Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Durabrik bouwt 16 woningen met thuisbatterijen

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Durabrik bouwt 16 woningen met thuisbatterijen

(c) Durabrik

In de gemeente Dilbeek wordt een testproject gelanceerd waarbij voor het eerst een aantal woningen worden voorzien van thuisbatterijen. Dat maakt ze voor een groot deel zelfvoorzienend en zal ook de energiefactuur doen dalen.
 

 

Het energiezuinige woningbouwproject wordt door bouwbedrijf Durabrik uit Drongen gerealiseerd in de verkaveling aan de Hoppeweg in Sint-Ulriks-Kapelle. Daar worden in de eerste helft van volgend jaar zestien woningen met een negatief E-peil gebouwd en voorzien van thuisbatterijen. Durabrik wil tegen 2025 alle woningen in nieuwbouwprojecten meer energie laten opwekken dan dat ze verbruiken.
 
In dit nieuwbouwproject aan de Hoppeweg zijn er mogelijkheden voor elk type gezin en elk budget. Zo komen er zowel moderne woningen met een strakke architectuur als hedendaagse huizen met een stijlvolle uitstraling. Wat ze alvast gemeen zullen hebben, is dat ze extreem energiezuinig worden.
 
Alle huizen krijgen een negatief E-peil. Zo wordt alle energie die dagelijks nodig is, geproduceerd met een lucht/water-warmtepomp en zonnepanelen. De bewoners worden voor vijf jaar vrijgesteld van onroerende voorheffing.
 
Een primeur voor Durabrik is dat de huizen in dit project, voor de bewoners die het willen, voorzien worden van een energiemanagementsysteem en een thuisbatterij. De batterij slaat de stroom op die de zonnepanelen produceren, maar die niet meteen verbruikt wordt.
 
Wanneer de zonnepanelen niet genoeg energie produceren om het verbruik te dekken, wordt de opgeslagen elektriciteit in de batterij aangewend. Pas als de thuisbatterij leeg is, wordt de energie van het stroomnet gehaald. Voor de eerste vijf eigenaars die ermee akkoord gaan dat Durabrik hun verbruiksgegevens gedurende drie jaar lang monitort, is de thuisbatterij ter waarde van ongeveer 7.000 € bovendien gratis.
 
“Het woningbouwproject in Sint-Ulriks-Kapelle wordt zo een ‘living lab’ waarbij we de energiehuishouding van onze klanten beter leren begrijpen. Zo krijgen we meer inzicht in de werking van de thuisbatterij en kunnen we in de toekomst nog energiezuiniger gaan bouwen. Tegen 2025 willen we in alle woningen in onze projecten meer energie te laten opwekken dan dat ze verbruiken. Vandaag zetten we een mooie stap in deze richting”, besluit Steven Vanden Brande, duurzaamheidscoördinator bij Durabrik. 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Omgevingsvergunning voor verdere vernieuwing Gent-Sint-Pieters

Omgevingsvergunning voor verdere vernieuwing Gent-Sint-Pieters

De Vlaamse overheid heeft zopas een omgevingsvergunning verleend voor de verdere vernieuwing van het treinstation Gent-Sint-Pieters. De plannen daarvoor werden begin vorig jaar aangepast en zorgen voor een functioneel, autonoom toegankelijk en[…]

08/05/2021 | GentNMBS
Roeselare start stadsvernieuwingsproject Damman-Croes

Roeselare start stadsvernieuwingsproject Damman-Croes

Stad keurt masterplan UZ Gent goed

Stad keurt masterplan UZ Gent goed

Vernieuwing en uitbreiding voor basisschool in Oudergem

Vernieuwing en uitbreiding voor basisschool in Oudergem

Meer artikels