Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Drones lenen zich perfect voor volume-opmetingen en 3D-modellen

Gerelateerde onderwerpen :

Drones lenen zich perfect voor volume-opmetingen en 3D-modellen

Bouw- en dronewereld ontmoeten elkaar in Sint-Truiden

Meer dan 200 bouwondernemingen en een dertigtal dronebedrijven ontmoetten elkaar op 4 mei tijdens de tweede editie van ‘Drones in de Bouw in Vlaanderen’, een inspirerend event voor de bouw- en dronewereld.

Hierbij werd een oude militaire hangar op de testsite van DronePort in Sint-Truiden omgetoverd tot een eventlocatie met een grote dronebeurs, gezellige foodtrucks en een imposante demo-arena. Voor elk wat wils dus.

“Samen met de Vlaamse dronecluster EUKA, het Innovatiecentrum en DronePort zelf hebben we het initiatief genomen om tijdens dit event de bouwwereld grondig te informeren over wat allemaal al mogelijk is met drones in de bouw. Volume-opmetingen, inspecties, 3D-modellen genereren, …: het kan allemaal relatief makkelijk en snel met een drone”, verklaart Chris Slaets, algemeen directeur van de Confederatie Bouw Limburg.

Inspiratie

Na een verwelkoming door Chris Slaets en Peter Dedrij, business development manager bij DronePort, kwam Mark Vanlook het economische potentieel van drones toelichten. “Dat potentieel gaat veel verder dan de bouw alleen. Er zijn tal van toepassingen mogelijk in de landbouw, bij de security-industrie, bij politie- en brandweerdiensten, … De bouw staat vandaag inzake praktische toepassingen wel het verst, maar nog te weinig bouwbedrijven zijn zich daarvan bewust en maken er daarom geen gebruik van. Hierdoor lopen ze heel wat voordelen mis”, betreurt hij.

Een overzicht van wat drones kunnen betekenen voor de bouw en andere industrieën kan je bekijken op http://euka.org/werking/communitys/.

Om het gebruik van drones wat tastbaarder te maken, kwamen een aantal bouwfirma's en dronebedrijven hun verhaal delen. Zo vertelden Kurt Vanvelk van Drone Partner en Lieve Van Gijsel van Aetos Drones via een aantal praktijkvoorbeelden wat zij vandaag al doen voor de bouwsector.

Ook vertegenwoordigers van grote bouwgroepen zoals Tom Hoogmartens van Hoogmartens Wegenbouw, Ludo Philtjens van BAM Contractors en Thomas Vandenbergh van Besix kwamen getuigen waarom zij vandaag drones gebruiken in hun dagelijkse operaties. Dat was een eye-opener voor vele aanwezigen. Tijdens de beurs die volgde op het sprekersgedeelte werd veel inspiratie opgedaan en de drone-standhouders kregen dan ook veel vragen te verwerken over concrete toepassingen in de bouw.

Deze bouwgerichte beurs als tweede deel van dit event telde een dertigtal stands waarop de aanwezigen bij de belangrijkste dronebedrijven die actief zijn in de bouw terecht konden. Verschillende bezoekers erkenden dat ze aangenaam verrast werden door de vele mogelijke toepassingen met een drone.

“Vaak is het zelfs nog beter dat je dit gewoon eens kan zien. We hebben deze locatie (DronePort) uitgebouwd om op een relatief eenvoudige manier testvluchten te organiseren met drones. Daarom vonden we het ook belangrijk om voor dit event voldoende demo’s te kunnen aanbieden, zodat de bezoekers onmiddellijk zouden zien wat een drone kan en hoe snel die toestellen data kunnen genereren. Terwijl een landmeter toch ettelijke uren nodig heeft om een bepaalde opmeting te doen, is een drone veel sneller en vaak ook preciezer omdat er meer meetpunten gerealiseerd worden”, weet Peter Dedrij van DronePort.

Primeur

Het event kende ook een primeur, want drone-pionier en één van EUKA’s captains of industry Rob De Roo lanceerde er zijn boek ‘Drones in 101 vragen’. Deze publicatie, die op heel wat belangstelling kon rekenen en gretig werd gekocht, biedt zowel voor leken als voor experts een diepgaand inzicht in wat het betekent om commercieel en recreatief bezig te zijn met drones. (zie ook http://euka.org/alles-wat-u-ooit-wilde-weten-drones-101-vragen-beantwoord/).

 

 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Investeren middels isoleren

Publireportage

Investeren middels isoleren

Een geïsoleerd huis is fijn om in te wonen. Het is energiezuinig en comfortabel. Daarnaast is het ook nog eens voordelig want je bespaart veel geld. Kies voor isolatie en het levert je een hoger rendement op. Vind je het lastig waar je moet[…]

De tienjarige aansprakelijkheid : wanneer is de verzekering verplicht?

Publireportage

De tienjarige aansprakelijkheid : wanneer is de verzekering verplicht?

Optimale waarde uit je zonnepanelen halen

Publireportage

Optimale waarde uit je zonnepanelen halen

De onmisbare periodieke check-up van uw verzekeringen

Publireportage

De onmisbare periodieke check-up van uw verzekeringen

Meer artikels