Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Drie laureaten voor Onroerenderfgoedprijs 2018

Gerelateerde onderwerpen :

,
Drie laureaten voor Onroerenderfgoedprijs 2018

Eperon d’Or in Izegem is een rijk gedecoreerd industrieel pand. (Foto: Kris Vandevorst)

De drie laureaten van de Onroerenderfgoedprijs 2018 zijn de schoenfabriek Eperon d’Or in Izegem, de Heilige Geestsite in Mechelen en het belevingscentrum Het Moment in Scherpenheuvel-Zichem. Een onafhankelijke jury selecteerde de drie projecten uit 29 inzendingen. De winnaar van de Onroerenderfgoedprijs en van de publieksprijs worden bekendgemaakt tijdens een prijsuitreiking op vrijdag 5 oktober. De Onroerenderfgoedprijs wordt georganiseerd door het agentschap Onroerend Erfgoed en staat in het teken van publiek toegankelijk erfgoed.

Eperon d’Or

Voor de restauratie van de oude schoenfabriek Eperon d’Or in Izegem werd reeds in 2006 een open oproep gepubliceerd. Het stadsbestuur van Izegem selecteerde architectenbureau Sabine Okkerse, Catteeuw Architectuurpraktijk en Geert Pauwels als ontwerpteam voor de realisatie van het project. Eperon d’Or is een rijk gedecoreerd industrieel pand dat getuigt van de economische geschiedenis van de stad en dat nu onder meer het schoenen- en borstelmuseum huisvest.

De details in het exterieur en het interieur werden op basis van een uitgebreid vooronderzoek nauwkeurig opgeknapt. Zowel op de bovenverdieping als op de begane grond werden  nieuwbouwvolumes geïntegreerd. Ze vormen een elegante hedendaagse aanvulling op de bestaande historische structuren en maken van dit gebouw een multifunctioneel geheel.

De Heilige Geestsite

In Mechelen kan je opnieuw van (poppen)theater genieten op de Heilige Geestsite onder de Sint-Romboutstoren. Het historische deel van het gebouw is aangevuld met een nieuwbouwvolume dat conceptueel en vormelijk een meerwaarde vormt.

Er zijn twee theaterzalen, een repetitieruimte en een café in ondergebracht. De meest kwetsbare gedeeltes van het gebouw hebben hierdoor ruimte om opnieuw te schitteren. Door een verbinding te voorzien met het cultuurplein achter de site is er een bijzondere dynamiek gecreëerd tussen het erfgoed en de stad, waardoor de hele buurt opleeft.

Het Moment

In Scherpenheuvel-Zichem bestaat een bijzonder grote samenhang tussen het erfgoed en zijn omgeving. Om de druk bezochte abdij van Averbode beter te beheren, werd jaren geleden een masterplan uitgewerkt. Belevingscentrum Het Moment is één van de sluitstukken van dat plan. Bezoekersstromen worden langs de buitenkant van de abdijmuren naar het nieuwe centrum geleid.

Daar bevindt zich een abdij- en een boekenwinkel, een huisbrouwerij, een kaasrijperij, een bakkerij en een brasserie. Het geheel fungeert als een toegangspoort om het omliggende gebied De Merode te ontdekken. De restauratie is subtiel en laat het erfgoed spreken.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Kortrijk: brandweerkazerne wordt nieuwe Deelfabriek

Kortrijk: brandweerkazerne wordt nieuwe Deelfabriek

De Deelfabriek in Kortrijk verhuist eind 2022 van de Damastweverstraat naar de oude brandweerkazerne in de Rijkswachtstraat. Trans Architecten uit Gent werkt momenteel aan het definitieve ontwerp voor de site van bijna 3.000 m². De[…]

23/09/2020 | ArchitectenErfgoed
Financiering onroerend erfgoed hertekend

Financiering onroerend erfgoed hertekend

Tervuren herontwikkelt historische Panquin-site

Tervuren herontwikkelt historische Panquin-site

Restauratie Belfort en Lakenhalle Ieper van start

Restauratie Belfort en Lakenhalle Ieper van start

Meer artikels