Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Drijvende huizen beschermen tegen overstromingen

Drijvende huizen beschermen tegen overstromingen

Met het ontwerpen van drijvende huizen en andere gebouwen die bestand zijn tegen de zeespiegelstijging en overstromingen en van sterke constructies die een tsunami kunnen weerstaan, biedt ingenieurs- en constructiebureau FDN uit het Nederlandse Amsterdam wereldwijd duurzame oplossingen aan tegen de problemen van klimaatverandering en andere rampen.

'We krijgen uit de hele wereld vragen om oplossingen voor dit soort problemen te bedenken. Wij doen dat ook nog eens op een duurzame manier', verklaart directeur Dil Tirimanna van FDN. Het bedrijf is zopas genomineerd voor de European Business Award, waarvan de winnaar in mei wordt bekend gemaakt.

De zeespiegelstijging en de overstroming van rivieren door de klimaatverandering en ontbossing veroorzaken problemen in verschillende Aziatische, Zuid-Amerikaanse en Europese landen. De drijvende constructies die FDN bedenkt, beschermen bewoners en werknemers in risicogebieden en zorgen tegelijkertijd voor de duurzame, milieuvriendelijke ontwikkeling van kwetsbare gebieden waarbij de natuur wordt ontzien.

Tsunami

Voor Aziatische kuststreken ontwierpen de ingenieurs een tsunamibestendig huis. Dat staat op palen op een massief ondergronds betonblok, waardoor het de enorme golfkracht kan weerstaan. Het is waterdicht en het water kan zowel onder als over de woning heen stromen, terwijl de bewoners veilig binnen zitten. Het kan uitgerust worden met zonnepanelen zodat de bewoners ook na de ramp stroom hebben.

Voor Nederland heeft FDN verschillende drijvende constructies bedacht, waaronder gebouwen in de Amsterdamse wijk IJburg, een drijvend betonnen jacht-hotel en een semi-drijvend huis. Dit drijvende huis staat op een hydraulisch systeem dat golfbewegingen stabiliseert, zodat het niet als een schip heen en weer deint.

De drijvende constructies zijn tevens inzetbaar voor de uitbreiding van steden aan het water, zoals het Noorse Oslo, of toeristische voorzieningen in natuurgebieden. Zo werkt FDN aan een resort met drijvende eilanden voor Sri Lanka. Die kunnen prefab gemaakt en aangevoerd worden zodat de kwetsbare natuur niet verstoord wordt.

Voor de Colombiaanse regering ontwierp FDN een amfibisch huis. Dat staat op land, maar wordt bij overstromingen door hevige regenval met ankers op zijn plaats gehouden. Het huis is zelfvoorzienend met zonnepanelen, gemakkelijk te assembleren en te transporteren en kost amper 20.000 $.

Golfbrekers

Een andere uitvinding van FDN zijn drijvende betonnen golfbrekers voor havens, die o.m. de havens van Monaco en het Griekse eiland Messolonghi beschermen. Die zijn milieuvriendelijk en recycleerbaar, vragen minder onderhoud en laten de zeebodem ongemoeid. Aanvullend heeft FDN een systeem ontworpen om bij drijvende constructies golfslagenergie te winnen.

FDN won in 2013 de Betonprijs voor een brug van vezelversterkte ultrahogesterktebeton, die sterker en onderhoudsarmer is dan traditioneel beton en modulair gebouwd kan worden. Met deze ultrabridge kreeg het bedrijf in 2014 ook een speciale vermelding bij de uitreiking van de FiB Awards in Mumbai.

In Nederland staat FDN in de top 20 van meest innovatieve bedrijven. Het bedrijf ontving de Ruban d'Honneur voor innovatie, waarmee het erkend wordt als één van de top 110 bedrijven in Europa, en is nu dus ook genomineerd voor de European Business Award die in mei wordt bekendgemaakt. - EC

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Definitief ontwerp voor publieke ruimte Antwerpse Slachthuiswijk

Definitief ontwerp voor publieke ruimte Antwerpse Slachthuiswijk

De stad Antwerpen keurde het definitieve ontwerp goed voor de eerste fase van de publieke ruimte van de Slachthuiswijk. Autoluwe speel-, sport- en ontmoetingsruimtes zullen de nieuwe en bestaande delen van de wijk aan Antwerpen-Dam[…]

872.000 euro voor Oost-Vlaamse plattelandsprojecten

872.000 euro voor Oost-Vlaamse plattelandsprojecten

Kapitaalsverhoging voor Home Invest Belgium

Kapitaalsverhoging voor Home Invest Belgium

Eerste gebouwen klaar in Businesspark Rameis in Overijse

Eerste gebouwen klaar in Businesspark Rameis in Overijse