Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Drie laureaten voor Onroerenderfgoedprijs 2018

Gerelateerde onderwerpen :

,
Drie laureaten voor Onroerenderfgoedprijs 2018

Eperon d’Or in Izegem is een rijk gedecoreerd industrieel pand. (Foto: Kris Vandevorst)

De drie laureaten van de Onroerenderfgoedprijs 2018 zijn de schoenfabriek Eperon d’Or in Izegem, de Heilige Geestsite in Mechelen en het belevingscentrum Het Moment in Scherpenheuvel-Zichem. Een onafhankelijke jury selecteerde de drie projecten uit 29 inzendingen. De winnaar van de Onroerenderfgoedprijs en van de publieksprijs worden bekendgemaakt tijdens een prijsuitreiking op vrijdag 5 oktober. De Onroerenderfgoedprijs wordt georganiseerd door het agentschap Onroerend Erfgoed en staat in het teken van publiek toegankelijk erfgoed.

Eperon d’Or

Voor de restauratie van de oude schoenfabriek Eperon d’Or in Izegem werd reeds in 2006 een open oproep gepubliceerd. Het stadsbestuur van Izegem selecteerde architectenbureau Sabine Okkerse, Catteeuw Architectuurpraktijk en Geert Pauwels als ontwerpteam voor de realisatie van het project. Eperon d’Or is een rijk gedecoreerd industrieel pand dat getuigt van de economische geschiedenis van de stad en dat nu onder meer het schoenen- en borstelmuseum huisvest.

De details in het exterieur en het interieur werden op basis van een uitgebreid vooronderzoek nauwkeurig opgeknapt. Zowel op de bovenverdieping als op de begane grond werden  nieuwbouwvolumes geïntegreerd. Ze vormen een elegante hedendaagse aanvulling op de bestaande historische structuren en maken van dit gebouw een multifunctioneel geheel.

De Heilige Geestsite

In Mechelen kan je opnieuw van (poppen)theater genieten op de Heilige Geestsite onder de Sint-Romboutstoren. Het historische deel van het gebouw is aangevuld met een nieuwbouwvolume dat conceptueel en vormelijk een meerwaarde vormt.

Er zijn twee theaterzalen, een repetitieruimte en een café in ondergebracht. De meest kwetsbare gedeeltes van het gebouw hebben hierdoor ruimte om opnieuw te schitteren. Door een verbinding te voorzien met het cultuurplein achter de site is er een bijzondere dynamiek gecreëerd tussen het erfgoed en de stad, waardoor de hele buurt opleeft.

Het Moment

In Scherpenheuvel-Zichem bestaat een bijzonder grote samenhang tussen het erfgoed en zijn omgeving. Om de druk bezochte abdij van Averbode beter te beheren, werd jaren geleden een masterplan uitgewerkt. Belevingscentrum Het Moment is één van de sluitstukken van dat plan. Bezoekersstromen worden langs de buitenkant van de abdijmuren naar het nieuwe centrum geleid.

Daar bevindt zich een abdij- en een boekenwinkel, een huisbrouwerij, een kaasrijperij, een bakkerij en een brasserie. Het geheel fungeert als een toegangspoort om het omliggende gebied De Merode te ontdekken. De restauratie is subtiel en laat het erfgoed spreken.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Nieuwe bestemming voor Damiaansite in centrum Leuven

Nieuwe bestemming voor Damiaansite in centrum Leuven

De Damiaansite, gelegen voorbij de Sint-Antoniuskapel op het Pater Damiaanplein ligt enigszins verborgen in hartje Leuven. Achter de historische gevels langs het Damiaanplein, de Ramberg en de Sint-Antoniusberg gaan een klooster met een[…]

Renovatie Leuvense poort in Tervuren start in 2024

Renovatie Leuvense poort in Tervuren start in 2024

Brussel koopt art-nouveaukantoor Hotel van Eetvelde

Brussel koopt art-nouveaukantoor Hotel van Eetvelde

Ringoven van Ninove: één van de laatste getuigen van de baksteennijverheid Vlaamse leemstreek

Ringoven van Ninove: één van de laatste getuigen van de baksteennijverheid Vlaamse leemstreek

Meer artikels