Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Draaikipraam met onopvallende verluchtingsstand

Draaikipraam met onopvallende verluchtingsstand

Voor het eerst in zijn 37-jarige bestaan neemt Belisol, de Belgische marktleider in ramen en deuren, deel aan Batibouw. Drie nieuwe producten worden voorgesteld. Het Holux-programma aluminium ramen en deuren is vervolledigd met een hefschuifraam. Rondom dit raam bevinden zich geen borstels, maar rubberen dichtingen. Dat zorgt voor een perfecte lucht- en waterdichtheid. De middenstijl is met 52 mm één van de smalste in zijn categorie, wat een elegante toets geeft aan het raam. Voor een gemakkelijke bediening van het raam, dat zeer groot kan uitgevoerd worden (tot 6,5 m breed en 3 m hoog) werden enkele hulpmiddelen voorzien. Een 'hulpveer' aan de bedieningshendel zorgt voor vlot openen of sluiten. Optioneel is er 'soft-closing' waardoor vermeden wordt dat het raam met een harde slag tegen het kader dicht wordt geslagen.

Holux ramen en deuren zijn beschikbaar in vier uitvoeringen. Van het schuifraam zijn er twee versies. Naast de standaard uitvoering is er de extra isolerende isotech-variant, met een spectaculaire UW-waarde tot 0,89.

Winddicht met pasta

Om een raam winddicht te maken, werd het gewoonlijk afgeplakt met folie, die echter nogal moeilijk is af te werken door de stukadoors. Voortaan kan het ook met de watergedragen polymeerpasta Blowerproof Liquid Brush, die simpelweg met een verfborstel rond het raam wordt aangebracht. Zodra deze pasta droog en hard is, vormt hij een naadloos dampscherm. Op die manier wordt de dagkant winddicht. De pasta is een ontwikkeling van de Belisol-ingenieurs en de Belgische producent Hevadex en wordt in ons land exclusief verdeeld door Belisol. De pasta is getest door het Wtcb en is epb-goedgekeurd.

Verluchten zonder nadelen

Een derde nieuwigheid is het PADK-beslag. Met dit raambeslag kan het bekende draaikipraam in een bijzondere 'parallelstand' geplaatst worden, waardoor rondom het gehele venster een gelijkmatige opening van 6 millimeter ontstaat. Dit is een verluchtingsstand die het voordeel biedt van op afstand niet zichtbaar te zijn en waardoor inbrekers dus niet aangelokt worden. Het is overigens technisch moeilijker om het raam in deze stand te forceren, aangezien het stevig blijft vasthangen. Bijkomende voordelen van de parallelstand zijn minder energieverspilling, minder indringing van geluid en vuil en minder tocht. Bovendien slaat het raam niet dicht bij een windstoot.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Nederlandse zinkssmelterij Nyrstar tijdelijk gesloten

Nederlandse zinkssmelterij Nyrstar tijdelijk gesloten

De beursgenoteerde metaalverwerkende groep Nyrstar, een onderdeel van Trafigura, sluit vanaf 1 september tijdelijk zijn zinksmelterij in het Nederlandse Budel. Het bedrijf legt de productie voorlopig stil door de hoge energiekosten.[…]

19/08/2022 | Ondernemingen
Definitief ontwerp Walstraat in Hoboken goedgekeurd

Definitief ontwerp Walstraat in Hoboken goedgekeurd

Tien kilometer fietspad in Dilsen-Stokkem

Tien kilometer fietspad in Dilsen-Stokkem

Preventie-opdracht arbeidsongevallen bij ondernemingen faalt

Preventie-opdracht arbeidsongevallen bij ondernemingen faalt