Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Duurzaam datacenter UGent Zwijnaarde

Duurzaam datacenter UGent Zwijnaarde

Universiteit Gent bouwt in Zwijnaarde een gloednieuw datacenter met IT Labo's. Het gebouw, dat 13 bouwlagen omvat, moet een nieuw oriëntatiepunt worden aan de stedelijke rand en de verkeersassen N60 en E40.

De toren bestaat uit een centrale kern waarrond een betonnen frame is gebouwd. Om het gewicht van de totale constructie te beperken, werd voor de gevel gekozen voor geprefabriceerde houten wandcassettes van Jonckheere Projects. 'Door gebruik te maken van hout als gevelelement wordt het totale gewicht van het gebouw gereduceerd, wat een enorme besparing oplevert in de opbouw', aldus Pierre van Steenberge, gedelegeerd bestuurder van Tandem Wood Products. Dit past helemaal in het verhaal van UGent, die absoluut een duurzaam gebouw wou.

BioSpan VapourBlock

Een belangrijk aspect bij het bouwen van dit datacenter, was de opbouw van de houten wand. Een wandopbouw is het best dampopen van binnen naar buiten, waarbij de binnenzijde meer dampremmend is dan de buitenzijde. Op die manier kan vocht gemakkelijk naar buiten worden afgevoerd en wordt de isolatie niet aangetast.

'Het aanbrengen van een dampscherm aan de binnenzijde van een gebouw is een arbeidsintensief proces. Door gebruik te maken van de bouwplaat Bio­Span VapourBlock van SpanoTech (Unilin, division panels) met geïntegreerd dampscherm, is het achteraf aanbrengen van een dampremmende folie niet meer nodig', vertelt Dieter Penninck, verkoopdirecteur SpanoTech bij Unilin. 'De industrieel aangebrachte VapourBlock coating vervangt immers het dampscherm en heeft een constante µ-waarde van 240 over de volledige plaat (15mm).'

Duurzaam alternatief voor OSB

Bij duurzaam bouwen is ook de luchtdichtheid van essentieel belang. 'Bij het datacenter is een luchtdichte bouwschil van essentieel belang om de koelingsmechanismes optimaal te laten werken. Vermits OSB-platen op zich niet altijd even luchtdicht zijn, was de BioSpan VapourBlock ook hier een waardig alternatief. Dankzij de dampremmende coating wordt steeds een goede n50 waarde behaald', legt Dieter Penninck uit. Met duurzaamheid als één van de belangrijke invalshoeken van dit project, was ook een beperkte formaldehyde-emissie van belang.

Door gebruik te maken van een aangepaste MUF-verlijming heeft de BioSpan VapourBlock een uitzonderlijk lage formaldehyde-emissie, vergelijkbaar met die van natuurlijk hout (<2mg/ 100g droge stof). Deze unieke samenstelling beperkt bovendien de lineaire uitzetting en zwelling in vochtige omstandigheden tot een minimum.

Hoewel de BioSpan VapourBlock initieel bedoeld was als een plaat voor de traditionele houtskeletbouw, is het duidelijk dat deze ook voor grotere bouwprojecten gebruikt kan worden. Dieter Penninck: 'De BioSpan VapourBlock heeft als uitstijvende bouwplaat met geïntegreerd dampscherm een waaier van toepassingen. Niet enkel voor wanden, maar ook voor daken en vloeren.'

BioSpan VapourBlock wordt verdeeld door Tandem Wood Products en is verkrijgbaar via de houthandel.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Thomas & Piron neemt BAM Galère en BAM Lux over

Thomas & Piron neemt BAM Galère en BAM Lux over

De Waalse groep Thomas & Piron neemt de bedrijven BAM Galère en BAM Lux over van de Nederlandse groep BAM. De Nederlandse groep BAM heeft in ons land ook nog het bedrijf Interbuild. De transactie, waarvan het bedrag niet wordt[…]

Burgers investeren in Scholen van Vlaanderen

Burgers investeren in Scholen van Vlaanderen

Aanleg omleidingsweg Anzegem stap dichterbij

Aanleg omleidingsweg Anzegem stap dichterbij

Ontwerp Leiebrug tussen Wevelgem en Lauwe is klaar

Ontwerp Leiebrug tussen Wevelgem en Lauwe is klaar