Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Drie decennia architecturale verbeelding

De voorbije dertig jaren waren voor architectuur uit Vlaanderen wonderjaren. De gebouwen, pleinen en stadszichten die in deze periode tot stand kwamen, zijn meer dan functioneel: ze gaven onze steden een nieuwe adem. De tentoonstelling 'De wonderjaren', die van 25 oktober tot 10 januari 2016 plaatsvindt in cultuurcentrum Scharpoord aan de Meerlaan 32 in Knokke-Heist, verzamelt projecten van architectenbureaus die architectuur in deze belangrijke periode hebben vormgegeven. Dat gebeurt via tot de verbeelding sprekende beelden en schaalmodellen. De geselecteerde projecten zijn sleutelwerken binnen een bepaald type gebouw: woningen, kantoren en publieke gebouwen.

De doorbraak van de architectuur uit Vlaanderen is ondenkbaar zonder de overtuigingskracht van ontwerpers en hun opdrachtgevers. Het contrast met de grijze jaren van weleer is frappant. Doortastend pionierswerk werd opgemerkt door het beleid dat, met de start van de Vlaamse bouwmeester rond de eeuwwisseling, zelf voor een kantelmoment zorgde.

Een terugblik op deze wonderjaren toont dat de huidige bloei, waarbij architecten uit Vlaanderen en Brussel internationaal hoge ogen gooien, het resultaat is van een visionair en onverwrikbaar engagement. De tentoonstelling wordt georganiseerd door het cultureel centrum Knokke-Heist en het Vlaams Architectuurinstituut.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Miljoenenproject transformeert CO2 tot groene waterstof

Miljoenenproject transformeert CO2 tot groene waterstof

Tien private en publieke partners hebben zich verenigd in het North-C-Methanol project. Samen zullen ze de CO2-emissie jaarlijks met 140.000 ton verminderen en 44.000 ton groene methanol aanmaken voor de lokale chemische en duurzame[…]

26/10/2020 | GentInnovatie
Oudenaarde bouwt nieuwe woonwijk

Oudenaarde bouwt nieuwe woonwijk

Vandenbussche krijgt Best managed Company Award

Vandenbussche krijgt Best managed Company Award

Eerste infrastructuurwerf met ethische code

Eerste infrastructuurwerf met ethische code