Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Drie scholen sluiten 2015 af met nieuwbouwproject

Gerelateerde onderwerpen :

De laatste schooldag van vorig jaar stond in twee Vlaamse scholen in het teken van hun feestelijke eerstesteenlegging voor nieuwe gebouwen. Voor De Oester aan de Strijlandstraat in Gooik metselde burgemeester Doomst een muurtje, De Eeckberger aan de Stroperstraat in Sint-Gillis-Waas liet de arbeid dan weer over aan leerlingen en leerkrachten. In de gemeenteschool aan de Kouterstraat in Zwevegem werd de meiboom gezet.

Gooik

Op de site van Sportbasisschool De Oester in Gooik wordt een nieuw complex van 1.750 m² gerealiseerd. Gezien het hoogteverschil op het domein werd gekozen voor een compact gebouw van twee verdiepingen. Op het gelijkvloers, toegankelijk langs de voorzijde, zijn de administratie en de kleuterklassen geplaatst.

Op de verdieping komen de lagere-schoolklassen en enkele andere klaslokalen. Deze zijn direct langs de achterzijde ontsloten waardoor dit eigenlijk een tweede gelijkvloers wordt. In het gebouw zelf wordt het hoogteverschil opgevangen met een dubbelhoge polyvalente ruimte.

De kleuterspeelplaats sluit aan op de overdekte inkom van de school en de grote polyvalente ruimte. De voor- en naschoolse opvang zal eveneens gebruik maken van deze ruimte en de aansluitende kleuterspeelplaats. Direct aansluitend op de kleuterspeelplaats en de kleutertuin is sanitair voorzien.

In een tweede fase, die begint na de verhuizing en de afbraak van de laatste klascontainers, wordt achteraan de speelplaats voor de lagere school aangelegd. Aansluitend aan de school wordt een overdekt gedeelte voorzien dat overvloeit in de open speelplaats. Het sanitair blok kan van zowel binnen als buiten bereikt worden. Voor dit alles tekende BRUT+BO+HoeBa, architectenassociatie de plannen. Aannemers Strabag - Ed. Züblin AG realiseren de bouwplannen en staan vervolgens in voor dertig jaar onderhoud.

Onderwijskoepel: OVSG

Aannemer: thv Strabag Belgium

nv - Ed. Zublin AG

Specifieke aannemer: Strabag

Architect: BRUT+BO+HoeBa

architectenassociatie

Einde bouwwerken: 15

december 2016

Oppervlakte: 1.750 m²

Aantal leerlingen: 180

Sint-Gillis-Waas

De kerkfabriek in Sint-Gillis-Waas geeft De Eeckberger de mogelijkheid om een nieuw schoolgebouw te realiseren op het terrein van de huidige school. De kerk wordt afgebroken en in het nieuwe gebouw wordt een stille ruimte geïntegreerd die kan opengesteld worden voor de lokale gemeenschap. Ook de refter en de sportzaal kunnen door de plaatselijke gemeenschap gebruikt worden buiten de schooluren.

De nieuwe school bestaat uit twee volumes verbonden door een luchtbrug. Het gebouw aan de Stroperstraat omvat op het gelijkvloers vier kleuterklassen en kantoren.

Op de verdieping bevinden zich de zes klassen van de lagere school. Het tweede gebouw omvat op het gelijkvloers de refter en sportzaal en op de verdieping een creaklas en een zorglokaal.

Er ontstaan twee buitenruimtes. De publieke buitenruimte kan gebruikt worden door de lokale gemeenschap en vervangt zo het bestaande speeltuintje naast de kerk. De buitenruimte gelegen aan de binnenzijde van het bouwblok omvat de speelplaats die gezoneerd is voor de verschillende leeftijden en de fietsenberging. KPW Architecten werkte het ontwerp uit. Jan De Nul nv - Van Laere staat in voor de bouw en het dertigjarige onderhoud.

Onderwijskoepel: Katholiek

Onderwijs Vlaanderen

Aannemer thv: Jan De Nul - Van

Laere

Specifieke aannemer: Van Laere

Architect: KPW Architecten

Einde bouwwerken: 30

november 2016

Oppervlakte: 2.112 m²

Zwevegem

De Zwevegemse gemeenteschool telt vier vestigingen en op één daarvan, Park, komt een volledige nieuwbouw om de containerklassen en de oude feestzaal te vervangen. Deze nieuwbouw van 1.823 m² zal plaats bieden aan de bovenbouw van de lagere school.

Acht klaslokalen (waarvan twee reserve), enkele zorglokalen / godsdienstlokalen, een polyvalente zaal en een sportzaal maken deel uit van het bouwproject. De nieuwe school en omgeving is ontworpen door De Jong Gortemaker Algra architecten en ingenieurs bv en wordt uitgevoerd en onderhouden door Jan De Nul - Van Laere.

Onderwijskoepel: OVSG

Aannemer thv: Jan De Nul - Van

Laere

Specifieke aannemer: Jan De

Nul

Architect: De Jong Gortemaker

Algra architecten en ingenieurs bv.

Einde bouwwerken: 31 mei 2016

Oppervlakte: 1.823 m²

Aantal leerlingen: 150

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Tweede kans voor woonproject Melkerij in Mol

Tweede kans voor woonproject Melkerij in Mol

Er loopt een nieuw openbaar onderzoek naar het woonproject Melkerij in de dorpskern van Achterbos, een gehucht van de gemeente  Mol. Projectontwikkelaar Durban Ground-up wil op de site 37 appartementen en negen woningen creëren en[…]

16/08/2022 |
Volgende fase voor Pomppark Zuid in Antwerpen

Volgende fase voor Pomppark Zuid in Antwerpen

Ontwerpteam gezocht voor herontwikkeling Sint-Andrieswijk

Ontwerpteam gezocht voor herontwikkeling Sint-Andrieswijk

De Wapper wordt heraangelegd als stadsplein

De Wapper wordt heraangelegd als stadsplein

Meer artikels