Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Dramix 5D: sneller werken met minder staal

Gerelateerde onderwerpen :

Dramix 5D: sneller werken met minder staal

Bekaert lanceerde in september 2012 de Dramix 4D- en 5D-staalvezels. De nieuwe productlijnen moeten de staalvezels een groter aandeel bezorgen op de markt van betonversterking. Bekaert heeft met Dramix al heel wat referenties verzameld in binnen- en buitenland. Een mooi voorbeeld van de kwaliteiten van de 5D-staalvezels is de wapening van de fundering van een hoogbouw diepvriesmagazijn voor Crop's in Ooigem.

Bekaert ontketende een revolutie toen het in 1970 op de proppen kwam met staalvezels met gehaakte uiteinden voor betonversterking. Vier jaar later volgden de aan elkaar gelijmde staalvezels. In 1995 zorgde het onderzoeks- en ontwikkelingsteam van de multinational voor een drastische verbetering van de verankering door het afplatten van de gehaakte uiteinden van de staalvezels. Midden 2012 volgden twee volledig nieuwe lijnen staalvezels: Dramix 4D en 5D.

Betere verankering

'De nieuwe staalvezels zorgen voor een fors verbeterde verankering, treksterkte en ductiliteit. Ze zijn sterker, veiliger en duurzamer en zijn daardoor geschikt voor de meest veeleisende structurele toepassingen. De toepassingsgebieden zijn eindeloos. Vandaag wordt al één op de drie industriële vloeren uitgevoerd met staalvezelversterkt beton. De Dramix-vezels kunnen ook gebruikt worden bij tunnelwanden en prefab toepassingen, zoals wanden, kolommen en rioleringsbuizen. Of in stortklaar beton voor de funderingen van woningen', vertelt Hendrik Thooft, global product market manager van de afdeling Bouwproducten bij Bekaert.

Eurocode

'Om in te spelen op de nieuwe Eurocode die vermoedelijk tegen 2018-2020 klaar zal zijn hebben we onze staalvezels naar een nog hoger niveau gebracht', verklaart Marc Vansteenbrugge, sales manager Belux Dramix Flooring.

De 4D-familie biedt een oplossing voor scheurwijdtebeperkende toepassingen. De Dramix 5D-staalvezels zijn door hun speciale dubbele haakvorm, hun zeer hoge treksterkte (2.300 N/mm²) en hun ductiele draad een bijzonder goede oplossing voor versterkte structurele toepassingen. Algemene funderingsplaten en vloeren op palen worden daarmee ideaal gewapend.

Eerste scheur

'Met het samenspel van deze unieke vezeleigenschappen en klassieke doseringen van 20 tot 40 kg/m³ hoogwaardig beton bereiken deze speciale 5D-staalvezels een prestatieniveau dat alleen maar mogelijk geacht werd met traditionele wapeningsmethodes. Nadat het beton gescheurd is kunnen deze vezels een hogere belasting opnemen', aldus nog Vansteenbrugge.

De 5D-staalvezels zijn bijzonder geschikt voor het wapenen van strukturele funderingsplaten van onder meer utiliteitsgebouwen, appartementen en silogebouwen (clad rack), die op volle grond of ' zoals meestal in België ' op palen worden gebouwd. Bij dergelijke silogebouwen vormen de rekken, de buitenwand en het dak één geheel en dat vraagt om een zware funderingsplaat. Traditioneel werd bij dergelijke projecten gekozen voor een zware wapening, maar de 5D biedt hier een betere oplossing.

Project Crop's

Een project dat de kwaliteiten van de 5D-staalvezels goed in de verf zet, is de bouw van een nieuw diepvriesmagazijn bij Crop's in het West-Vlaamse Ooigem, een producent van diepgevroren voedingsmiddelen (groenten, fruit en kant-en-klare maaltijden). Het automatisch hoogbouwmagazijn is een stalen constructie van 82 m lang, 38 m breed en 40,5 m hoog, goed voor 20.000 pallets aan opslagruimte. Deze reusachtige diepvries komt naast het bestaande diepvriesmagazijn en de productiefabriek. De Zwijndrechtse automatiseerder Egemin Automation staat in voor de bouw. De investering moet de groeiplannen van Crop's voor de komende jaren ondersteunen.

