Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Dumpers rijden langs trolley-lijn in ijzerertsmijn

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Dumpers rijden langs trolley-lijn in ijzerertsmijn

(c) Liebherr

Na een geslaagde test komt er een uitbreiding tot zes Liebherr-dumpers met starre as die deels elektrisch aangedreven worden via een trolley-lijn, met een bovenleiding zoals een tram, in een Oostenrijkse ijzerertsmijn. Het hele project vergt een investering van afgerond 20 miljoen €.
De ontwikkeling van de stroomvoorziening via de trolley-bovenlijn startte met een akkoord dat werd ondertekend op de bouwmaterieelvakbeurs Bauma in 2019. De test omvatte een bovenlijn voor één Liebherr T 236, een 100 tons-truck die zowel op diesel als elektrisch aangedreven kan worden. Voor de test was de bovenlijn slechts 500 m lang. Nu die test succesvol blijkt, wordt de bovenlijn uitgebreid tot 5 km. 
 
Doorgaans vergt het transport van 13 miljoen ton erts per jaar 4,5 miljoen liter diesel. Mijnbouwbedrijf VA Erzberg wil dat met de trolley-lijn verminderen tot 1,5 miljoen liter diesel. De CO2-uitstoot vermindert dan met zowat 4.200 ton. Ook inzake stikstofoxide en fijn stof worden zo belangrijke redacties bereikt.
 
In principe kunnen de zes dumpers tegelijk stroom afnemen over de lengte van de lijn. De dumpers gebruiken de bovenlijn bij het oprijden van de hellingen. Ze moeten daarbij, anders dan een tram of trein, niet altijd exact hetzelfde rijspoor volgen, maar kunnen afwijken over de breedte van de toegangsweg. Dit kan van belang zijn als bv. het slechte weer zorgt voor een mindere toegankelijkheid. Nu is het nog uitkijken naar het succes van de trolley-lijn tijdens de winter, die best streng kan zijn in de Oostenrijkse Alpen.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Huurland breidt vloot uit met 2 Mini Screeners

Huurland breidt vloot uit met 2 Mini Screeners

Huurland was in 2016 één van de eerste verhuurbedrijven die de Mini Screener van FleXiever in het verhuurgamma opnam. Een schudzeefmachine van dit formaat was toen nog redelijk onbekend. Traag maar gestaag vond deze machine zijn[…]

25/09/2020 | MaterieelVerhuur
Troostwijk veilt voor het eerst jonge en 'bijna nieuwe' bouwmachines

Troostwijk veilt voor het eerst jonge en 'bijna nieuwe' bouwmachines

Compacte graafmachine met hoge hefkracht

Compacte graafmachine met hoge hefkracht

JCB toont eerste graafmachine op waterstof

JCB toont eerste graafmachine op waterstof

Meer artikels