de vastgoedontwikkelaar eerst een oude vervuilde industriële site afbreekt en het hele terrein grondig saneert, om er vervolgens een nieuwe toekomst aan te geven. Voor het WATT-project in Gent heeft projectontwikkelaar Revive alles op alles gezet om fossiele brandstoffen volledig uit de wijk te verbannen.
 
Dat is vooral gelukt dankzij het geothermische netwerk, het kroonjuweel van de site, met 25 leidingen die tot wel 75 m diep gaan. Daarnaast is ook aan duurzaam watergebruik gedacht: er zijn een dertigtal grote regenwatertanks geïnstalleerd, met een totale opslagcapaciteit van zo’n 100.000 liter regenwater.
 
“Door het warmtenetwerk te koppelen aan de vloerverwarming, aangevuld met een aantal individuele warmtepompen en het nieuwste balansventilatiesysteem, houden we de hele WATT-wijk vrij van fossiele brandstoffen. Zowel de kantoren als de woningen worden op deze manier verwarmd én gekoeld”, legt Alexandre Huyghe, de CEO van Revive uit.

Metamorfose

De voormalige Elektrion-fabriek heeft niet alleen plaats gemaakt voor 74 woningen en 2.000 m² kantoren. De WATT-wijk blijkt populair bij de Gentenaars: hoewel de bouw pas nu volledig afgewerkt is, is de wijk al vrijwel volledig bewoond, goed voor ongeveer 200 bewoners.
 
Bijna 20% van de vroeger volledig gebetonneerde site is vervangen door groene ruimte, goed voor nog eens 2.000 m². In de kantoren, ‘WATT The Firms’ gedoopt, zijn vandaag reeds 18 bedrijven gevestigd. Ook Revive zelf nam er meteen bij de oplevering van de kantoren zijn intrek. Momenteel zijn er nog maar twee bedrijfsruimtes beschikbaar.
 
“Voor ons is het totaalplaatje enorm belangrijk: een stadsontwikkelingsproject anno 2020 mag niet alleen pure huisvesting en/of kantoren bieden. Je moet in de eerste plaats aan de leefbaarheid denken. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat het er aangenaam vertoeven is? Groene ruimte daarbij cruciaal, zowel op als rond de site. De ligging van de wijk aan het Groenevalleipark en de Coupure is daarom ideaal”, zegt Alexandre Huyghe.
 
“Anderzijds moet je ook aan andere ontspanningsmogelijkheden denken. In het geval van WATT: een speelzone voor de kinderen, een buurtschuur en het restaurant Rizoom. Neem daar nog enkele handelsruimtes en de praktijken van een kinesist en een psycholoog bij, en je hebt een volwaardige stadswijk die echt leeft”, aldus de CEO van Revive.

Dit is niet het enige brownfieldproject dat vastgoedontwikkelaar Revive momenteel in Gent realiseert. Ook de oude Sidaplax-fabriek in Gentbrugge en de Vynckier-fabriek aan de Nieuwevaart krijgen een duurzame toekomst.
 
“Het is geen geheim dat het Gentse woningaanbod de jongste jaren de vraag niet meer kan volgen. De stad krijgt er elk jaar zowat 2.000 inwoners bij. De beste oplossing om die druk op de woningmarkt aan te pakken is net door deze stadskankers zoals de voormalige Elektrion-fabriek op te ruimen, te saneren en daarna te herontwikkelen tot duurzame, groene woonwijken. Gelukkig zijn er zo de komende jaren dus nog enkele projecten op komst”, besluit Alexandre Huyghe.
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Bouw van meest energiezuinige woonbuurt van Waregem gestart

Bouw van meest energiezuinige woonbuurt van Waregem gestart

In Waregem hebben burgemeester Kurt Vanryckeghem en een vertegenwoordiging van het schepencollege samen met directeur Bart Verschelde van het Waregems Autonoom Gemeentebedrijf Stadsontwikkeling en de projectontwikkelaars Steenoven en Eribo, de[…]

Houthulst krijgt een kmo-park van 7.200 m²

Houthulst krijgt een kmo-park van 7.200 m²

Ontwerpteam BDR-Carton 123 Architecten realiseert Kappaertsite

Ontwerpteam BDR-Carton 123 Architecten realiseert Kappaertsite

Mechelen renoveert leegstaande panden tot sociale huurwoningen

Mechelen renoveert leegstaande panden tot sociale huurwoningen

Meer artikels