Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Dure energieprijzen sporen gezinnen aan om te renoveren

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Dure energieprijzen sporen gezinnen aan om te renoveren

Isolatiebedrijven zien hun activiteiten flink toenemen. Die trend stemt overeen met het stijgende aantal energetische renovaties in Vlaanderen. De stijgende energieprijzen trekken momenteel heel wat gezinnen over de streep.

 

Ondanks de hogere prijzen van bouwmaterialen investeren  zij liever in een energierenovatie die gepaard gaat met energiepremies dan de hoge energiekosten te blijven betalen. Het terugverdieneffect van die investeringen is immers aanzienlijk gestegen. Uit de jongste cijfers blijkt dat ingrijpende renovatievergunningen zich op een recordhoogte bevinden.

John Coose, de bedrijfsleider van Eltherm, is tevens voorzitter van de werkgroep isolatiebedrijven bij de Confederatie Bouw. Hij biedt zijn klanten een breed gamma van isolatietechnieken aan met gebruik van traditionele tot meer ecologische materialen, zowel voor nieuwbouw als voor renovatie.

Enorme toename

“Onze isolatiewerken zijn enorm toegenomen. Steeds meer mensen willen energiezuiniger gaan wonen. Met de stijgende energieprijzen verdien je een investering in isolatie steeds sneller terug. Bovendien verhoogt je wooncomfort aanzienlijk. Vakmanschap en correcte plaatsing is cruciaal”, zegt John Coose.

“Ook begeleiding in de materiaalkeuze is vandaag van groot belang. Naast traditionele isolatiematerialen zoals glaswol en PUR/PIR werken wij vandaag ook vaker met kalkhennep, minerale glaswolvlokken en cellulose. Het gebruik ervan dient steeds per bouwwerf te worden geëvalueerd, maar dit kan zeker in deze materialencrisis een volwaardig alternatief bieden”, vervolgt Coose.

Zowel de Vlaamse als de federale regering hebben onlangs het pakket aan steunmaatregelen versterkt voor energetische ingrepen en hernieuwbare energietoepassingen in gebouwen. Uit het aantal vergunningen van vorig jaar blijkt dat ingrijpende renovaties op een recordhoogte zitten. In 2021 was er sprake van een stijging van 15% in vergelijking met 2020 en van 25% ten opzichte van 2019.

Terugverdientijd

De recente steunmaatregelen versterken die gunstige trend. Ook omdat momenteel de terugverdientijd van energetische investeringen tot een derde is geslonken in vergelijking met de situatie vorig jaar als gevolg van de sterk gestegen energieprijzen. Uit een analyse van de Vlaamse Connfederatie  Bouw (VCB) blijkt dan ook dat wie een energieverslindende woning heeft dubbel zo hard wordt getroffen. 

“Zoals andere sectoren ziet ook de bouw de prijzen van grondstoffen en materialen stijgen. Maar in de huidige energiecrisis blijft een energierenovatie de beste bescherming. Niet alleen investeer je beter in en energiezuinige woning dan in een stijgende energiefactuur, ook kan je rekenen op een sterker pakket aan steunmaatregelen. Voorts geldt tot eind 2023 een verlaagd btw-tarief van 6% op sloop en heropbouw en op hernieuwbare energie bij nieuwbouw”, besluit Marc Dillen, directeur-generaal van de VCB.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Baksteenproducent start pilootproject voor retourservice houten pallets

Baksteenproducent start pilootproject voor retourservice houten pallets

Baksteenproducent Vandersanden uit Bilzen start een pilootproject voor een retourservice van houten pallets in België en Nederland. Die service is een samenwerking tussen Vandersanden, zijn klanten (aannemers en handelaars) en het[…]

België hanteert andere normen voor branddeuren dan meeste Europese landen

België hanteert andere normen voor branddeuren dan meeste Europese landen

OVAM krijgt nieuwe administrateur-generaal vanaf 1 december

OVAM krijgt nieuwe administrateur-generaal vanaf 1 december

Ondernemersvertrouwen in de bouwsector tuimelt naar beneden

Ondernemersvertrouwen in de bouwsector tuimelt naar beneden

Meer artikels