Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Drones veilig het luchtruim in dankzij nieuwe technologie

Gerelateerde onderwerpen :

,
Drones veilig het luchtruim in dankzij nieuwe technologie

© CC-by Kergourlay

Tijdens een live demonstratie op Aviolanda Aerospace in het Nederlandse Hoogerheide hebben een Nederlands en Belgisch bedrijf samen laten zien hoe je drones kan managen en controleren. Dit gebeurde dankzij een speciaal ontwikkelde kleine transponder in combinatie met speciale software. Deze nieuwe technologie werd ontwikkeld door het Belgische Unifly, ontwikkelaar van Unmanned Traffic Management-software (UTM) en de Europese distributeur van uAvionix, leverancier van transponders die de drones zichtbaar maken.

Dutch Drone Centre, de test-, trainings- en demolocatie op Aviolanda Aerospace voor onbemande luchtvaartuigen, was de gastheer voor de demo.  “Het doel van de demo was om aan de regelgevers en uitvoerende diensten inzake het gebruik van het luchtruim te laten zien welke technieken en interacties mogelijk zijn om drones elektronisch zichtbaar te maken voor de verkeersleiding en andere luchtruimgebruikers. Dat is prima gelukt”, verklaart Rob Nispeling van Aviolanda Aerospace.

“De combinatie van het UTM-platform en de trackers maakt het ook mogelijk om te bepalen wie waar vliegt en of diegene daar wel hoort te zijn. Dat sluit aan op het Europese U-space initiatief dat intensiever droneverkeer en automatische drone-operaties mogelijk wil maken. Dat opent de deur naar een Europese droneservicemarkt”, zegt Ellen Malfliet van Unifly.

Het ontwikkelde UTM-platform kan tevens omgaan met de complexe en dynamische Europese regelgeving, inclusief de wet- en  regelgeving op  nationaal en lokaal niveau. Autoriteiten kunnen onder meer dronevluchten visualiseren en beheren en ‘no-drone zones’ afbakenen. Drone-operators kunnen dronepiloten en drones registeren en proactief dronevluchten plannen en bevestigen om er zeker van te zijn dat deze vluchten geen nationale of lokale regels schenden”, aldus Malfliet.

Unifly werd opgericht in 2015 als spin-off van de VITO, de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek. Het verhaal van Unifly begon echter al in 2012, toen een team van luchtverkeersleiders, piloten en ingenieurs werd geconfronteerd met groeiende aantallen drones in het luchtruim en een gebrek aan middelen om die te beheren of zelfs op het scherm te zien. Het doel van Unifly is om drones veilig in het luchtruim te integreren zodat ze deel uitmaken van ons dagelijks leven.

De Unmanned Traffic Management (UTM)-oplossing werd ontwikkeld om drones op een veilige manier in het luchtruim te integreren. Unifly helpt piloten hun vluchten te plannen en te valideren en hun drones te beheren. Het investeert sterk in groei. Van een twintigtal medewerkers vandaag wil het bedrijf groeien tot bijna vijftig medewerkers eind 2018.

 
 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Wyckaert verhuist naar keramiekkantoor

Wyckaert verhuist naar keramiekkantoor

Bouwbedrijf Wyckaert verhuist naar een nieuw kantoorgebouw aan de Ottergemsesteenweg in Gent, op hetzelfde terrein als de huidige vestiging. Het vier verdiepingen tellende gebouw werd bekleed met keramiek. Volgens Serge De Cuyper, voorzitter van[…]

Nieuw platform maakt drones beschikbaar voor zakelijke toepassingen

Nieuw platform maakt drones beschikbaar voor zakelijke toepassingen

Nieuwe investeerders voor kunstgrasproducent Feelds

Nieuwe investeerders voor kunstgrasproducent Feelds

Sint-Niklaas bekroont renovatiebedrijf Tifre

Sint-Niklaas bekroont renovatiebedrijf Tifre

Meer artikels