'We zijn met onze vezels via het studiebureau Norbert Provoost uit Sint-Amandsberg in dit verhaal gestapt. In nauw overleg werden de voordelen van onze Dramix 5D-staalvezels geïntegreerd in hun berekeningsmodel. Daarna hebben we ons voorstel toegelicht aan alle betrokken partijen. De bouwheer Crop's en Egemin Automation ondersteunden dit. De uitvoering van de funderingsplaat gebeurde door aannemer Alheembouw. Het staalvezelbeton werd gestort door de firma Betocor. Bekaert verzorgde tevens de controle van de dosering op de werf. Ons voorstel was niet alleen goedkoper, maar vooral veel eenvoudiger dan de klassiek berekende fundering. Tot 60% van de klassieke wapening kon weggelaten worden. Het boren van de duizenden gaten voor de chemische verankering van de rekken in het beton was eenvoudiger, waardoor ook de snelheid van uitvoering hoger werd. Tevens kon de klassieke en complexe dwarskrachtwapening voor een groot deel vereenvoudigd of weggelaten worden door het gebruik van onze Dramix 5D-staalvezels. Een eenvoudigere en lichtere wapening, aangevuld met onze 5D-vezels bood hier dus de beste totaaloplossing', geeft Marc Vansteenbrugge tekst en uitleg.

Toekomst

Ook bij Crop's zijn ze bijzonder tevreden met de keuze voor de Dramix 5D-staalvezels van Bekaert. 'De Dramix-vezels bieden heel wat voordelen: er kan sneller gewerkt worden; er is minder staal nodig; en de vezels zijn goed gedoseerd waardoor men kan rekenen op een goede homogene verdeelde wapening in de betonplaat. Ook het professionele karakter van de firma Bekaert is een groot pluspunt. Deze staalvezels zijn de toekomst', is Frank Vanhauwaert, business unit manager operations bij Crop's nv, enthousiast.

Het diepvriesmagazijn moet op 1 januari 2016 operationeel zijn. Het project liep in mei een weekje vertraging op, want door de stevige wind konden de gevelpanelen toen niet geplaatst worden. De bovenvloer van het nieuwe magazijn is 80 cm dik aan de buitenranden en 50 cm dik in de middenzone.

'In ons huidige diepvriesmagazijn hebben we 12.000 palletplaatsen voor afgewerkte producten, maar we hebben ook nog 15.000 pallets staan in drie gekoelde opslagplaatsen op andere locaties. Het is de bedoeling dat in de toekomst alle afgewerkte producten op onze site in Ooigem worden opgeslagen', besluit Vanhauwaert. ' LVDB

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Bekende tuinspeciaalzaak in Lebbeke krijgt herbestemming

Bekende tuinspeciaalzaak in Lebbeke krijgt herbestemming

De site van de voormalige tuinspeciaalzaak Puttemanshof op de hoek van de Poststraat en de Oudebaan in Lebbeke maakt plaats voor het nieuwe woonproject Residentie Puttemanshof. Daarmee krijgen de 6.200 m² grote terreinen van de in Lebbeke[…]

Stadsvernieuwingsproject op vroegere Remco-site in Gent

Stadsvernieuwingsproject op vroegere Remco-site in Gent

Beliris renoveert 80 appartementen in Anderlecht

Beliris renoveert 80 appartementen in Anderlecht

KU Leuven bouwt nieuwe campus in het Pachecogebouw in Brussel

KU Leuven bouwt nieuwe campus in het Pachecogebouw in Brussel

Meer artikels