Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Dubbel zoveel werkmeldingen buitenlandse zelfstandigen

Het aantal Limosa-meldingen door buitenlandse zelfstandigen is de voorbije vijf jaar meer dan verdubbeld. Ook het aantal buitenlandse werknemers gaat al jaren steil omhoog. De meeste meldingen komen uit Oost-Europese landen. Vlaams parlementslid Wouter Raskin vroeg de cijfers op bij staatssecretaris Bart Tommelein. Deze cijfers geven echter geen duidelijkheid over de aard van de activiteiten die buitenlandse zelfstandigen in ons land ontplooien.

De sterke toename van het aantal zelfstandigen uit het buitenland verrast niet. Buitenlandse zelfstandigen die tijdelijk in België komen werken, moeten vooraf hun activiteiten melden en daarvoor een Limosa-aangifte doen. Terwijl het vijf jaar geleden nog ging om 30.436 aangiftes, werd vorig jaar afgeklokt op 70.410. Ook dit jaar zal de kaap van 70.000 meldingen zeker overschreden worden. Eind september stond de teller al op 69.993.

De cijfers hebben betrekking op het aantal meldingen, niet op het aantal buitenlandse zelfstandigen dat in België actief is. Eenzelfde persoon kan zich namelijk verschillende keren melden. 'Het reële aantal zelfstandigen ligt dus mogelijk wat lager dan 70.000. Niettemin gaat het om een aanzienlijk bedrag aan sociale bijdragen dat ons land misloopt. Volgens de Europese regelgeving blijven buitenlandse zelfstandigen die slechts tijdelijk in België aan de slag gaan, onderworpen aan de sociale zekerheid van hun thuisland. De sociale bijdragen zouden echter best worden geïnd in het werkland', aldus kamerlid Wouter Raskin.

De meeste werkmeldingen komen uit Oost-Europese landen (Polen, Roemenië) en de buurlanden (Duitsland, Frankrijk en Nederland). Onze noorderburen staan al jaren met voorsprong op nummer één. De verklaring hiervoor kan wellicht gezocht worden bij het stijgende aantal zzp'ers of zelfstandigen zonder personeel. Zij komen weliswaar vanuit Nederland, maar hebben vaak een Oost-Europese nationaliteit.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Verlof ... in onze eigen hof

Verlof ... in onze eigen hof

Tijd om uit te rusten! Niks moet, niksen mag! Wij nemen een korte pauze van 19/07 t.e.m. 08/08! Op 09/08 zijn we er weer! Blijf gezond, hou het veilig en vooral: geniet ervan! Team Bouwkroniek  

'Virtual reality zal het meeste impact hebben op de bouwsector'

'Virtual reality zal het meeste impact hebben op de bouwsector'

Half augustus begint aanleg rotonde Tongersesteenweg in Lanaken

Half augustus begint aanleg rotonde Tongersesteenweg in Lanaken

Dendermonde wil toekomst vestinggordel veiligstellen

Dendermonde wil toekomst vestinggordel veiligstellen